- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.03.2014, 18:37)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cartea "Efectul Sherlock Holmes", despre filme-cult de Hitchcock şi Antonioni, dezbătută în Capitală
Specialistul în istoria artelor Victor Ieronim Stoichiţă, profesor la Universitatea din Fribourg, aşteaptă publicul, luni, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o dezbatere care va porni de la cel mai recent volum al său, "Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice".
Urmărește
161 afișări
Cartea "Efectul Sherlock Holmes", despre filme-cult de Hitchcock şi Antonioni, dezbătută în Capitală (Imagine: Publimedia/Shuttesrstock)
"Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice" este cel mai recent titlu apărut în seria de autor "Victor Ieronim Stoichiţă", la editura Humanitas.
La evenimentul de luni, vor participa, alături de autor, Anca Oroveanu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi director ştiinţific New Europe College - Institut de Studii Avansate Bucureşti, Ruxandra Demetrescu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), şi Vlad Russo, redactor la editura Humanitas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Volumul "Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice" reprezintă continuarea cărţii "Vezi? Despre privire în pictura impresionistă", apărută la editura Humanitas, în 2007.
"Această carte (...) îşi propune să abordeze arta filmică drept parte integrantă a istoriei artei, sau mai bine spus a unei «arte a privirii». Ea abordează trei pelicule-cult, a căror temă reală este văzul (cu toate capcanele sale). Este vorba despre «Fereastra din spate» (1954 - 1955) şi «Femeia dispărută» (1937-1938) de Alfred Hitchcock şi despre «Blow-Up» de Michelangelo Antonioni (1966). Aceste trei filme sunt analizate în lumina raportului dintre voyeurism, erotism şi delict. Modul specific în care Hitchcock glosează pe marginea acestui raport se confruntă aici cu solidele cunoştinţe pe care regizorul le avea despre arta «imaginilor fixe» din timpul său, în primul rând cunoştinţele sale picturale. Se au în vedere de asemenea aluziile - adesea ironice - ale filmelor sale la structurile mixte formate din cuvinte şi imagini pe care le găsim în publicaţiile populare ale romanului poliţist ilustrat (şi în primul rând la romanele lui Conan Doyle avându-l ca erou pe Sherlock Holmes), precum şi trimiterile transparente la psihanaliza freudiană. În acest context, «Blow-Up» de Antonioni, ascunsa replică intelectuală la filmografia lui Hitchcock, se înfăţişează drept un adevărat film despre reprezentare şi, în acelaşi timp, ca o meditaţie asupra interpretării reprezentării. Mesajul său final este descurajant, dar lucid: imaginea nu se lasă pătrunsă până la ultimele sale secrete. La orizontul (sau în adâncurile) ei se află indefinitul şi indefinibilul, vagul, lipsa, vidul, nimicul. Analiza acestui film generează în interpret un efect în oglindă cu discursul pe care-l propune filmul însuşi. A risca să-l deconstruieşti se dovedeşte totuşi fascinant şi util în măsura în care acest demers se propune ca o reflecţie în jurul zonei sensibile în care reprezentarea şi interpretarea se ating, dezvăluindu-şi limitele", a declarat Victor Ieronim Stoichiţă.
Specialist recunoscut în istoria artelor, Victor Ieronim Stoichiţă este din 1991 profesor la Universitatea din Fribourg, Elveţia, profesor invitat la Sorbona (1987), Göttingen (1989 - 1990), Frankfurt (1990), Harvard (2005 - 2007), precum şi la Collège de France (2008) şi cercetător asociat al unor importante instituţii internaţionale (Institute of Advanced Study/ Princeton, The Getty Center/ Los Angeles, Wissenschaftskolleg zu Berlin, Max-Planck-Institut für Kunstgeschichte/ Roma, Center for Advanced Studies in Visual Arts/ Washington). În februarie 2007, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, iar, în 2011, cel de Doctor Honoris Causa al Universităţii Catolice din Louvain. Din 2012 este membru al Academiei Naţionale Italiene ("Dei Lincei").
În seria de autor "Victor Ieronim Stoichiţă" au apărut la editura Humanitas: "Creatorul şi umbra lui" (2007), "Vezi? Despre privire în pictura impresionistă" (2007), "Ultimul carnaval. Goya, Sade şi lumea răsturnată" (2007), "Pontormo şi manierismul" (2008), "Scurtă istorie a umbrei" (2008), "Experienţa vizionară în arta spaniolă a Secolului de Aur" (2011), "Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock" (2011), "Instaurarea Tabloului. Metapictura în zorii Timpurilor Moderne" (2012), "Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice" (2013).
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale