Cartianu, despre iniţiativa lui Prigoană: Este o prostie

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul lui Silviu Prigoană de trecere a presei scrise şi online sub autoritatea CNA este "o prostie" şi că infracţiunile presei pot fi sancţionate potrivit legilor civile şi penale din România.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Cartianu, despre iniţiativa lui Prigoană: Este o prostie

Cartianu, despre iniţiativa lui Prigoană: Este o prostie (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Este o prostie, în primul rând că CNA se numeşte Consiliul Naţional al Audiovizualului, presa scrisă nu e nici «audio» nici «vizuală». După Revoluţie, au fost mai multe tentative de legi ale presei. Toate au fost eşecuri, au fost inepţii. Nu ai cum să găseşti o unitate de măsură, până unde te încadrezi în lege şi de unde eşti în afara ei, în cazul unui cuvânt, al unei expresii. Nu este vorba nici de litru, nici de metru, nici de kilogram. Există legi civile şi penale în România, există infracţiuni numite «insultă», «calomnie» şi altele. Dacă presa comite o astfel de infracţiune avem Cod Penal şi Civil", a spus Grigore Cartianu.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

Conform iniţiativei legislative a lui Silviu Prigoană, CNA "exercită autoritate în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online, numai în cazurile expres prevăzute de prezenta lege", în acest sens urmând să fie completat articolul 10 al actualei reglementări.

O altă prevedere a iniţiativei legislative vizează completarea articolului 17 cu un nou paragraf, astfel încât Consiliul să fie autorizat "să stabilească condiţiile, criteriile şi procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi presa online".

Un alt text al propunerii legislative prevede o completare a legii 504 ca, în situaţia în care, "la cererea persoanei vătămate şi dacă publicaţia nu produce proba verităţii în termen de zece zile de la sesizare, Consiliul poate suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1, 3 sau şase luni".

Potrivit iniţiativei legislative, licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României şi pentru găzduirea de publicaţii online pe servere, obligaţia verificării licenţei revenind proprietarului serverului.

De asemenea, se propune ca valabilitatea unei licenţe pentru presă scrisă sau online să fie de şapte ani. Licenţa poate fi concesionată numai cu aprobarea Consiliului.

Propunerea legislativă, înregistrată la Camera Deputaţilor la data de 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere şi vot final în prima Cameră sesizată 45 zile, după care va fi trimisă Senatului.

Iniţiativa legislativă este semnată de 11 parlamentari: Silviu Prigoană, Doru Leşe, Florin Anghel, Alin Popoviciu, Iustin Cionca Arghir, Adrian Niţu, Corneliu Olar, Marius Spânu, Brânduşa Novac, Mate Andras, Tudor Ciuhodaru.

"Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem nimic pentru a reduce otrava informaţională", se arată în expunerea de motive a proiectului.

"În România, presa este liberă şi este bine că este aşa. Însă, în acelaşi mod în care nu reuşim să beneficiem doar de partea pozitivă a libertăţii în viaţa de zi cu zi, nu reuşim să avem doar o presă de informare sau de opinie şi suportăm, nu de puţine ori, elemente de presă denigratoare, insultătoare şi calomnioasă", menţionează textul citat.

De asemenea, se apreciază că este necesară o lege a statutului ziaristului, aşa cum există pentru medici, profesori, jurişti, artişti, adică pentru toate profesiunile liberale, care nu pot şi nu trebuie să fie reglementate de Codul muncii. "Cine poate fi ziarist? Care sunt drepturile şi îndatoririle ziaristului? Cum se reglementează dreptul la replică? Polemica are nişte reguli, măcar câte sunt la box? Ce este calomnia? Ce este insulta? Ce e dezinformarea? Care sunt delictele de presă, cum se ierarhizează şi cum se sancţionează? Care sunt civile, care sunt penale? Sunt întrebări pentru care societatea românească nu a găsit încă răspunsuri", se mai arată în expunerea de motive.

El a menţionat că propune limitarea "otrăvii informaţionale" care agasează zilnic, "preponderent în presa scrisă", prin intermediul unor modificări la Legea audiovizualului.

"Ştiu că poate părea impropriu, însă, în actualul stadiu de maturitate al societăţii româneşti, consider că e singura soluţie în măsură să reducă avalanşa de publicaţii născute peste noapte doar pentru a denigra o persoană sau a mânji o idee", a concluzionat Silviu Prigoană, menţionând că exemplul pozitiv al CNA reprezintă modelul şi baza pentru această iniţiativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici