Ce păţeşti dacă descarci filme de pe internet, conform ACTA

Directorul executiv al "Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet" (APTI), Bogdan Manolea a declarat pentru gândul că are cinci obiecţii majore faţă de Tratatul global ACTA, cea mai importantă fiind legată de intruziunea în viaţa privată sub pretextul combaterii pirateriei pe Internet.

Urmărește
808 afișări
Imaginea articolului Ce păţeşti dacă descarci filme de pe internet, conform ACTA

Ce păţeşti dacă descarci filme de pe internet, conform ACTA (Imagine: Mediafax Foto)

Cele cinci obiecţii majore în opinia specialistului Bogdan Manolea privesc următoarele aspecte:

cetăţenii ar putea să fie monitorizaţi dacă se implementează ACTA,

cooperarea care va apărea între ISP-işti şi proprietarii drepturilor de proprietate intelectuală,

bariera în calea inovaţiei,

prevederile vagi ale tratatului

secretomania existentă în jurul redactării sale.

Ce se întâmplă cu cei care descarcă ilegal de pe Internet filme sau muzică în scop personal

"Pe segmentul ăsta nu apare nimic în plus", a declarat pentru gândul Manolea. Acesta atrage totuşi atenţia asupra faptului că tratatul nu defineşte clar ce înseamnă încălcarea dreptului de autor la scară comercială.

"S-ar putea tu ca utilizator să nu păţeşti nimic, dar un site care nu face altceva decât să indexeze torenţi să fie încadrat la această categorie, chiar dacă el nu face profit. Dacă citim textul în mod corect, pentru utilizatorul individual nu ar trebui să se schimbe ceva", susţine directorul executiv APTI.

Potrivit acestuia, în toate documentele internaţionale trebuie să se facă o distincţie între utilizatorul care foloseşte ce a piratat în scop personal şi cel care le foloseşte în scop comercial.

"Distincţia aceasta nu s-a făcut de către Comisia Europeană, nu s-a specificat acest lucru. Versiunea finală a ACTA vorbeşte despre scară comercială, dar definiţia pe care o dă scării comerciale poate fi extrem de largă în special la nivelul utilizării pe Internet. ACTA nu vorbeşte de utilizatori individuali. Orice site de pe Internet poate fi considerat o încălcare la scară comercială a dreptului de autor", a menţionat Manolea.

Citeşte mai multe despre Tratatul global ACTA pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici