- Home
- Cultură-Media
- BOSTON, (22.03.2013, 16:00)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chinua Achebe, supranumit "bunicul literaturii africane", a murit la vârsta de 82 de ani
Scriitorul şi poetul nigerian Chinua Achebe, supranumit "bunicul literaturii africane" moderne, a murit la vârsta de 82 de ani, au anunţat vineri reprezentanţii editurii Penguin, citaţi de Reuters.
Urmărește
137 afișări
Chinua Achebe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Chinua Achebe a devenit cunoscut în urmă cu peste 50 de ani, odată cu publicarea romanului său "Things Fall Apart" ("Lumea se destramă"), ce prezintă ciocnirile fatale dintre reprezentanţii grupului etnic Igbo cu coloniştii britanici din anii 1800. A fost pentru prima dată când povestea colonialismului european era spusă din perspectiva unui african pentru publicul internaţional.
Romanul "Things Fall Apart" a fost tradus în peste 50 de limbi şi s-a vândut în peste 10 milioane de copii pe plan mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
O purtătoare de cuvânt a editurii Penguin a confirmat decesul scriitorului nigerian, însă nu a oferit alte detalii. Familia scriitorului va da publicităţii, în curând, un comunicat de presă, a precizat aceeaşi purtătoare de cuvânt.
Potrivit presei nigeriene, scriitorul a murit în Statele Unite, într-un spital din oraşul Boston.
În timp ce textele sale de început vizau efectele coloniasmului în Africa, Chinua Achebe şi-a îndreptat atenţia în romanele sale de maturitate asupra devastărilor aduse în Nigeria şi în alte ţări africane de o serie de lovituri de stat date de militari, care au condus la instaurarea mai multor dictaturi pe continentul african.
Romanul "Anthills of the Savannah", publicat în 1987, a cărui acţiune este plasată la doi ani după lovitura de stat a unor militari dintr-o ţară africană imaginară, a fost nominalizat pe lista scurtă la premiul Booker. Tot în 1987, Chinua Achebe a fost recompensat cu prestigiosul Man International Booker Prize.
În 1983 a publicat pamfletul "The Trouble With Nigeria", un portret acid al ţării sale natale, care include însă şi germeni de speranţă într-un viitor mai bun, în care corupţia endemică nigeriană ar putea fi eradicată, dacă ea ar deveni neprofitabilă pentru elitele nigeriene.
În calitate de scriitor, om de televiziune şi lector universitar, Chinua Achebe a reprezentat o veritabilă punte în Africa şi Occident şi a devenit un scriitor de referinţă la care s-au raportat ulterior toţi scriitorii africani din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Nelson Mandela i-a citit opera în închisoare şi a spus că Achebe a fost un scriitor "în a cărui companie zidurile închisorii se prăbuşeau".
După accidentul de automobil din 1990 care l-a obligat să se deplaseze într-un cărucior cu rotile, Chinua Achebe nu a mai scris nicio carte vreme de 20 de ani. Şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în Statele Unite, unde a ţinut prelegeri la numeroase universităţi americane.
În urmă cu doi ani, Chinua Achebe a refuzat pentru a doua oară să fie decorat de autorităţile din Nigeria, considerând că, sub conducerea acestora, ţara lui natală o duce mult prea rău. A fost pentru a doua oară când scriitorul a refuzat să îi fie acordată una dintre cele mai înalte distincţii din Nigeria, Comandant al Republicii Federale.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe