Cluj:Ministerul Culturii a început clasificarea a 300 de morminte din Cimitirul Central (Hazsongard)

Ministerul Culturii a început, luni, măsurătoarea topografică în vederea clasificării individuale a 300 de morminte din Cimitirul Central (Hazsongard) din Cluj-Napoca, unde se află morminte ale unor personalităţi române şi maghiare, pentru asigurarea unei mai bune protecţii a acestora.

Urmărește
26 afișări

Hegedus Csilla, consilier personală la ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a declarat, luni, că în cimitir se găsesc morminte ale unor personalităţi române şi maghiare.

"Am început măsurătoarea topografică şi relevarea în vederea clasificării individuale a 300 de morminte din Cimitirul Central (Hazsongard), pentru a asigura o protecţie suplimentară a acestora. În acest cimitir au fost înmormântate personalităţi foarte importante ale Clujului, române şi maghiare, cum este Dominic Stanca, Gheorghe Dima, familia Iuliu Haţieganu, dar şi familiile Brassai sau Banffy. Dorim să obţinem o protecţie suplimentară a acestor morminte, iar după clasificare dorim să le restaurăm şi să le punem în valoare. Protecţie suplimentară înseamnă că vom şti exact ce avem de protejat. În momentul de faţă, avem o listă temporară de 300 de morminte care sperăm să o extindem. Se discută şi despre includerea cimitirului pe lista UNESCO, dar primul pas înseamnă să ştim exact ce avem aici", a afirmat Hegedus.

Potrivit acesteia, relevarea topografică se va termina în aproximativ două luni, iar peste alte două luni se vor trimite documentele la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj, Leonard Horvath, a declarat, la rândul său, că vor fi clasificate şi morminte cu o mare valoare arhitecturală.

"Prima fază a clasificării este relevarea topografică, adică identificarea exactă a mormintelor în teren, a parcelelor, pentru ca Primăria Cluj-Napoca să ştie pe viitor ce să supravegheze şi să protejeze. Este vorba atât de morminte ale unor personalităţi române şi maghiare, dar şi de morminte cu o mare valoare arhitecturală şi artistică", a spus Horvath.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în secolul al XVI-lea şi se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare.

Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj a iniţiat procedura de clasare a peste 300 de cripte şi cavouri din Cimitirul Central din Cluj-Napoca pentru a fi declarate drept monumente istorice şi a putea fi, astfel, reabilitate şi salvate de la distrugere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici