CNA:Antena 3 a primit 51 amenzi (478.000 de lei) şi 66 somaţii între 1 ianuarie 2005 - 9 martie 2011

Televiziunea Antena 3 a fost sancţionată de CNA, în perioada 1 ianuarie 2005 - 9 martie 2011, cu 51 de amenzi, în cuantum de 478.000 de lei, şi 66 de somaţii publice, potrivit unei statistici prezentate joi de Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului.

Urmărește
12 afișări

Astfel, în 2005, CNA a aplicat Antena 3 un număr de 3 somaţii, în timp ce în 2006, televiziunea a primit 9 somaţii.

În 2007, CNA a aplicat postului Antena 3 un număr de 14 somaţii şi 6 amenzi, în cuantum de 22.500 de lei, iar un an mai târziu, televiziunea a primit 15 somaţii şi 7 amenzi (27.500 de lei).

Anul 2009 a adus Antena 3 un număr 16 somaţii şi 23 de amenzi (275.000 de lei), iar în 2010, televiziunea a primit 8 somaţii şi 11 amenzi (108.000 de lei).

În acest an, până în 9 martie, Antena 3 a primit o somaţie şi 4 amenzi, în cuantum de 45.000 de lei.

Potrivit lui Ioan Onisei, din cele 51 de amenzi şi 66 de somaţii doar 9 au fost contestate în instanţă de către Antena 3, iar din acestea doar un proces a fost câştigat de către televiziunea de ştiri.

În mod concret, CNA a pierdut anul trecut un proces cu Antena 3, care a contestat în instanţă o Decizie a Consiliului din anul 2009, prin care televiziunea a fost amendată cu 10.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei", în care Mircea Badea a instigat la violenţă împotriva presupuşilor asasini ai handbalistului Marian Cozma. Mircea Badea a mai spus atunci în emisiunea sa: "Cererea a fost admisă de instanţa supremă. A fost întemeiată pe jurisprudenţa CEDO, potrivit căreia sancţionarea dispusă de CNA a reprezentat din partea autorităţii o interferenţă excesivă şi nejustificată în exercitarea dreptului de liberă exprimare, interferenţă contrară principiilor unei societăţi democratice".

"Într-un singur caz au avut câştig de cauză", a spus, în şedinţa de joi, Ioan Onisei, precizând că banii pe care Antena 3 i-a plătit atunci pentru sancţiunea aplicată de CNA trebuie luaţi de radiodifuzor de la Fisc. "Banii din amenzi nu ajung la CNA, ci merg la bugetul de stat", a explicat Onisei.

Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3, a spus în şedinţa CNA că, într-un alt proces pe care radiodifuzorul îl are cu Consiliul, instanţa a decis reducerea unei amenzi de la 100.000 de lei la 10.000 de lei. În acest caz, Onisei a explicat că a fost vorba despre o greşeală din procesul verbal. "S-a scris procesul verbal în lei vechi şi atunci instanţa a constatat că, de fapt, se aplică moneda nouă şi a redus cifra din procesul verbal de la 100.000 la 10.000", a spus Onisei. El a precizat că în acest caz procesul a fost pierdut de CNA la Curtea de Apel, dar decizia finală aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va judeca recursul.

Statistica referitoare la sancţiunile primite de Antena 3 de la CNA, prezentată joi de Ioan Onisei, vine după ce Mihai Gâdea, directorul general al Antena 3, şi Mircea Badea au spus de câteva ori că Antena 3 a câştigat mai multe procese împotriva CNA, instituţia trebuind să le returneze banii plătiţi de radiodifuzor în urma amenzilor aplicate de Consiliu.

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, după ce Onisei a prezentat statistica referitoare la sancţiunile aplicate Antena 3, televiziunea a mai fost amendată o dată. Astfel, CNA a amendat cu 20.000 de lei Antena 3, pentru emisiunile "Q&A" din 19 februarie şi "Subiectiv" din 25 februarie, în care Corneliu Vadim Tudor a adus acuzaţii mai multor persoane, fără a prezenta probe.

Antena 3 este o televiziune din cadrul trustului de media Intact, controlat de familia Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici