CNA: Antena3 şi RealitateaTV-amendate cu câte 5.000 lei, B1-somat, pentru dezechilibre la dezbateri

CNA a decis marţi să amendeze cu câte 5.000 de lei posturile Antena 3 şi Realitatea TV şi să someze public B1 TV, pentru dezechilibre în prezentarea opiniilor puterii şi opoziţiei în emisiunile de dezbateri difuzate între 17 şi 23 mai şi 17 şi 23 iunie.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului CNA: Antena3 şi RealitateaTV-amendate cu câte 5.000 lei, B1-somat, pentru dezechilibre la dezbateri

CNA: Antena3 şi RealitateaTV-amendate cu câte 5.000 lei, B1-somat, pentru dezechilibre la dezbateri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat emisiunile de dezbateri - "Ştiri - Ediţie specială", "News Magazine", "Ediţia de prânz", "Special Antena 3", "Ediţia specială", "La ordinea zilei", "Ştirea Zilei", "Sinteza Zilei", "Q&A", "Punctul de întâlnire", difuzate de Antena 3 în perioadele 17 - 23 mai şi, respectiv, 17 - 23 iunie.

În şedinţa CNA a fost prezent şi Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 3. "Eforturile noastre au fost constante în direcţia prezenţei liderilor Guvernului şi ai PDL-ului", a spus Albert Pânzaru, precizând că Antena 3 a trimis zilnic foarte multe invitaţii unor lideri ai PDL, premierului şi unor miniştri. "Astfel de invitaţii au fost adresate zilnic. În emisiuni au fost numeroase încercări de solicitări ale unor puncte de vedere ale Guvernului şi liderilor PDL", a explicat Albert Pânzaru, precizând că postul Antena 3 a făcut transmisiuni în direct inclusiv de la sediul de partid al PDL.

"Moderatorii au exprimat poziţii mai mult decât imparţiale, nu s-au făcut aprecieri prin care invitaţii să fie provocaţi, nu s-au făcut aprecieri cu privire la unii reprezentanţi ai PDL sau la măsurile pe care Guvernul le-a luat", a mai spus Albert Pânzaru.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, i-a dat lui Pânzaru "cel mai flagrant exemplu" din emisiunile de la Antena 3. El a făcut referire la emisiunea "La ordinea zilei" din 17 mai, în care a fost prezentat mitingul de protest din Piaţa Victoriei şi incidentul în care Marcel Hoară a fost agresat de câţiva participanţi la manifestare. Onisei a spus că, în respectiva emisiune, Radu Tudor, invitat în studio, a folosit un limbaj injurios la adresa lui Hoară, fără ca moderatoarea Dana Grecu să intervină. Potrivit monitorizării CNA, în respectiva emisiune, Radu Tudor a spus: "Din punctul de vedere al participării domnului Hoară la acest miting, eu spun că n-am văzut un idiot mai mare. Trebuie să recunosc că trebuie să ai un creier de găină ca să trimiţi un câine într-un adăpost de pisici revoltate. Asta s-a întâmplat astăzi cu Marcel Hoară, PDL a trimis un maidanez într-o mare de pisici turbate".

"Mi se pare sub orice formă de respect şi de reguli ca un om care a venit în studio (Marcel Hoară a participat în altă emisiune de la Antena 3, n.r.), reprezentanţii aceluiaşi radiodifuzor se referă la acel om în maniera în care se referă", a spus Onisei.

"Sunt reacţii spontane ale invitatului, la care moderatorul sau moderatoarea intervine măcar prin gestică, dacă nu şi verbal", a spus reprezentantul Antenei 3.

Pe de altă parte, membrul CNA Grigore Zanc a spus că lucrurile se discută "mai detaşat" la Antena 3. "Nu mai sunt sesizate aşa de tare încrâncenările politice. Atmosfera e alta, chiar dacă problema sau starea de spirit nu are determinare diferită. Eu cred că putem observa la toate cele trei posturi monitorizate (Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV, n.r.) un anumit efort de a reaşeza lucrurile în matca lor", a spus Grigore Zanc.

"Avem un raport de puncte de vedere total dezechilibrat. Aici e problema. Nu pot să aduc un PDL, dar nu aduc şapte de cealaltă opinie", i-a spus, la rândul său, Narcisa Iorga, membru al CNA, reprezentantului Antena 3.

"Cu cât ne apropiem de prime time, echilibrul dispare. Asta pare o fi o reţetă a postului, probabil de succes. Nu văd cum am putea noi, dacă nu e voinţă de partea cealaltă, să revenim într-o normalitate. La guvernare nu este un singur partid, sunt două partide, la celălalt nu a fost nicio interdicţie", a spus Attila Szasz, membru al CNA.

Şi Gelu Trandafir, membru al CNA, a făcut referire la faptul că Antena 3 nu a respectat art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

CNA a monitorizat şi emisiunile de dezbateri "Fabrica", "Ediţie specială", "Deschide lumea", "Realitatea te priveşte", "Ultima şansă", "Ora de foc", "Zona de impact", "Şcoală, stradă, spital", "Realitatea Zilei" şi "Realitatea de ora 10, 12, 13, 14", difuzate de Realitatea TV în perioadele 17 - 23 mai şi, respectiv, 17 - 23 iunie.

"Este vorba despre emisiuni total dezechilibrate", a spus Narcisa Iorga, precizând că sunt "derapaje evidente", precum în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, difuzată în 17 mai, dar şi în alte emisiuni difuzate în perioada monitorizată.

"În perioada mai, post boicot oficial PDL, ni s-a spus foarte clar că toate invitaţiile trebuie trimise către preşedintele partidului, domnul Emil Boc, care decide toate participările (...) Apoi am fost informaţi de doamna Ada Meseşan (şefa Biroului de presă al PDL, n.r.) că orice invitaţie trebuie să ajungă la PDL, ceea ce am şi făcut, din luna iunie", a spus Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV.

Şi la postul B1 TV, membrii CNA au constatat unele dezechilibre în emisiunile de dezbatere monitorizate. CNA a monitorizat emisiunile "Evenimentele zilei", "6! Vine presa", "Naşul", "Briefing" şi "Calea europeană", difuzate în perioadele 17 - 23 mai şi, respectiv, 17 - 23 iunie. Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "Naşul", Radu Moraru a făcut unele afirmaţii despre oameni politici, precum Silviu Prigoană, sau lideri sindicali (Bogdan Hossu), fără ca aceştia să-şi prezinte punctul de vedere.

"Din punctul meu de vedere nu sunt aceleaşi dezechilibre la toate cele trei posturi", a spus Narcisa Iorga, la finalul analizei monitorizărilor.

Ioan Onisei a propus amendarea posturilor Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 5.000 de lei şi somarea publică a B1 TV. În acelaşi timp, Mihai Mălaimare a propus somaţie publică pentru Antena 3 şi scrisori de atenţionare pentru Realitatea TV şi B1 TV.

În urma votului, propunerea lui Ioan Onisei a primit numărul minim de voturi (şase) din partea membrilor CNA şi va fi aplicată.

Sancţiunile s-au dat în baza art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici