- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.01.2015, 13:24)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA: Emisiunea "Viaţa satului" care l-a avut invitat pe Ponta a respectat legislaţia audiovizualului
CNA a decis, marţi, că emisiunea "Viaţa satului" difuzată de TVR 1 pe 26 octombrie 2014, în campania electorală, în care a fost invitat Victor Ponta - în calitate de prim-ministru, dar care era şi candidat la alegerile prezidenţiale - a respectat legislaţia audiovizualului.
Urmărește
181 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi (prima din acest an), emisiunea "Viaţa satului" din 26 octombrie, în cazul căreia CNA s-a autosesizat. În această emisiune au fost invitaţi Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
De asemenea, CNA a analizat, marţi, emisiunea "Ediţie specială" difuzată la TVR Moldova pe 11 noiembrie, tot în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. În această emisiune a fost invitat Victor Ponta, care a vorbit despre relaţiile pe care România le are cu Republica Moldova. În urma difuzării emisiunii, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia Televiziunea Română ar fi făcut "publicitate electorală mascată".
Prezent la şedinţa CNA de marţi, Ion Stavre, reprezentantul TVR în relaţia cu CNA pe probleme de campanie electorală, a declarat că ambele emisiuni au respectat Decizia 528 din 11 septembrie 2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei pentru alegerea preşedintelui României.
El s-a referit la articolul 4 din această decizie, potrivit căruia candidaţii, reprezentanţii pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele electorale, strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.
Astfel, Ion Stavre a spus că, în emisiunea "Viaţa satului", Victor Ponta nu s-a referit la campania electorală. "Ca atare, este legală apariţia. Dacă discutăm de oportunitate este altceva, dar aici nu discutăm de oportunitate. Acest caz a fost şi în atenţia Comisiei de Etică a SRTv", a spus Ion Stavre.
Comisia de Etică a TVR a stabilit că prezenţa lui Victor Ponta la emisiunea "Viaţa satului" din 26 octombrie a fost în litera reglementărilor, însă oportunitatea invitării sale este discutabilă, într-o perioadă sensibilă, cum este cea electorală.
Pe de altă parte, Ion Stavre a spus că interviul cu Victor Ponta difuzat la TVR Moldova "se înscrie în aceeaşi categorie", respectiv acesta s-a exprimat în calitate de premier.
"Este un candidat care avea avantajul de a fi în scaun. De-a lungul timpului, toţi candidaţii în funcţii beneficiază de acest avantaj", a spus Ion Stavre, precizând că legislaţia audiovizualului permite acest lucru.
Pe de altă parte, după ce a vizionat fragmente din declaraţiile făcute de Victor Ponta în ediţia "Viaţa satului" din 26 octombrie, membrul CNA Valentin Jucan a spus că această emisiune este "greţos politizată".
La rândul său, membrul CNA Florin Gabrea a spus că este evident că Victor Ponta, chiar dacă a fost invitat în calitate de premier, şi-a făcut "publicitate sieşi".
"Dacă eu sunt unul dintre concurenţi la campania electorală, evident că nu o să vorbesc despre ce am făcut când eram student, vorbesc despre minunatele realizări ale mele în funcţie (...) Televiziunea nu are rost să joace acest rol de inocenţă nesfârşită", a spus Gabrea.
"Ceea ce nu este interzis este permis. Aici nu discutăm aspecte de conţinut, ci aspecte de legalitate", a spus însă reprezentantul TVR Ion Stavre. El a mai spus că aspectele de conţinut şi de oportunitate au fost deja analizate de Comisia de Etică din TVR.
Membrul CNA Monica Gubernat a propus ca membrii Consiliului să constate că TVR nu a încălcat legislaţia audiovizualului şi să treacă mai departe cu discutarea ordinii de zi a şedinţei de marţi a Consiliului.
La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea, care conduce şedinţa CNA de marţi, a spus că aspectele pe care le-a menţionat Ion Stavre sunt "greu atacabile".
Însă Valentin Jucan a spus că "pentru postul public de televiziune, cândva, unii au murit", iar acum cei de la TVR "nu mai fac nimic".
În schimb, membrul CNA Răsvan Popescu a spus că membrii Consiliului au apreciat, după ce au monitorizat modul în care a fost reflectată campania pentru alegerile prezidenţiale, că la TVR nu a fost distorsionată campania din punctul de vedere al echilibrului.
"Sigur că orice emisiune de tipul acesta în campanie poate fi interpretată în fel şi chip, dar invitarea unui oficial care vorbeşte în exercitarea funcţiei, chiar dacă este şi candidat, se înscrie în parametrii legali", a mai spus Popescu.
În cele din urmă, CNA a decis cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) că TVR a respectat legislaţia audiovizualului în privinţa acestor emisiuni.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe