- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.12.2014, 19:34)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA va analiza posturile TV în preziua şi ziua alegerilor, să vadă "unde pasiunea a primat raţiunii"
CNA a decis, marţi, să monitorizeze în mod egal modul în care Antena 3, B1, Realitatea TV, România TV, Naşul TV, TVR 1 şi Digi 24 au reflectat alegerile prezidenţiale pe 15 şi 16 noiembrie, pentru a vedea exact "unde pasiunea a primat raţiunii", după cum a precizat noul membru CNA Gabriel Tufeanu.
Urmărește
218 afișări
CNA va analiza posturile TV în preziua şi ziua alegerilor, să vadă "unde pasiunea a primat raţiunii" (Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea a votat "împotrivă", iar preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, nu a fost în sală la momentul votului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Astfel, CNA a decis ca direcţia de monitorizare a Consiliului să realizeze rapoarte de monitorizare care să surprindă modul în care Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, România TV, Naşul TV, TVR 1 şi Digi 24 au reflectat alegerile prezidenţiale în ziua scrutinului şi în preziua scrutinului, dar şi în noaptea de 15 spre 16 noiembrie.
Întregul raport ar urma să fie analizat în şedinţa CNA din 18 decembrie.
Decizia a fost luată după ce, în şedinţa CNA de marţi, membrii Consiliului au vizionat timp de peste trei ore modul în care Antena 3 şi Antena 1 au difuzat informaţiile despre alegerile prezidenţiale în zilele de 15 şi 16 noiembrie. Consiliul a primit 58 de reclamaţii în acest sens, între care şi una de la ActiveWatch.
În reclamaţia transmisă CNA, ActiveWatch a sesizat mai multe nereguli în procesul de mediatizare a turului al doilea pentru alegerile prezidenţiale." Cele mai grave abateri s-au înregistrat la televiziunile România TV şi Antena 3 care au sfidat pe parcursul întregii zile reglementările în vigoare, promovând mesaje şi informaţii care vizau mobilizarea electoratului în favoarea candidatului Victor Ponta (alianţa PSD - UNPR - PC) (...) Prin dezinformare, tentative de influenţare a opţiunilor de vot, dar şi de instaurare a panicii morale, cele două televiziuni redeschid o veche rană a mass-media româneşti: politizarea accentuată la nivel de breaslă şi lipsa de coeziune în adoptarea şi în asumarea unor minime norme profesionale. În opinia noastră, Antena 3 şi România TV au abandonat în repetate rânduri interesul public, abandonându-se intereselor unui actor politic", a spus ActiveWatch în reclamaţia transmisă CNA.
Reprezentanta Antena 3 şi Antena 1 la CNA, Mirela Bomboe, a spus că reclamaţiile nu sunt întemeiate, precizând că în emisiunile din 15 şi 16 noiembrie s-a vorbit despre încheierea mandatului preşedintelui Traian Băsescu şi a unui regim. "Dar nu cred că putem pune semnul egal între campanie electorală şi referirile la preşedintele al cărui mandat se încheie (...) Nu s-a vorbit despre un om politic, despre candidaţi, ci despre mandatul unui preşedinte care se încheia", a spus Mirela Bomboe. De asemenea, ea a precizat că în emisiuni au fost exprimate opinii şi au fost făcute comentarii legate de încheierea mandatului lui Traian Băsescu. "Nu s-a transmis niciun mesaj de natură politică cu privire la cei doi candidaţi", a mai spus Mirela Bomboe.
Însă, membrul CNA Valentin Jucan, care a condus şedinţa de marţi, a spus că telespectatorii au fost îndemnaţi de Antena 3 să iasă la vot în favoarea candidatului Victor Ponta. "În momentul în care domnul Felix Rache (realizator la Antena 3, n.r.) vorbeşte despre alcoolul domnului Traian Băsescu, nu este vorba despre finalizarea mandatului", a spus Jucan.
Valentin Jucan a mai spus că în reclamaţiile primite de CNA nu s-a sesizat doar campania electorală făcută de Antena 3. "Nu este vorba numai despre campanie electorală, într-un fel sau altul toate posturile au făcut mai mult sau mai puţin asta (...) Dar (la Antena 3, n.r.) este vorba de lipsa de informare corectă, de limbajul tolerat de moderatori", a spus Jucan, făcând referire la sesizările primite de CNA.
De asemenea, Jucan a spus că la Antena 3 au fost făcute acuzaţii, fără a fi aduse probe. El a dat ca exemplu faptul că la Antena 3, în ziua alegerilor, s-a spus că persoanele care participă la mitinguri "au fost manipulate şi trimise de PDL".
"Evident că partidul a avut o implicare, câtă vreme domnul Iohannis a mers în mijlocul acelor oameni şi le-a mulţumit", a spus Mirela Bomboe.
Ea a mai spus că nu este pentru prima dată când ActiveWatch a transmis la CNA o reclamaţie "îndreptată cu predilecţie împotriva postului Antena 3". "Eu sper să existe detaşare şi să daţi dovadă de echidistanţă în aprecierea acestor reclamaţii", a spus Mirela Bomboe.
"Ceea ce s-a spus pe post şi faptul că domnul Iohannis a ieşit în piaţă trei ore mai târziu nu are legătură cu ce spunea Antena 3", a spus, în schimb, Valentin Jucan, precizând că Antena 3 trebuia să probeze afirmaţia că PDL ar fi organizat acel miting.
În schimb, Radu Călin Cristea, care, marţi, a revenit în Consiliu, în noul său mandat de membru titular al CNA, a spus că "întreaga campanie electorală este reflectată la CNA prin reclamaţii diluate".
"E o lecţie foarte amară pe care a încasat-o CNA. Inventariind toate plângerile primite pe adresa noastră, ai senzaţia că ceea ce discutăm noi aici, în CNA, se referă la o Românie care nu a trecut printr-o campanie electorală. Sunt plângeri inconsistente, superficiale, nu am găsit încălcări stridente, violente ale legislaţiei audiovizuale (...) Cred că ar trebui să ne schimbăm radical maniera de a fi prezenţi în spaţiul public şi într-adevăr de a filtra tot ce înseamnă mediul audiovizual", a spus Radu Călin Cristea, precizând că CNA ar trebui să nu mai fie dependent de acele reclamaţii care nu sunt întemeiate.
În schimb, Valentin Jucan a spus că a primit aproximativ 2.000 de mesaje în campania electorală. "Este vorba despre o atitudine a publicului (...) Noi am văzut cum domnul Badea (Mircea Badea, n.r.) se întreba «Oare de ce strigă lumea împotriva noastră?» (...) Antena 3 a reuşit să provoace o asemenea reacţie (împotriva sa, n.r.)", a spus Jucan.
De cealaltă parte, reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, l-a acuzat pe Valentin Jucan că face "afirmaţii politice" în cadrul CNA. Bomboe a mai spus că nu i se pare corect ca Jucan să se transforme în purtătorul de cuvânt "al unui anumit grup de persoane". "Trebuie să aveţi în vedere şi telespectatorii postului Antena 3, care sunt foarte mulţi", a spus Mirela Bomboe.
În schimb, Valentin Jucan a spus că nu are niciun grup lângă el. "Nici măcar doamna din dreapta mea nu făcea parte din grupul meu", a spus Valentin Jucan. El a făcut referire cel mai probabil la fosta sa colegă Narcisa Iorga, căreia i-a expirat mandatul de membru CNA în luna octombrie şi care stătea la masa de şedinţe a Consiliului în dreapta lui Valentin Jucan. De multe ori, în ultimii ani, Jucan şi Iorga au avut puncte de vedere apropiate în anumite speţe discutate în CNA.
Pe de altă parte, şi Radu Călin Cristea a spus că Valentin Jucan "are un mesaj personal pentru Antena 3" şi că Jucan intră "în pielea unui alt personaj" atunci când se discută la CNA despre Antena 3.
Discuţiile au fost aplanate de noul membru al CNA Gabriel Tufeanu, aflat marţi la prima sa şedinţă a Consiliului. Acesta a susţinut că CNA trebuie să monitorizeze în mod egal televiziunile în zilele de 15 şi 16 noiembrie şi, apoi, să ia o decizie în privinţa acestora în aceeaşi şedinţă.
"Dacă rezolvăm acum această problemă punctuală (Antena 3, n.r.), în urma acestor reclamaţii, eu nu ştiu dacă rezolvăm un caz global, ceea ce consider că ar trebui să facă CNA. Mă gândesc că ar trebui să tratăm acele date, 15 şi 16 noiembrie, în mod egal, să monitorizăm toate canalele şi să vedem unde pasiunea a primat raţiunii (...) Să tratăm egal toate televiziunile şi să analizăm noi acele zile", a spus Gabriel Tufeanu, precizând că CNA ar putea să plece în acest demers de la reclamaţiile primite.
La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a remarcat faptul că ActiveWatch nu s-a sesizat şi cu privire la un alt moderator, Rareş Bogdan, de la Realitatea TV. "(...) care ne-a anunţat că el a ridicat nişte mingi la fileu", a spus Monica Gubernat despre o afirmaţie făcută de Rareş Bogdan într-o emisiune difuzată de Realitatea TV, după prima dezbatere dintre candidaţii la preşedinţie, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, care a fost găzduită de această televiziune.
Însă Valentin Jucan a spus că nu înţelege de ce trebuie să fie elaborate încă o dată rapoarte de monitorizare pentru zilele de 15 şi 16 noiembrie, având în vedere că au fost deja făcute astfel de rapoarte şi că Antena 3 a fost deja analizată în şedinţa de marţi.
Valentin Jucan a mai spus că a pus pe ordinea de zi a şedinţei CNA de marţi televiziunile "în ordinea alfabetică", tocmai pentru a nu mai fi discuţii cu privire la ce televiziune este analizată prima. În acest context, Jucan a glumit spunându-i Mirelei Bomboe că, dacă televiziunea pe care o reprezintă s-ar fi numit "cu V" şi nu Antena 3 (care este controlată de familia Voiculescu, n.r.), ar fi fost analizată după alte posturi TV.
"Am avut opţiunea de a începe cu ziua de 16 noiembrie, care a fost numită în presa de profil «o zi neagră a audiovizualului»", a mai spus Valentin Jucan.
După ieşirea din sala de şedinţe a reprezentantei Antena 3, Radu Călin Cristea i-a reproşat din nou lui Valentin Jucan că uneori îşi depăşeşte atribuţiile de "membru echidistant şi calm" şi devine "alt personaj", atunci când "vine vorba de Antena 3".
În schimb, Valentin Jucan i-a spus lui Radu Călin Cristea că "niciun alt reprezentant al posturilor (cu excepţia Mirelei Bomboe, de la Antena 3, n.r.) nu îşi permite să aibă o astfel de atitudine faţă de Consiliu".
În cele din urmă, discuţiile cu privire la Antena 3 s-au încheiat, iar Radu Călin Cristea a preluat propunerea lui Gabriel Tufeanu de amânare a discutării acestui caz până când va fi realizată monitorizarea egală, cu privire la zilele de 15 şi 16 noiembrie, la Antena 3, B1, Realitatea TV, România TV, Naşul TV, TVR 1 şi Digi 24.
"Eu nu văd ce rezolvăm dacă mai vizionăm alte şapte materiale (...) Avem o cantitate imensă de plângeri şi de materiale vizionate. Nu are niciun fel de raţiune ca eu să aştept încă trei şedinţe cel puţin ca să iau o hotărâre cu privire la Antena 3", a spus, în schimb, membrul CNA Florin Gabrea, care de altfel a şi votat împotriva realizării monitorizării de linie la toate aceste şapte televiziuni.
În schimb, Monica Gubernat a spus că simte nevoia unei analize cantitative comparative măcar pentru zilele de 15 şi 16 noiembrie. Gubernat a spus că, în cazul în care CNA ar fi luat marţi o decizie în privinţa Antena 3, există riscul să se creeze impresia că doar această televiziune a încălcat legislaţia audiovizualului în campania electorală. "Se va crea iarăşi impresia că Antena 3 este singurul post TV care a încălcat legislaţia audiovizualului", a spus Gubernat.
În cele din urmă, majoritatea membrilor CNA a decis să reia discuţiile cu privire la acest subiect în şedinţa din 18 decembrie.
Una dintre problemele cu care se va confrunta însă CNA atunci va fi aceea că nu va putea să analizeze modul în care Antena 3, B1, Realitatea TV, România TV, Naşul TV, TVR 1 şi Digi 24 au difuzat informaţiile despre alegerile prezidenţiale, pe 15 şi 16 noiembrie, din perspectiva modului în care a fost respectată Decizia numărul 528 din 2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României. Această decizie nu acoperă şi zilele de 15 şi 16 noiembrie, întrucât, la momentul respectiv, campania electorală în audiovizual se finalizase din punct de vedere oficial.
Astfel, CNA va putea să aplice eventuale sancţiuni în acest caz doar ţinând cont de Legea audiovizualului şi de Codul audiovizualului.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe