- Home
- Cultură-Media
- ORADEA, (27.06.2012, 20:25)
- Departamentul Corespondenţi , Szasz Jutka , Florin Ciucas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de Etică a Universităţii Oradea nu a putut stabili dacă soţia lui Ioan Mang a plagiat
Comisia de Etică a Universităţii Oradea susţine că "nu există suficiente elemente probatorii care să permită luarea unei hotărâri" privind acuzaţiile de plagiat în cazul Ericăi Mang, soţia fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang, şi al asistentului universitar Constantin Popescu.
Urmărește
676 afișări
Comisia de Etică a Universităţii Oradea nu a putut stabili dacă Erica Mang a plagiat (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional de Etică solicitase Comisiei de Etică a Universităţii din Oradea să stabilească dacă Erica Mang, soţia fostului ministru al Educaţiei, şi asistentul universitar Constantin Popescu, ambii cadre didactice ale Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, au plagiat sau nu articolele ştiinţifice semnate alături de Ioan Mang, acuzat şi el de plagiat şi verificat de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Comisia de Etică a Universităţii din Oradea a postat pe site-ul instituţiei hotărârea luată în cazul sesizării depuse de Consiliul Naţional de Etică, privind acuzaţiile de plagiat în cazul Ericăi Mang şi al lui Constantin Popescu.
Conform legii, Comisia de Etică a format o Comisie de analiză, din care au făcut parte universitarii orădeni Mircea Vereş, Ion Zainea şi Ionel Cioară, care au întocmit un raport în care consemnează că toţi specialiştii solicitaţi să analizeze aspectele semnalate nu au reuşit să ofere suficiente elemente probatorii în termenul impus de lege, şi anume 30 de zile.
"Comisia de analiză a solicitat sprijinul a şapte cadre didactice din cadrul Universităţii din Oradea şi a 13 cadre didactice de la alte universităţi cu competenţe în domeniul «ştiinţa calculatoarelor şi tehnologia informaţiei» pentru a analiza aspectele semnalate prin sesizări", se arată în raport.
Potrivit sursei citate, din cei 20 de universitari, cinci au formulat declaraţii de abţinere motivate, trei au refuzat analiza invocând lipsa competenţei, iar 11 nu au răspuns solicitării.
Un singur specialist a răspuns solicitărilor, dar şi acela fără a formula o concluzie fermă.
"Până la termenul stabilit, o singură persoană a răspuns solicitărilor comisiei, alcătuind un referat. Comisia de analiză, verificând conţinutul şi concluziile documentului, a constatat că acestea sunt neconcludente în raport cu solicitările formulate de către Comisie", se arată în raport.
Totodată, membrii Comisiei de analiză susţin că petentul, respectiv Consiliul Naţional de Etică, a furnizat doar nişte sesizări care făceau trimitere la articole publicate on-line, ceea ce a îngreunat activitatea de cercetare.
"Analiza a fost îngreunată de dificultăţile care au apărut la accesarea site-urilor pe care se află articolele, unii dintre referenţi neputându-le accesa, ceea ce a împiedicat efectuarea analizei", se mai arată în raport, în care se precizează şi că s-au cerut Consiliului de Etică documentele care au stat la baza sesizărilor, dar nu au fost primite.
Comisia de analiză a cerut şi punctele de vedere ale reclamaţilor, adică al Ericăi Mang şi al lui Constantin Popescu, care au formulat în scris apărări şi au fost şi audiaţi.
"Comisia constată că apărările formulate de către reclamaţi au un caracter subiectiv, însă nu există la dosar alte probe edificatoare care să servească drept temei al unei hotărâri a comisiei de analiză", se arată în raportul Comisiei de analiză.
Astfel, comisia a hotărât că nu poate lua nicio decizie în cazul celor doi.
"Pe baza datelor obţinute până în acest punct, Comisia de analiză constată că nu există suficiente elemente probatorii care să permită luarea unei hotărâri faţă de prof.univ.dr. Erica Mang şi asist.univ. Constantin Popescu în privinţa aspectelor cercetate", se arată în raport, aprobat de Comisia de Etică printr-o hotărâre emisă pe 25 iunie.
Comisia de Etică nu precizează dacă cercetările vor continua sau nu.
În 9 mai, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston, a trimis o sesizare către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) prin care sesiza "o situaţie de posibil plagiat".
"Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului - n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arăta în sesizare.
Ioan Mang a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, iar Consiliul Naţional de Etică - organism consultativ, fără personalitate juridică - ar trebui să dea un vot în această problemă, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie.
Întrebată care este situaţia sesizării privind plagiatul în cazul fostului ministru Ioan Mang, purtătorul de cuvânt al ANCS spunea că "ar putea dura" până când se va ajunge la acest caz .
"La CNE sunt multe sesizări. Ar putea dura până se va ajunge la Ioan Mang, în acest caz fiind vorba despre o sesizare mai recentă. Potrivit regulamentului, orice sesizare are un termen de 30 de zile, dar sunt foarte multe, iar analiza este întârziată. Noua conducere a CNE va încerca să prioritizeze abordarea lor, dar în limitele legale", mai spunea Gabriela Catană.
Potrivit regulamentului Consiliului Naţional de Etică, care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, orice sesizare scrisă de plagiat trebuie mai întâi depusă la Registratură, unde va primi un număr de înregistrare. Cererea trebuie să fie însoţită de lucrarea incriminată şi de cea care ar fi fost plagiată.
PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educaţiei de atunci, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat atunci preşedintele PDL, Emil Boc.
Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".
Ulterior, premierul Ponta a afirmat că Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul.
Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ.
În 15 mai, Ioan Mang şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei, conducerea ministerului fiind asigurată interimar de Liviu Pop.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale