CRP: Am cerut explicaţii instituţionale CSAT, în lipsa răspunsului ne facem public demersul

Clubul Român de Presă a decis, joi, să facă publică o scrisoare pe care a adresat-o săptămână trecută CSAT, în care îşi declară îngrijorarea "justificată" faţă de referirile la practicile de presă în Strategia Naţională de Apărare şi cere explicaţii despre definirea acestora, în accepţiunea CSAT.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului CRP: Am cerut explicaţii instituţionale CSAT, în lipsa răspunsului ne facem public demersul

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

CRP precizează, într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, că a luat această decizie în absenţa unui răspuns pe cale instituţională şi în urma ultimelor poziţii publice exprimate de preşedintele Traian Băsescu faţă de includerea unor practici de presă printre "vulnerabilităţile" enumerate în Strategia Naţională de Apărare.

Clubul Român de Presă (CRP) face public acest demers, după ce "a ales, la fel ca în ultimii doi ani, calea dialogului instituţional ca primă formă de comunicare cu autorităţile, o practică europeană şi civilizată, specifică relaţiilor normale între o asociaţie profesională reprezentativă şi autorităţile naţionale".

"Clubul Român de Presă, asociaţie profesională reprezentativă a industriei mass-media, autor al primului Cod deontologic al presei româneşti se delimitează şi sancţionează prin declaraţiile şi acţiunile sale practicile de presă în dezacord cu etica profesiei de jurnalist ", se spune în scrisoarea Clubului adresată CSAT, în 2 iulie.

CRP reaminteşte CSAT, că "în anul 2009, Comisia Media, organism de autoreglementare a profesiei, constituit de Clubul Român de Presă împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor din România, s-a pronunţat fără echivoc în cazul «Sorin Roşca Stănescu - Bogdan Chirieac - Cătălin Macovei», această fiind o decizie de autoreglementare a profesiei noastre fără precedent în ultimii douăzeci de ani".

"Noi, membrii Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă vă solicităm să ne comunicaţi pe cale instituţională cum se defineşte, în accepţiunea autorilor Strategiei, «campania de presă la comandă, cu scopul de a denigra» şi «presiune exercitată de trusturi de presă asupra deciziei politice» .

De asemenea, vă solicităm să ne comunicaţi dacă există, din punctul dumneavoastră de vedere, entităţi media aflate sub autoritatea Clubului Român de Presă, care utilizează asemnea practici", se mai spune în scrisoarea adresată de CSAT de către membrii Consiliului de Onoare al CRP.

Consiliul de Onoare al CRP consideră că, în absenţa precizărilor solicitate, CSAT legitimează "un precedent periculos, care expune deliberat mass-media româneşti, într-un context general şi aşa dificil".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la RRA, că îşi menţine punctul de vedere privind introducerea campaniile de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare şi a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale în trafic de armament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici