Descoperire arheologică în Anglia. Un mozaic de 2.000 de ani a fost găsit intact

  • Un mozaic din perioada romană, datând din secolul al II-lea d.Hr., a fost găsit în Wroxeter, Anglia.
  • Mozaicul a fost găsit într-o casă deţinută de un individ bogat şi este primul mozaic descoperit în zonă în mai bine de 150 de ani.
  • Săpăturile au mai scos la iveală un altar sau mausoleu şi o mare clădire publică, oferind perspective asupra importanţei istorice şi a bogăţiei oraşului.
Urmărește
1221 afișări
Imaginea articolului Descoperire arheologică în Anglia. Un mozaic de 2.000 de ani a fost găsit intact

Sursa foto: Vianova Archaeology

Arheologii din nord-vestul Angliei au descoperit un impresionant mozaic din perioada romană, reprezentând delfini şi peşti, datând din secolul al II-lea d.Hr., scrie Smithsonian Magazine. Lucrările de artă au fost găsite în Viroconium Cornoviorum, actuala localitate Wroxeter, în timpul unei căutări pentru un templu antic. Viroconium Cornoviorum a început ca o fortăreaţă romană, dar s-a transformat într-un oraş spre sfârşitul secolului I d.Hr. Cu o populaţie de aproximativ 15.000 de locuitori şi o suprafaţă de aproape 0,8 kilometri pătraţi, a devenit al patrulea cel mai mare oraş din Britannia Romană, fiind aproape la fel de mare ca Pompeii în perioada sa de maximă dezvoltare.

Mozaicul vibrant, decorat cu plăci albe, roşii, albastre şi galbene, a fost găsit într-o stare remarcabilă, în mare parte datorită unui proiect de remodelare din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., care l-a acoperit cu resturi.

Mozaicul, care prezintă o scenă subacvatică vibrantă, a fost descoperit într-o casă mare, probabil deţinută de un individ bogat. Camera care găzduia mozaicul a fost probabil folosită pentru a primi oaspeţi de elită, aşa cum reiese din materialele de înaltă calitate şi din designul complicat al mozaicului. Acesta este primul mozaic descoperit în Wroxeter în mai bine de 150 de ani.

Săpăturile, realizate de English Heritage, Universitatea din Birmingham, Vianova Archaeology şi Heritage Services şi Albion Archaeology, au mai dezvăluit o mică structură pătrată, considerată a fi un altar sau un mausoleu, şi o clădire publică semnificativă situată pe o stradă principală. Aceste descoperiri oferă perspective valoroase asupra măreţiei istorice a oraşului şi a rolului său în Britania Romană.

Peter Guest, co-directorul săpăturilor, şi Win Scutt de la English Heritage şi-au exprimat entuziasmul faţă de starea excelentă a mozaicului şi implicaţiile sale pentru înţelegerea istoriei oraşului. Conservarea mozaicului se datorează acoperirii sale în timpul unei remodelări ulterioare a oraşului, care a ajutat la protejarea acestuia de factorii de mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici