Alegerea animalului de companie poate dezvălui trăsăturile tale de personalitate

  • Proprietarii de câini tind să fie mai rezilienţi şi mai puţin singuri în situaţii stresante, comparativ cu cei care nu deţin câini.
  • Proprietarii de pisici au tendinţa de a manifesta trăsături de personalitate mai nevrotice, dar alegerea animalului de companie reflectă în mare măsură personalitatea deja existentă a unei persoane.
  • Decizia de a avea un animal de companie ar trebui să fie luată cu grijă, având în vedere compatibilitatea dintre stilul de viaţă al proprietarului şi nevoile animalului, precum şi bunăstarea acestuia.
Urmărește
7829 afișări
Imaginea articolului Alegerea animalului de companie poate dezvălui trăsăturile tale de personalitate

Alegerea animalului de companie poate dezvălui trăsăturile tale de personalitate

Un studiu realizat recent de psihologii Jessica Oliva şi Leah Michelle Baines de la Universitatea James Cook, Australia, explorează legătura dintre deţinerea unui animal de companie şi trăsăturile de personalitate, explorând în special modul în care deţinerea unei pisici sau a unui câine poate oferi indicii despre personalitatea cuiva, potrivit Science Alert.

Studiul a chestionat 329 de persoane şi a analizat modul în care deţinerea unui animal de companie se raportează la „Cele cinci mari” trăsături de personalitate: extraversiune, agreabilitate, deschidere, conştiinciozitate şi instabilitate emoţională, precum şi la rezilienţa personală.

Rezultatele sugerează diferenţe distincte de personalitate între proprietarii de pisici şi cei de câini. Proprietarii de câini tind să arate o rezilienţă mai mare şi s-au dovedit a fi mai puţin singuri în situaţii stresante, cum ar fi lockdown-urile din timpul pandemiei de COVID-19, comparativ cu cei care nu deţin câini.

În contrast, proprietarii de pisici sunt mai predispuşi la trăsături de personalitate mai nevrotice. Cercetătorii sugerează că aceste trăsături de personalitate nu sunt neapărat cauzate de deţinerea unui animal de companie, ci, mai degrabă, oamenii pot alege animale care se aliniază personalităţilor lor existente. De exemplu, persoanele reziliente ar putea prefera câinii, în timp ce cei predispuşi la stres ar putea opta pentru natura mai independentă a pisicilor.

Studiul menţionează, de asemenea, legăturile emoţionale formate cu animalele de companie, subliniind că, din cauza implicării emoţionale mai mari pe care o implică, câinii favorizează o apropiere emoţională mai mare cu proprietarii lor. În contrast, pisicile sunt văzute ca animale de companie mai uşor de întreţinut, ceea ce ar putea atrage persoanele care preferă o investiţie emoţională mai mică.

Mai mult, Oliva menţionează că obiceiurile de viaţă, situaţiile de trai şi chiar factorii genetici pot influenţa preferinţele pentru animale de companie. Unele cercetări sugerează că înclinaţia de a deţine un anumit tip de animal de companie ar putea fi legată de trăsături de personalitate determinate genetic.

În cele din urmă, studiul subliniază că deţinerea unui animal de companie ar trebui să fie o decizie bine gândită, având în vedere bunăstarea animalului şi compatibilitatea dintre stilul de viaţă al proprietarului şi nevoile animalului. Deţinerea unui animal nu va schimba semnificativ personalitatea unei persoane, dar alegerea unui animal care se potriveşte stilului tău de viaţă şi personalităţii tale este esenţială.

Rezultatele studiului sunt publicate în jurnalul Anthrozoös.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici