DIICOT cere CNA obligarea postului Realitatea la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO

DIICOT solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului obligarea postului Realitatea TV la rectificarea informaţiilor nereale privind cazul ALRO, întrucât aprecierile acesteia ar avea ca scop denigrarea activităţii de urmărire penală şi ar acredita ideea de ingerinţă a politicului în justiţie.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului DIICOT cere CNA obligarea postului Realitatea la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO

DIICOT cere CNA obligarea postului Realitatea la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism solicită în mod public Consiliului Naţional al Audiovizualului obligarea postului Realitatea TV la rectificarea informaţiilor nereale difuzate în cadrul unui program de televiziune", se arată într-un comunicat de luni al DIICOT, precizând că această televiziune "nu a solicitat informaţii sau un punct de vedere cu privire la aspectele supuse dezbaterii în cadrul emisiunii".

În cadrul emisiunii "Ora de foc", difuzată la data de 4 noiembrie 2010, pe postul de televiziune Realitatea TV, "au fost făcute publice afirmaţii neconforme realităţii, în legătură cu activitatea de urmărire penală desfăşurată într-o cauză instrumentată de către procurorii DIICOT, prin încălcarea în mod flagrant a prevederilor Legii audiovizualului şi a normelor deontologice ale profesiei de jurnalist", notează comunicatul.

În opinia Direcţiei, aprecierile cu privire la dosarul "ALRO", prezentate publicului în cadrul acestui program de televiziune, "urmăresc denigrarea activităţii de urmărire penală realizate de către DIICOT, acreditându-se ideea de ingerinţă a politicului în actul de justiţie".

"Demersul jurnalistic început în urmă cu două săptămâni a constat în speculaţii asupra dosarului şi a modalităţii de instrumentare a cauzei de către procurori. În tot acest timp, postul Realitatea TV nu a solicitat informaţii sau un punct de vedere cu privire la aspectele supuse dezbaterii în cadrul emisiunii", precizează DIICOT.

Prin difuzarea şi dezbaterea "unor fapte nereale", care induc în eroare publicul cu privire la activitatea procurorilor DIICOT, "este dezinformată opinia publică, conţinutul tendenţios al mesajului fiind de natură a afecta percepţia publică asupra magistraţilor şi să aducă un grav prejudiciu de imagine instituţiei", adaugă sursa citată.

"În domeniul comunicării audiovizuale, interesul public reclamă asigurarea corectei informări a opiniei publice, cu privire la orice eveniment sau situaţie de fapt, orice comportament contrar acestui principiu determinând o ripostă promptă precum şi sancţionarea acestei conduite. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat în mod public Consiliului Naţional al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale luarea măsurilor legale, conform prevederilor art. 40, art. 89 şi art. 90 alin. 1 lit. d) din Legea 504/2002, în vederea exercitării controlului şi garantării dreptului la rectificare a informaţiilor nereale difuzate în cadrul programului de televiziune", se arată în comunicat.

Emisiunea la care face referire solicitarea DIICOT este din 4 noiembrie, zi în care CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul Realitatea TV pentru dezinformarea publicului şi prejudicierea imaginii preşedintelui Traian Băsescu în ediţiile din 25 şi 26 octombrie, la "Ora de Foc".

Potrivit CNA, în respectivele ediţii ale emisiunii s-a abordat subiectul dosarului "ALRO", făcându-se trimitere la preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, într-una dintre emisiuni, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a încercat să prezinte prin telefon punctul de vedere al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, Valeriu Turcan nu a fost lăsat de moderatoarea emisiunii, Oana Stancu, să-şi prezinte punctul de vedere. De asemenea, Narcisa Iorga a spus că în respectivele emisiuni au fost făcute afirmaţii care au dezinformat telespectatorii.

"Afirmaţiile legate de şeful statului nu sunt demonstrate în niciun fel. Aici sunt cele mai multe semne de întrebare", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Din punctul de vedere al unui realizator profesionist, cel care vine pe fir (Valeriu Turcan, n.r.) este defavorizat (...) Doamna moderatoare vorbeşte, cel de pe fir vorbeşte şi el, dar nu se aude ce vorbeşte. Cel de la telefon încearcă disperat să aibă un dialog cu ea. Ăsta nu e un dialog, e un şir de atitudini extrem de contondente din punctul de vedere al meseriei, pe care îl adoptă moderatoarea ca să-l irite şi să-l pună într-o şi mai mare poziţie de inferioritate pe acesta (Valeriu Turcan, n.r.)", a spus şi Dan Grigore, membru al CNA.

"Cu prea multă uşurinţă se fac afirmaţii grave. Nu mai spun că emisiunea este dezechilibrată şi din punctul de vedere al invitaţilor, că tonul moderatorului este acuzator", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

În schimb, directorul de programe al Realitatea TV, Roxana Niculescu, a spus că Valeriu Turcan a răspuns întrebărilor puse de moderatoare "şi a avut şi posibilitatea să facă comentarii conexe subiectului". Ea a mai spus că Realitatea TV a abordat acest subiect pentru că dosarul "ALRO" s-a redeschis de curând.

Dosarul ALRO a fost închis, în ianuarie 2010, însă persoanele puse sub acuzare de fostul procuror Ciprian Nastasiu (cel care în timpul campaniei electorale a lansat o carte despre cazurile instrumentate de el, printre care şi ALRO, în care a cerut interceptarea convorbirilor lui Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş etc-n.r.) au făcut plângere împotriva ordonanţei DIICOT la instanţa supremă, astfel că dosarul a devenit public, implicit stenograme ale interceptărilor.

Începând din această vară, presa a relatat despre probele din dosarul în care cetăţeanul american de naţionalitate rusă Vadin Don Benyatov a fost scos de sub urmărire penală, întrucât faptele de care a fost acuzat de către fostul procuror Ciprian Nastasiu nu există, însă străinul a contestat soluţia Parchetului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acţiune ce are termen de judecată în 9 decembrie.

În dosarul în care Benyatov a fost pus sub acuzare pentru "iniţere şi constituire a unui grup infracţionalorganizat" şi "tentativă la subminarea economiei naţionale" - caz disjuns din cel privind privatizările strategice -, procurorul a cerut autorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a lui Marian Daniel Năstase, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Vereştoy Attila, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu, Dan Victor Alessandru şi Theodor Minodor Chirică. Aceştia au fost interceptaţi din iunie până în septembrie 2008.

Ancheta a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy, preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco, şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă de contracte de furnizare a energiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţ predictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţ reprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SC ALRO SA.

Informaţiile despre interceptările în cazul ALRO au fost dezvăluite în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, de către Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICOT. Ciprian Nastasiu relata în cartea "Prădarea României", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009, împreună cu publicistul Victor Gaetan, că instanţa supremă a autorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a "cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnat rus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatov şi Valery Krasnov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici