Dispută în CNA privind modul în care a fost reflectată la televizor ieşirea lui Becali din închisoare

Modul în care televiziunile au reflectat ieşirea din închisoare pentru 24 de ore a lui Gigi Becali a provocat dispute în CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan precizând că este interzisă difuzarea imaginilor cu un deţinut, în schimb Laura Georgescu a spus că nu a fost încălcată legislaţia.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Dispută în CNA privind modul în care a fost reflectată la televizor ieşirea lui Becali din închisoare

Gigi Becali (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a ieşit, luni, din Penitenciarul Poarta Albă, acesta fiind obligat să se întoarcă marţi din permisia de 24 de ore.

În acest context, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a propus, în şedinţa de marţi, efectuarea de către Consiliu a unei "monitorizări de linie" la principalele televiziuni pe acest subiect.

"Aş dori să vă rog să efectuăm o monitorizare pentru ziua de ieri şi astăzi, având în vedere încălcările legislaţiei, care prevede că nu este voie să fie difuzate imagini cu persoane aflate în stare de reţinere, arest ş.a.m.d. Pentru că imaginile continuă şi nu este corect", a spus Valentin Jucan, la începutul şedinţei CNA de marţi.

În schimb, vicepreşedintele CNA, Viorel-Vasile Buda, a spus că Gigi Becali "nu era în stare de reţinere". "Era liber, asta e ideea, profita de o zi liberă", a spus Buda.

Aceeaşi părere a avut-o şi membrul CNA Răsvan Popescu: "Era liber".

"Este totuşi un detaliu fundamental. El a avut această zi liberă în condiţiile stării de detenţie. Or, dacă el a încălcat nişte convenţii, proceduri, pe care nu le cunoaştem în detaliu, el va da seamă în faţa celor de la penitenciar. Nu cred că trebuie să ne amestecăm noi", a spus şi membrul CNA Radu Călin Cristea.

În schimb, Valentin Jucan a spus că Gigi Becali nu era liber. "Libertatea presupune, din punct de vedere juridic şi al statutului de deţinut, cu totul şi cu totul altceva. Dânsul a fost într-o învoire. Drepturile cetăţeneşti erau limitate, regulile erau de asemenea în măsură să-l oblige la extrem de multe lucruri, deci domnul Becali nu ea liber. Faptul că noi l-am văzut în sacou... Părea doar că este liber, dar el nu era liber. Din punct de vedere al declaraţiilor, este cu atât mai grav. El în continuare este un deţinut. A avut doar o permisie din partea unei comisii, nu era eliberat", a spus, în schimb, Valentin Jucan.

El a făcut referire la prevederile articolului 42, alineatul 2 din Decizia CNA nr. 197 din 27 martie, prin care a fost modificat Codul audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat".

"Domnul Becali se află în acea stare, el este deţinut în continuare, are aceleaşi drepturi şi libertăţi limitate la fel cum avea cu o zi înainte. Deci televiziunile puteau să dea ştirea că a primit această învoire, această recompensă din partea unei comisii de disciplină a penitenciarului, şi să o ilustreze corect cu imagini din perioada în care Gigi Becali era un om liber. Dar carnavalul de ieri cu declaraţii... Şi vreau să vă atrag atenţia că declaraţiile pe care domnul Becali le-a făcut din calitatea de deţinut la adresa justiţiei sunt extrem de grave", a mai spus Valentin Jucan.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus că articolul 42 "se referă la imagini din interiorul închisorilor". "Domnul Becali a beneficiat de o zi de libertate. Evident, în anumite condiţii impuse de regimul penitenciar. De asemenea, nu ştiu ce articol de lege interzice unui om să dea declaraţii", a spus Gubernat.

Însă Valentin Jucan a spus că Becali era liber să se exprime, însă "televiziunile sunt cele care au greşit". "Noi avem de-a face cu modul în care au procedat televiziunile, nu trebuiau să se ducă şi să se ţină după un deţinut... Merită să avem această discuţie, pentru că este un lucru fără precedent ce s-a întâmplat ieri, atât din punctul de vedere audiovizual, cât şi din punctul de vedere al interpretării acestui articol (42, n.r.)", a spus Jucan.

El a precizat că astfel de situaţii este posibil să se repete. "Cu siguranţă urmează situaţia, din păcate, a domnului Popescu (fostul fotbalist Gică Popescu, n.r.) , care are aceeaşi calitate cu domnul Becali şi care probabil va primi o dispensă pentru a se duce la funeraliile tatălui său", a spus Valentin Jucan.

Monica Gubernat a spus însă că televiziunile au "dreptul la informare".

"Televiziunile o să fie întotdeauna acolo unde se întâmplă ceva. Sigur că era prima dată când ieşea acest om din închisoare, era un subiect de interes. Ce-o să facă, ce o să zică ş.a.m.d. A încerca să ştergi de pe sticlă aceste imagini - sub pretextul unui articol care de fapt protejează persoanele aflate în detenţie, protejează dreptul lor la imagine, pentru că ele nu şi-l mai pot proteja singure - cred că ar fi un lucru cât se poate de greşit. Nici mie nu-mi place ce am văzut. Dar a încerca într-un fel sau altul să faci ca lucrurile astea să nu se mai vadă la televizor, atâta timp cât ele există, cred că din partea noastră ar fi o foarte mare eroare", a spus şi Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că modul în care au reflectat televiziunile ieşirea lui Gigi Becali din închisoare pentru 24 de ore este. de fapt. "o încununare a unui fenomen" de care CNA nu a vrut să ia aminte prea mult.

"Toată campania deşănţată de la România TV, de eliberare, de graţiere, de scutire, de extremă compasiune pentru domnul Becali, ăsta este rezultatul (...). Toate acele emisiuni complet dezechilibrate, în care nu existau decât nişte văicăreli şi nicio altă părere, nu am făcut nimic, nu am vrut să-i deranjăm (...) şi apoi ne plângem că avem un public care e cum e (...) ne mirăm că avem imaginea unei ţări de operetă. Cum să nu avem dacă se întâmplă asemenea lucruri pe ecrane? Cum e posibil ca cineva care este eliberat pentru 24 sau 48 de ore să nu aibă niciun fel de restricţie, să poată să facă orice, poate să facă conferinţă de presă. E posibil aşa ceva? E normal aşa ceva? Rolul nostru este limitat. Suntem nişte spectatori neputincioşi în faţa unor fenomene de care ne ferim să nu le deranjăm în momentul în care încep să apară persistent pe ecran", a spus Christian Mititelu.

În schimb, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că nu a înţeles niciodată "autovictimizarea". "Nu noi am adoptat acum o lună un articol (art. 42, n.r.), la sugestia dumneavoastră şi pornind exact de la cazul Becali?", i s-a adresat Iorga lui Christian Mititelu.

"Acest articol 42 a intrat în vigoare de aproape două săptămâni. CNA l-a adoptat ca să oprească ce am văzut ieri pe ecran (...) Cum adică televiziunea se duce acolo unde este un spectacol sau un eveniment? Subiect de interes poate fi orice vulgaritate? (Televiziunea, n.r.) poate să se ducă acolo, dar are obligaţia să nu difuzeze orice subiect dacă el este restricţionat de Codul audiovizualului. Iar acest eveniment care s-a petrecut ieri era restricţionat de acest articol 42, votat de noi (...) Dacă vreţi să băgaţi capul între urechi în continuare, băgaţi-l", a mai spus Narcisa Iorga.

La rândul său, Christian Mititelu a spus că în cazul acesta nu este vorba numai de încălcarea unui articol, "ci de încălcarea unor reguli elementare de bun-simţ". "N-ai ce să faci, dacă oamenii sunt lipsiţi de bun-simţ, lipsiţi de un echilibru, dacă este evident, aşa cum s-a spus la cele mai înalte niveluri, că se face o campanie pentru eliberarea unui deţinut şi că există probabil bănuiala că această campanie este finanţată într-un fel, pentru că altfel nu există nicio explicaţie pentru care un post de televiziune să facă permanent o campanie de acest gen. Astea sunt lucruri foarte grave, astea ţin de fapt populaţia în stadiul în care e. Aceste televiziuni de ştiri ar trebui să fie primele care să aibă un rol educaţional, informativ (...), dar ele transformă de fapt licenţa pe care o au într-o licenţă de divertisment, ieftin şi prost. Noi am făcut eforturi, am reuşit să închidem OTV, şi de fapt avem acum altul, aş îndrăzni chiar să spun cu unii oameni mai puţin talentaţi decât ăia care lucrau la OTV", a spus Mititelu.

Mititelu a spus că CNA ar putea să prezinte acest "fenomen" al mediatizării lui Gigi Becali la Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (European Platform of Regulatory Authorities - EPRA). "Ca să vedem dacă alţii au ceva asemănător sau au vreo părere despre cum putem curma acest fenoment. Eu cred că este unic în Europa sau cel puţin în Europa care se doreşte civilizată, şi cred că este un fenoment extrem de păgubos pentru statul de drept, pentru educaţia oamenilor, pentru informarea telespectatorilor şi pentru buna funcţionare sănătoasă a audiovizualului", a mai spus Mititelu.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că, în cazul reflectării cazului Becali, nu discută despre bunul simţ. "Aveţi dreptate. Mă uitam azi dimineaţă la intrarea în penitenciar a lui Becali şi era un reporter de la România TV care spunea: «Domnul Becali, dar tot poporul vă iubeşte». Asta nu poţi sancţiona, pentru că într-adevăr ţine de bun-simţ, nu de lege. Dar noi avem în lege o prevedere foarte clară că nu sunt permise astfel de difuzări de imagini, putem aplica legea. De ce să ne ducem în alte zone care nu sunt reglementate?", i-a răspuns Narcisa Iorga lui Christian Mititelu.

Ea a mai spus că unele televiziuni au dat imagini scurte despre ieşirea din închisoare a lui Becali, care pot fi încadrate în categoria "ştiri". "Ce facem cu televiziunea care a dat 20 de ore despre Becali? Sau poate înţeleg că România TV nu intră sub incidenţa acestui articol (42, n.r.)? (...). Nu este nevoie de nicio monitorizare de linie pentru a trimite o scrisoare de avertizare, pentru că această scrisoare nu e o sancţiune", a precizat Narcisa Iorga. Ea a mai spus că CNA poate trimite şi un comunicat de presă în acest caz, în care să avertizeze că a fost o problemă în legătură cu respectarea articolului 42.

În schimb, Viorel Vasile Buda a spus că, "în momentul în care primeşti o pedeapsă chiar cu închisoarea, nu e chiar cum era în comunism". "În momentul acesta, eu nu zic justificat sau nu, din punctul meu de vedere, Gigi Becali a primit o zi liberă, deci ispăşirea lui a fost întreruptă, i s-a dat o zi de întrerupere, timp în care a fost absolut liber. Putea să facă orice dorea până mâine dimineaţă la 9.00. Sunt de acord să facem o monitorizare de linie, să ajungem eventual spre o scrisoare de atenţionare. Dacă ar fi fost măcar un singur post care să nu fi transmis (imaginile cu Becali, n.r.), dar, din moment ce absolut toată lumea a făcut un lucru, înseamnă că acel lucru e corect", a spus Buda.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a spus că membrii Consiliului nu sunt în măsură să se exprime cu privire la starea juridică a lui Gigi Becali în cele 24 de ore. "Sunt de acord să facem o monitorizare, chiar să cerem un punct de vedere de la Administraţia Penitenciarelor, pentru că nu noi suntem cei care decidem starea juridică a unui deţinut în cele 24 de ore (...) Nu cred că de pe azi pe mâine, pe o speţă complicată, noi trebuie să luăm o decizie", a mai spus Lorand Turos.

Însă, Valentin Jucan a fost de părere că aceasta "e o modalitate de a deturna" discuţia în CNA şi aplicarea legii. "Să cerem un punct de vedere şi să întrebăm care este calitatea domnului Becali, având în vedere că ştim cu toţii că astăzi este din nou la închisoare? Unele televiziuni au ştiut să ilustreze corect ştirea de ieri şi să difuzeze şi punctul de vedere al Autorităţii Penitenciarelor, care a spus foarte clar că domnul Becali este deţinut, însă cele mai multe nu au ştiut să facă treaba asta", a spus Jucan.

Ulterior, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că, din punctul său de vedere, în acest caz, "articolul 42 nu a fost câtuşi de puţin încălcat". Ea a precizat că, atunci când CNA discuta despre modificarea articolului 42, a primit şi punctul de vedere al unor organizaţii nonguvernamentale, între care şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, potrivit cărora dreptul la viaţă privată prevăzut şi de Constituţie, dar şi de Convenţia Europeană este evident restrâns de rigorile legii şi ale regulamentelor aplicabile în timpul detenţiei, însă nu este cu totul anulat, conform articolului 38, alineatul 1 din Legea 275 din 2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

"Exercitarea drepturilor persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate nu poate fi îngrădită decât în limitele şi în condiţiile prevăzute de Constituţie şi de lege", a spus Laura Georgescu, citând din această lege. "Nu avem nimic să discutăm (...) Articolul 42 nu a fost câtuşi de puţin încălcat", a mai spus Laura Georgescu.

Însă, Narcisa Iorga i-a spus Laurei Georgescu că nu poate să decidă ea singură "în numele CNA".

De cealaltă parte, Laura Georgescu a spus că are dreptul să-şi spună părerea, ca simplu membru al CNA. "Articolul 42 nu a fost încălcat", a spus din nou Laura Georgescu.

Ulterior, Narcisa Iorga a încercat să îşi spună din nou punctul de vedere, însă Laura Georgescu a spus că doreşte să supună la vot propunerea lui Valentin Jucan, de realizare a unei monitorizări de linie a cazului Becali.

A urmat un schimb de replici între Narcisa Iorga şi Laura Georgescu, în care cele două s-au acuzat reciproc că încearcă să exercite presiune.

"Aţi avut dreptul la replică fără să vi-l dau de cel puţin de 10 ori. Nu exercitaţi presiunea, dezinformaţi absolut permanent, respectaţi ordinea de zi. Am avut super bunăvoinţă să ascult părerile tuturor", a spus Laura Georgescu.

"Încălcaţi orice limită a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (al CNA, n.r.) (...) Nu este normal să vă comportaţi aşa, nu sunteţi dictator", a spus, de cealaltă parte, Narcisa Iorga.

Ulterior, Laura Georgescu a supus la vot propunerea lui Valentin Jucan de realizare a unei monitorizări de linie privind modul în care televiziunile au reflectat ieşirea din închisoare, pentru 24 de ore, a lui Gigi Becali, însă propunerea a fost respinsă. Opt membri ai CNA (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat "împotriva" realizării respectivei monitorizări.

În acelaşi timp, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au ieşit din sala de şedinţe a Consiliului, în semn de protest, şi nu s-au mai întors la şedinţa CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici