Dorel Vişan şi Alexandru Bindea, printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Fănuş Neagu

Actorii Dorel Vişan şi Alexandru Bindea s-au numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Fănuş Neagu, al cărui trup neînsufleţit a fost depus miercuri la sediul din Bucureşti al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Urmărește
19 afișări

"A mai căzut un stâlp de la eşafodul unei culturi mari şi, din păcate, n-avem ce pune în loc", a spus Dorel Vişan, adăugând: Fănuş Neagu a fost "un scriitor care semăna numai cu el însuşi, un scriitor foarte special, foarte profund, deşi aveam impresia că tot timpul glumeşte".

Dorel Vişan a mai amintit că a jucat într-un film după un scenariu scris de Fănuş Neagu, "Baloane de curcubeu" (regia Iosif Demian, 1982), pe care l-a apreciat drept extraordinar. Filmul a fost "foarte tăiat" (cenzurat, n.r.) pentru că spunea nişte adevăruri, a mai spus actorul.

"Până în ultima clipă a avut puterea să-şi păstreze demnitatea de mare scriitor şi de mare român", a încheiat Dorel Vişan.

Printre cei veniţi la sediul USR să-i aducă un omagiu lui Fănuş Neagu s-au numărat şi actorii Eusebiu Ştefănescu, Alexandru Bindea, jurnalistul Luca Niculescu, criticul şi istoricul literar Gabriel Dimisianu, criticul de film Valerian Sava, regizorul Alecu Croitoru, scriitorii Gheorghe Istrate, Toma George Maiorescu, Nicolae Dragoş, dar şi Cătălin Avramescu, consilier de stat la Preşedinţie.

De asemenea, în memoria lui Fănuş Neagu, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei României, a Guvernului, Ministerului Culturii, guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Academiei Române, Editurii Academiei Române, Uniunii Scriitorilor din România, Radio România, Corneliu Vadim Tudor şi a lui Sergiu Nicolaescu.

Înmormântarea va avea loc joi, de la ora 14.00, pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu din Capitală. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu lui Fănuş Neagu o pot face la sediul USR până joi la ora 11.30, când convoiul funerar va pleca spre cimitirul Bellu.

Fănuş Neagu, născut la 5 aprilie 1932, a murit în noaptea de luni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe. Fănuş Neagu a fost internat mult timp la spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

Fănuş Neagu, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafărul şi Amfiteatru şi a scris cronici sportive la România Literară. El a fost coleg cu Eugen Barbu, Teodor Mazilu, Ion Băieşu şi Adrian Păunescu.

Printre volumele pe care le-a scris se numără "Întâmplări aiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", piesele "Echipa de zgomote" şi "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

În perioada decembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993, el a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici