- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.03.2015, 12:47)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Cristea: Eusebiu Ştefănescu a fost o enciclopedie a poeziei româneşti şi universale
Eugen Cristea a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că Eusebiu Ştefănescu, care a încetat din viaţă la vârsta de 70 de ani, a fost "o enciclopedie a poeziei româneşti şi universale", apreciind că acesta a fost un actor cultivat, "preocupat de artă, literatură, film şi poezie".
Urmărește
233 afișări
Eugen Cristea (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
"L-am cunoscut bine pe Eusebiu Ştefănescu, am fost într-o relaţie foarte apropiată, am şi jucat foarte mult timp împreună pe scena Teatrului Naţional, unde a activat, am participat alături de el în nenumărate recitaluri de poezie, era un îndrăgostit de poezie şi un priceput în ale poeziei. L-am numit o adevărată enciclopedie a poeziei româneşti şi universale", a spus Cristea.
El a subliniat că Eusebiu Ştefănescu cunoştea sute de poezii, afirmând că era şi un actor cultivat, "lucru mai rar întâlnit în zilele noastre". "Un actor cultivat, un actor preocupat de artă, de literatură, de poezie, de film. Anul trecut, în ziua în care a fost serbat Mihai Eminescu, în ianuarie 2014, am fost cu Eusebiu la Muzeul Satului, şi acolo a făcut o paralelă între Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, absolut uluitoare. Ideea i-a aparţinut", a spus acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Eugen Cristea a spus că Eusebiu Ştefănescu a fost un om extraordinar, civilizat, mereu cu zâmbetul pe buze". "Poate merita o soartă mai bună, să fie mai în faţă, cum se spune în meseria noastră", a completat acesta. "A fost un ambasador al poeziei, acest lucru, apropierea de vers, de poezie, l-a ajutat cu boala aceasta nenorocită şi blestemată", a adăugat Cristea.
Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70 de ani.
Eusebiu Ştefănescu a murit la Spitalul Militar din Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX soţia acestuia, Vali Ştefănescu.
"Avea o tumore care s-a dovedit a fi cancer. A făcut radioterapie, dar tumora s-a extins", a spus soţia actorului, precizând că acesta a murit în urma unui stop cardio-respirator.
Eusebiu Ştefănescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, în anul 2013, iar până acum actorul a fost operat de trei ori.
Prima intervenţie chirurgicală a suferit-o în 2013, urmând apoi alte două operaţii, în luna ianuarie 2014.
Eusebiu Ştefănescu s-a născut la Ploieşti, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional din Capitală. A jucat în filme celebre, precum "Colierul de turcoaze", "Ringul", "Figuranţii", "Liceenii Rock'n'Roll" şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie.
Eusebiu Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti în 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion.
Actorul a jucat şi în filme precum "Departe de Tipperary", "Ana", "Falansterul", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Dragostea mea călătoare", "Destinaţia Mahmudia", "Colierul de turcoaze", "Noi, cei din linia întâi", "Pădurea de fagi", "Figuranţii", "Maria şi marea", "Vinovatul", "Telefonul", "Trahir", "Meurtres sous hypnose", "Merge şi aşa", "Despre morţi numai de bine", "Păcală se întoarce", "Duminica pierzi sau câştigi".
În 2013, Eusebiu Ştefănescu a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti.
De asemenea, în 2013, Eusebiu Ştefanescu a fost premiat de Uniunea Cineştilor din România (UCIN) pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învaţământului universitar.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe