- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.08.2009, 01:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul "George Enescu" a debutat cu spectacolul "Oedipe"
Festivalul Internaţional "George Enescu", aflat la cea de-a XIX-a ediţie, a fost deschis, duminică seara, la Opera Naţională Bucureşti, cu spectacolul "Oedipe", în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, precum şi a altor personalităţi din lumea politică şi culturală.
Urmărește
468 afișări
Festivalul "George Enescu" a debutat cu spectacolul "Oedipe", în prezenţa preşedintelui Băsescu (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)
"Concertele, spectacolele de operă, expoziţiile de pictură, lansările de cărţi - sunt toate astăzi o hrană spirituală", a declarat, în deschiderea evenimentului, Ioan Holender, directorul festivalului. "Profitaţi de ceea ce are loc la Festivalul Enescu în următoarele săptămâni. Vă asigur că veţi primi înapoi mai mult decât aţi dat", i-a îndemnat el pe cei prezenţi în sala Operei Naţionale Bucureşti (ONB).
Aflat în loja oficială a ONB, preşedintele Traian Băsescu a urmărit "Oedipe" alături de soţia sa, Maria, de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi de Ioan Holender. "Extraordinar, corul m-a impresionat! În special scena I şi a IV-a m-au impresionat", a declarat Băsescu, la pauza dintre acte. "Cine e mai puternic - omul sau destinul?", a identificat el întrebarea pe care o ridică opera enesciană. "Până la urmă veţi vedea că tot omul o să învingă", a spus şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Întrebat dacă Opera Naţională nu ar avea nevoie de instalaţii de aer condiţionat, având în vedere aerul sufocant din sală, Traian Băsescu a răspuns: "Ba da, dar acum ce putem face?".
Printre cei prezenţi la spectacol s-au numărat şi istoricul Neagu Djuvara, pianistul Nicolae Licăreţ şi Roxana Theodorescu, directoarea Muzeului Naţional de Artă al României.
La spectacolul ce a inaugurat Festivalul "George Enescu" şi-au dau concursul corul şi orchestra ONB, în timp ce regia "Oedipe" este semnată de Nicolas Joel, care însă nu a putut ajunge în România. Dirijor al spectacolului este Oleg Caetani, iar rolul titular este interpretat de Franck Ferrari. De altfel, "Oedipe" este o coproducţie Theatre du Capitole din Toulouse şi Opera Naţională Bucureşti.
Premiera bucureşteană, aplaudată frenetic nu mai puţin de zece minute de către toţi cei prezenţi, a avut o montare departe de a abunda în efecte speciale şi artificii complicate. Cu o scenografie simplă, dar versatilă, semnată de Ezio Frigerio, ce înfăţişa o agora antică, uşor modificată de la scenă la scenă, "Oedipe" s-a remarca în special datorită interpretării soliştilor, începând cu baritonul Franck Ferrari şi continuând cu Ştefan Schuller (Marele Preot), Valentin Racoveanu (Pastorul), Oana Andra (Iocasta), Mihai Lazăr (Laios), Horia Sandu (Tirésias), Pompeiu Hărăşteanu (Phorbas), Adriana Alexandru (Mérope), Crina Zancu (Antigona), Mihnea Lamatic (Paznicul), Ecaterina Tutu (Sfinxul), Vincenţiu Ţăranu (Théseu), Sidonia Nica (Femeie din Teba) şi Ionuţ Pascu (Creon).
"Oedipe" ("Oedip" în limba română) este o operă în patru acte compusă de George Enescu, bazată pe tragedia mitologică a personajului omonim, pe un libret de Edmond Fleg. Enescu a avut ideea compunerii acestei opere chiar înainte de a găsi un libret pentru aceasta şi a început lucrul la ea în 1910. Prima variantă a libretului lui Fleg a fost gata în 1913. Enescu a terminat compunerea muzicii în 1922 şi orchestraţia - în 1931. Spectacolul a avut premiera mondială la Paris, pe 13 martie 1936. George Enescu a dedicat această operă Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care s-a căsătorit mai târziu, în decembrie 1937.
Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera se inspiră din cele două piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, "Oedip la Colonos" şi "Oedip rege". Traseul internaţional al operei a fost însă întrerupt de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, când, în 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germană.
Opera şi-a păstrat însă popularitatea în România, fiind de mai multe ori montată în timpul Festivalului "George Enescu", premiera românească datând din 1958, când în rolul titular a evoluat David Ohanesian, regia aparţinând lui Jean Rânzescu, dirijor - Constantin Silvestri. O spectaculoasă punere în scenă s-a făcut în regia lui Andrei Şerban (1995), care a provocat numeroase controverse.
O a doua reprezentaţie a spectacolului în cadrul Festivalului Enescu 2009 va avea loc pe 2 septembrie, cu Ştefan Ignat în rolul lui Oedip.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă