- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.11.2015, 15:13)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guerrilla a mers la CNA să-şi ia licenţele înapoi. Liviu Mihaiu: ”Va fi un radio al societăţii civile”
Echipa Radio Guerrilla a participat, joi, la un concurs organizat de CNA pentru a încerca să îşi ia înapoi licenţele care au fost retrase în septembrie 2013, Liviu Mihaiu declarând cu acest prilej că Guerrilla va continua să fie un radio independent, al societăţii civile şi al celei culturale.
Urmărește
2034 afișări
Guerrilla a venit la CNA să-şi ia licenţele înapoi; Liviu Mihaiu:Va fi un radio al societăţii civile
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, începând de marţi, timp de o săptămână, un concurs de acordare a 48 de frecvenţe FM şi AM, care sunt disponibile în prezent. Între frecvenţele care sunt scoase la concurs se află şi cele care au aparţinut Radio Guerrilla. Câştigătorii acestor frecvenţe radio, printre care se află şi două în Bucureşti, vor fi decişi de membrii CNA, prin vot, în şedinţa din 24 noiembrie.
Printre societăţile care s-au înscris la concurs se numără şi Radio Guerrilla SRL, care concurează pentru a obţine 38 de frecvenţe, între care se numără şi unele în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Craiova, Iaşi, Constanţa şi Timişoara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dacă va primi frecvenţele Guerrilla înapoi, echipa radioului va relansa acest post în maximum două luni, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Mihaiu. El a mai spus că, în prezent, deţine în nume personal marca Radio Guerrilla.
Asociaţii societăţii Radio Guerrilla SRL sunt Mihai Dobrovolschi - 41%, Adrian Edmondo Popescu - 41%, Sorin Marius Faur - 5%, Delia Luciana Panait - 2% şi alte 11 persoane fizice cu câte 1%, potrivit informaţiilor prezentate în timpul concursului.
Valoarea investiţiei iniţiale în punerea în funcţiune a frecvenţelor Radio Guerrilla, dacă acestea vor fi primite la concursul CNA, este estimată la circa 186.420 de euro (aparatură şi echipamente, spaţiu studio şi mobilier/birotică), potrivit dosarului de concurs depus la CNA.
Proiectul Radio Guerrilla a fost prezentat, joi, în faţa membrilor CNA, de o echipă din care au făcut parte şi Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Sorin Faur şi Dan Chişu.
Mihai Dobrovolschi este fondator al Radio Guerrilla şi realizator al matinalului acestui post. Dobrovolschi a fost director de programe al Radio Guerrilla, timp de nouă ani, cât a funcţionat acesta, până în 19 septembrie 2013. Atunci, CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre, care sunt şi scoase la concurs acum, şi o licenţă de satelit, care nu este scoasă la concurs), din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta - Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede că CNA retrage licenţa audiovizuală dacă se încalcă normele privind regimul proprietăţii.
Mihai Dobrovolschi a spus în faţa membrilor CNA că echipa Guerrilla va realiza un proiect de radio foarte curat. "Nu avem nevoie de tertipuri, de artificii de imagine, de promisiunile unor terţi, de parti-prís-uri de niciun fel. Suntem noi şi încă 15 oameni care au muncit nouă ani de zile în ceea ce a fost Radio Guerrila în emisie şi sunt aproape de acest proiect", a spus Mihai Dobrovolschi.
El a precizat că echipa Guerrilla este conştientă de faptul că nu îi aparţin frecvenţele pe care le-a deţinut acest radio şi care au fost retrase de Consiliu din alte cauze decât cele care ţin de angajaţii postului.
"Nu credem că aceste frecvenţe sunt ale noastre. Nu sunt ale noastre, sunt ale ascultătorilor. Ştim că dumneavoastră, CNA, le administraţi şi ştim că aceste frecvenţe, odată primite de cineva, trebuie îngrijite în continuu, nu doar în momentul în care sunt primite sau o dată la nouă ani (când se solicită prelungirea valabilităţii lor, n.r.). Am demonstrat că putem să facem lucrul ăsta şi vrem să demonstrăm în continuare", a spus Dobrovolschi.
El a precizat că Radio Guerrilla a avut un public stabil şi "cel mai bun profil de ascultători, cu cel mai mare procent de studii superioare", oameni activi, întreprinzători, cu funcţii de conducere. "Ei ne-au validat ascultând această echipă nouă ani de zile, nu doar pentru muzica pe care am făcut-o şi care era nerepetitivă, ci pentru un anumit standard, altceva decât se oferă într-o piaţă omogenă de radio", a spus Dobrovolschi. El a făcut referire şi la emisiunile realizatorilor Guerrilla, la invitaţii pe care postul i-a avut, întotdeauna aceştia fiind din zona culturală, dar şi la campaniile sociale desfăşurate de această staţie.
Din punct de vedere muzical, Guerrilla va păstra aceeaşi linie de muzică necomercială, dar ascultată. "Nu o să folosim hituri facile doar pentru a atrage ascultătorii, o să ne asumăm un rol de curator de playlist-uri, iar campaniile noastre este imperativ pentru noi să continue. Societatea are nevoie de aceste campanii şi de modele. De asemenea, vom difuza teatru radiofonic şi vom avea emisiuni de cinema. Am ajutat întotdeauna această parte a societăţii, culturală", a mai afirmat Dobrovolschi.
El a precizat că Guerrilla a fost şi un radio viabil din punct de vedere economic, deşi a difuzat un mare conţinut cultural şi social. "Niciodată nimeni n-a pus problema modului în care noi am generat conţinut, poate şi de aia publicul se simte frustrat pentru că nu a fost o moarte naturală (a Radio Guerrilla, n.r.) (...) Aşteptarea este imensă de la public, sunt zilnic întrebat când revenim", a precizat Mihai Dobrovolschi.
În acest sens, Dobrovolschi a spus că echipa Guerrilla a lansat la sfârşitul lunii octombrie o petiţie online, intitulată "Vrem Guerrilla înapoi!", care, în doar cinci zile, a strâns peste 20.000 de semnături. Promovarea petiţiei a fost oprită din cauza tragediei din clubul Colectiv, însă, ulterior incendiului, a continuat să fie semnată de fani ai Guerrilla, adunând până în prezent peste 30.000 de semnături.
"Decizia pe care o să o luaţi (la concursul CNA, n.r.) o să însemne că, nouă ani de zile, în zeci, sute de mii de oameni se va infuza un conţinut bun sau un conţinut rău şi asta în fiecare clipă. Decizia dumneavoastră şi responsabilitatea noastră, dacă vom primi spre îngrijire aceste licenţe, va însemna conţinut bun sau rău în milioane de clipe în societatea românească", le-a mai spus Mihai Dobrovolschi membrilor CNA.
La rândul său, Liviu Mihaiu a spus că, spre deosebire de alte echipe care s-au înscris la concursul pentru frecvenţe radio organizat de CNA, cea care se află în spatele Guerrilla a demonstrat că îşi poate face treaba.
"Spre deosebire de alţii care vin la CNA să facă promisiuni electorale, toată lumea vrea radio educativ, cultural, promisiunile noastre au fost împlinite (...) Noi ne-am făcut treaba şi putem să spunem astăzi că Radio Guerrilla este un radio al societăţii civile şi al societăţii culturale, dacă ne uităm la statistica promovării evenimentelor cultruale de noi timp de 11 ani", a spus Liviu Mihaiu, precizând că în spatele Radio Guerrilla este "comitetul oamenilor muncii" şi nu nişte oameni care aparţin unor "case de influenţă în presă", care vor să-şi mărească influenţa în piaţa media.
"Proiectul nostru propune un proiect de presă independentă în România. Ştiţi cât de mare nevoie este în România de acest lucru. Nu propunem doar proiectul Guerrilla pe care îl cunoaşteţi Propunem ca în jurul Guerrilla să construim un trustuleţ de presă independent şi vrem să adunăm în jurul nostru toată presa independentă din România, underground", a explicat Liviu Mihaiu.
El a mai spus că Guerrilla este "singurul radio care a fost cerut în stradă timp de doi ani de zile". "Nu există zi în care să nu fim opriţi la stop, în alimentară, să ni se spună că «vrem Guerrilla înapoi»", a afirmat Liviu Mihaiu, precizând că publicul Guerrilla este unul foarte tânăr, care face parte din societatea civilă. "Societatea civilă nu se aude şi pentru că Radio Guerrilla nu mai este", a spus Mihaiu.
Acesta a mai afirmat că Guerrilla va lupta în continuare pentru folosirea corectă a limbii române şi va continua să sprijine industria muzicală românească. "Această industrie, odată cu dispariţia noastră, a cântat numai în subsoluri. Aproape a dispărut o industrie muzicală pentru că Radio Guerrilla a dispărut", a spus Liviu Mihaiu.
De asemenea, Liviu Mihaiu a spus că Guerrilla a luptat şi pentru mărirea amenzilor pe care CNA le aplică. "Eu îmi doresc un CNA mult mai puternic decât este astăzi la ce trash avem în televiziune şi pe radio (...) Vrem să auzim mai puţine gunoaie", a mai spus Liviu Mihaiu, precizând că este necesar acest lucru pentru copiii care au modele ca Mihaela Rădulescu şi Adrian Mutu.
Pe de altă parte, Liviu Mihaiu a mai spus că cel mai bun argument al Radio Guerrilla a fost întotdeauna conţinutul, căruia i s-a adăugat componenta de luptă civică. "Asta vrem să facem în continuare, pentru că presa este într-o poziţie destul de grea şi o ştiţi foarte bine", a concluzionat Mihaiu.
Membrul CNA Dorina Rusu şi-a exprimat în mod deschis suţinerea pentru Radio Guerrilla, deşi a precizat că ea nu este o mare ascultătoare de radio în general. "Toţi prietenii mei sunt fani Radio Guerrilla şi au suferit pentru că nu a mai existat Radio Guerrilla. Cunosc ce a făcut Radio Guerrilla de-a lungul timpului, ştiu că s-au creat legende urbane (...) Pentru mine, ar fi o bucurie să contribui la chestia asta, mai ales că şi prietenii mei mi-ar mulţumi", a mai spus Rusu.
La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că regretă alături de echipa Guerrilla incidentul care a dus la "sinuciderea postului", în 2013, când CNA a retras licenţele radioului.
"Noi am fost independenţi de-a lungul timpului, mogulii pe care i-am avut la Radio Guerrilla nu prea s-au băgat. Vrem să reedităm romantismul anilor '90, când presa a fost în mâna jurnaliştilor (...) Am păstrat acest spirit de kibbutz al Academiei Caţavencu, nu avem politici de post", a spus Liviu Mihaiu, precizând că acest spirit al echipei Guerrilla a fost taxat de Realitatea Media SA, care deţinea acest post de radio la momentul retragerii licenţelor de către CNA.
"Nouă ni s-a scos şi cablul din priză de către actualii acţionari - că tot Guşă (Cozmin Guşă, n.r.) este - trei ore fără să fim anunţaţi deloc, doar pentru că am fost obraznici cu actuala directoare economică a trustului (Realitatea Media, n.r.)", a spus Mihaiu.
Pe de altă parte, Dan Chişu a spus în faţa membrilor CNA că susţine Radio Guerrilla pentru că iubeşte independenţa. "Îmi place Radio Guerrilla pentru independenţa sa", a spus Dan Chişu, precizând că, dacă Radio Guerrilla va primi frecvenţele solicitate, va realiza la acest post o emisiune de infotainment".
În timpul discuţiilor cu membrii CNA, echipa Radio Guerrilla s-a confruntat şi cu un comentariu mai criptat făcut de membrul Valentin Jucan. Acesta a spus că a avut "semnale din piaţă", potrivit cărora "anumiţi radiodifuzori care s-au înscris la concursul CNA au fost ameninţaţi cum că nu ar trebui să intre în prea mare competiţie".
"Cine i-a ameninţat?", a întrebat membrul CNA Dorina Rusu, fără ca Valentin Jucan să spună cine sunt respectivii radiodifuzori şi cine i-ar fi ameninţat.
"Noi, nu", au spus reprezentanţii Radio Guerrilla.
CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta - Expresiv SA. Decizia a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţinea.
Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licenţe terestre ale Radio Guerrilla, însă, în data de 19 noiembrie 2013, Consiliul a decis să amâne concursul pentru frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.
Societatea Realitatea Media a pierdut însă, pe 19 iunie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), procesul în care cerea anularea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care au fost retrase licenţele Radio Guerilla, hotărârea instanţei fiind definitivă.
Odată cu încheierea acestui litigiu, licenţele pe care a emis Guerrilla au putut să fie scoase la concurs de Consiliul Naţional al Audiovizualului, alături de alte frecvenţe libere.
Concursul CNA a început marţi şi continuă miercuri şi joi. Competiţia se va desfăşura şi săptămâna viitoare, luni şi marţi, în această ultimă zi membrii CNA urmând să desemneze prin vot câştigătorii celor 48 de frecvenţe radio.
La concurs s-au înscris peste 60 de societăţi care vor fie să îşi lanseze posturi noi de radio, fie să îşi extindă reţelele existente. Între candidaţii la concursul CNA se numără şi Antena 3, B1 TV, România TV, Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Radio Guerrilla, Sport Total FM, Europa FM, RFI România, Naţional FM, Favorit FM, Pro FM, Adevărul Holding, Clandestino FM, Galaxy FM, Radio Seven, Trinitas FM etc.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36