- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (19.09.2010, 16:02)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Herta Müller, şocată să afle că poetul Oskar Pastior, un bun prieten al său, a fost informator
Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a declarat că a fost şocată să afle, recent, că unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, poetul german de origine română Oskar Pastior, era, de fapt, un spion comunist, informează monstersandcritics.com.
Urmărește
239 afișări
Herta Müller, şocată să afle că poetul Oskar Pastior, un bun prieten al său, a fost informator (Imagine: Zoltan Lorencz/Mediafax Foto)
Anul trecut, Herta Müller a publicat romanul "Leagănul respiraţiei", despre un român homosexual care este trimis de autorităţi într-un gulag din Ucraina, să moară de foame.
Oskar Pastior a ajutat-o pe aceasta să îşi scrie romanul, până când a murit, în 2006. De altfel, romanul este inspirat din viaţa lui Oskar Pastior.
Joi, un cercetător a spus că Pastior era, de fapt, un spion comunist, el semnând, de altfel, un angajament în acest sens. Potrivit documentelor, după ce a fost eliberat din gulag, în 1949, Pastior şi-a continuat cariera de poet, s-a căsătorit şi a devenit reporter de radio. Activitatea sa de spion s-ar fi încheiat după ce i s-a permis să trăiască în Vest, în 1968.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Herta Müller a declarat publicaţiei Frankfurter Allgemeine că veştile au venit ca "o palmă". Aceasta a spus că a aflat aceste detalii în urmă cu câteva săptămâni şi că a simţit "oroare şi furie".
Totuşi, la o lectură publică pe care a susţinut-o joi, scriitoarea a vorbit despre Pastior referindu-se doar la chinurile sale din gulag.
Scriitoarea Herta Müller va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii.
Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, pe 27 septembrie, de la ora 18.30, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Biletele pentru dezbatere pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român.
Totodată, marţi, 28 septembrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală va avea loc lansarea seriei de autor Herta Müller, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior" şi o sesiune de autografe. Publicat în 1989, "Călătorie într-un picior", este primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România.
Oskar Pastior, câştigător al prestigiosului premiu literar german Georg-Büchner, în 2005, a murit în 2006, la vârsta de 78 de ani. Născut în 1927, în comunitatea germană din România, Pastior a fost deportat în 1945 în Uniunea Sovietică la muncă forţată. A revenit în România în 1949, unde a făcut studii de germană. A profitat de o vacanţă la Viena, în 1968, pentru a fugi definitiv în Vest. Reprezentant al liricii la frontiera absurdului, Pastior a fost influenţat de poezia fonică a dadaiştilor, de teoriile matematice ale lui Oulipo şi de literatura născută din constrângeri. Traducător al lui Tristan Tzara, Pastior este autorul operei experimentale inspirate din dadaism "Lautmalereien".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe