- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.03.2012, 21:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Lucian, omagiat de soţia lui, la Teatrul Excelsior
Ion Lucian a fost omagiat marţi seară, pe scena Teatrului Excelsior, de soţia lui, actriţa Paula Sorescu Lucian, care, cu ochii în lacrimi, a citit un mesaj transmis publicului, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, de către actorul aflat în prezent internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Urmărește
991 afișări
Ion Lucian, omagiat de soţia lui, la Teatrul Excelsior (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Mesajul maestrului Ion Lucian - scris în mod special de Ziua Mondială a Teatrului - a fost citit de actriţa Paula Sorescu Lucian, la Teatrul Excelsior din Capitală, înaintea concertului pe care Nicu Alifantis l-a susţinut pe scena instituţiei de spectacole, începând cu ora 20.00.
"Astăzi, 27 martie, este Ziua Internaţională a Teatrului. Maestrul Ion Lucian a scris un text pe care nu poate să vi-l spună, dar vi-l spun eu, în speranţa că el va fi bine şi sănătos", a declarat Paula Sorescu Lucian, cu ochii în lacrimi şi vocea tremurând.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
După ce a citit mesajul, profund afectată, ea a coborât de pe scena Teatrului Excelsior - o instituţie fondată de Ion Lucian -, în aplauzele celor circa 150 de spectatori.
După primele cântece interpretate, şi Nicu Alifantis i-a mulţumit lui Ion Lucian pentru ceea ce face pentru Teatrul Excelsior, dorindu-i să se însănătoşească rapid. Totodată, Alifantis a mărturisit că este foarte legat de Teatrul Excelsior, pentru că a făcut parte din echipa care a înfiinţat instituţia.
În mesajul său, scris cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului, Ion Lucian a spus că teatrul a pierdut definitiv complicitatea cu marele public, însă există un loc unde această complicitate a rămas nealterată - lumea teatrului pentru copii, deşi ne aflăm în epoca internetului.
"Teatrul a pierdut definitiv complicitatea cu marele public. De mii de ani de când există, a rezistat tocmai pentru că a fost complice cu publicul. A avut ascendenţă faţă de celelalte arte, pentru că ea comunică direct cu publicul. Pe scenă, el găsea răspunsurile, întrebările, îndoielile. Teatrul era pentru spectatorul dinainte de '89 un enorm suport moral, locul unde se refugia, unde îşi găsea motivele de speranţă, de viaţă, de încredere. Există un loc unde această complicitate a rămas nealterată. Acest fenomen s-a petrecut în lumea teatrului pentru copii, deşi ne aflăm în epoca internetului", a spus Ion Lucian, directorul şi fondatorul Teatrului Excelsior.
"Când s-a dărâmat clădirea veche a Teatrului Excelsior, toţi au venit la mine speriaţi, părinţi, copii, să mă întrebe: ei unde or să se mai ducă? I-am liniştit. Că au unde să vină. Ei nu pot renunţa la teatru, pentru că aici e singurul loc unde se joacă cinstit. Adică exact pentru ceea ce eu am fost de multe ori criticat. Că sunt retrograd, conservator, învechit. Însă, eu tot timpul am fost credincios unei opinii ale mele: miturile copilăriei nu trebuie demolate. Este foarte important ca miturile copilăriei să fie redate aşa cum au fost ele. Am un exemplu foarte sugestiv. În spectacolul meu «Frumoasa şi Bestia» am distribuit în rolul personajului negativ pe cea mai frumoasă actriţă din teatru, iar în rolul Frumoasei, o actriţă solară, senină. La sfârşitul spectacolului, copiii strigă la actriţa frumoasă: «urâto!» Au înţeles că frumuseţea nu e un atribut exterior. Pe acest principiu am activat şapte ani la Teatrul «Ion Creangă» şi 20 de ani la Excelsior", a mai spus în mesaj Ion Lucian, precizând că "genul de participare la spectacol este unul puternic afectiv şi direct".
"Am convingerea că această interactivitate foarte umană a depăşit tehnicitatea internetului. Au realizat căldura sufletească atunci când i-au văzut pe actori vehiculând umanitatea. Foarte frumos a exprimat acest lucru un copil din Italia: «Am văzut poveşti jucate de oameni vii. M-am săturat de batista televizorului şi de cearceaful cinematografului. Am văzut oameni vii». E una dintre cele mai frumoase explicaţii ale tandreţei. Aşa cum îmi place mie să spun, Teatrul Excelsior se adresează unui public cu vârsta cuprinsă între 3 şi… 103 ani. Viziunea marelui nostru poet Alexandru Macedonski şi-a găsit, peste timp, materializarea în acest lăcaş, pe care ni-l dorim o Citadelă a Artelor Spectacolului. Într-un poem al lui Macedonski, intitulat «Excelsior» (iată de unde vine numele teatrului), ultimele lui versuri mi se par premonitorii: «O! cer, natură,/ O! Dumnezeu, mister albastru,/ M-ai ridicat peste dezastru,/ Peste blestem şi ură». În Teatrul Excelsior există un singur cuvânt de ordine: excelenţa în artă", şi-a încheiat Ion Lucian mesajul, citit de soţia lui, în aplauzele publicului.
Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită pe 27 martie în lumea întreagă.
Directorul Teatrului Excelsior, actorul Ion Lucian, se află la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. El a fost internat pe 11 martie, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, după cum au declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX surse medicale.
Citește pe alephnews.ro: Avertismentul NATO pentru Donald Trump: „Războiul din Ucraina e o amenințare și pentru America”
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BILD: Cum va opri Trump războiul din Ucraina? Planul Președintelui ales al SUA ar include o zona demilitarizată între Rusia și Ucraina, păzită de soldați europeni
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe