Ionel-Valentin Vlad: Academia nu dispune de probe care să susţină afirmaţia lui Gabriel Liiceanu

Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, i-a răspuns, miercuri, lui Gabriel Liiceanu, ca urmare a scrisorii pe care acesta i-a adresat-o, menţionând că instituţia pe care o conduce nu dispune de probe care să susţină afirmaţia sa despre "instigarea la crimă" lansată de Nicolae Breban.

Urmărește
890 afișări
Imaginea articolului Ionel-Valentin Vlad: Academia nu dispune de probe care să susţină afirmaţia lui Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel-Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat".

Liiceanu face referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

Drept urmare, Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, i-a răspuns, miercuri, printr-o scrisoare publicată pe site-ul instituţiei, filosofului Gabriel Liiceanu.

"Din scrisoarea dumneavoastră rezultă că aţi aflat despre o presupusă ameninţare ce v-ar fi fost adresată de Acad. Nicolae Breban în cadrul unei şedinţe a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române. Din această scrisoare deschisă am aflat prima dată situaţia pe care o relataţi", începe preşedintele Academiei scrisoare adresată lui Liiceanu.

Acesta precizează că în Academia Română au loc două tipuri de întâlniri: unele cu caracter public - cum sunt Adunarea generală dedicată Zilei Academiei (Ziua Porţilor Deschise), Adunarea generală dedicată acordării premiilor Academiei Române, sesiuni ştiinţifice, congrese, simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale - şi altele cu caracter intern - cum sunt şedinţele de lucru ale secţiilor, cazul din situaţia relatată în scrisoare.

Totodată, Ionel-Valentin Vlad menţionează că preşedintele Academiei Române "nu ascultă, nu supraveghează şi nu cenzurează şedinţele interne ale secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care reflectă opiniile specialiştilor din domeniu".

"În urma semnalării dumneavoastră, am discutat cu preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Acad. Eugen Simion, care a exprimat deja public un punct de vedere în data de 1 iunie 2015 şi care a negat existenţa vreunei ameninţări la adresa dumneavoastră din partea Acad. Nicolae Breban", continuă Ionel-Valentin Vlad scrisoarea adresată lui Gabriel Liiceanu.

Contactat, luni, de agenţia MEDIAFAX, Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este "o minciună" faptul că Breban ar fi făcut o asemenea afirmaţie despre Patapievici şi Liiceanu la Academia Română.

"Nici vorbă de aşa ceva. În Academia Română nu s-a discutat despre acest lucru. Este o chestie absolut mincinoasă. Domnul Breban a vorbit la televiziune, la Antena 3, a spus că, dacă cineva, un polonez ar fi spus ce a spus domnul Patapievici despre poporul român, probabil că l-ar fi împuşcat (polonezii, n.r.). Asta a fost ce am auzit eu la televizor. La Academie, el nu a vorbit despre acest lucru. A vorbit despre poziţia lui faţă de Institutul Cultural Român. Asta a fost. Propoziţia asta cu împuşcarea, asta este o minciună. Cine scrie chestia asta fabulează. Erau 15-16 oameni, membri ai Academiei care pot confirma, inclusiv un vicepreşedinte al Academiei. Nici vorbă de aşa ceva. Domnul Liiceanu să-şi găsească alt subiect pentru propaganda lui, dar Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune şi acuzaţia adusă domnului Breban cu privire la Academie este inexactă", a declarat Eugen Simion, luni, pentru MEDIAFAX.

Totodată, Ionel-Valentin Vlad afirmă că Academia Română nu dispune de probe care să susţină afirmaţia lui Gabriel Liiceanu conform căreia academicianul Nicolae Breban l-ar fi ameninţat "în mod real".

"(...) cred din toată inima că, oricât de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale, nu ar putea să dorească moartea cuiva, fie că este vorba despre o personalitate a culturii române sau despre oricare alt cetăţean", a mai scris preşedintele Academiei.

"În calitate de preşedinte al Academiei Române, regret că astfel de interpretări au fost posibile, dar şi că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumţiei, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informări precare şi viciate a cetăţenilor, într-un spaţiu public prea adesea tensionat şi conflictual. Îmi exprim, de asemenea, îngrijorarea faţă de scindarea mediului intelectual românesc şi de radicalizarea atitudinilor, însoţite în ultima vreme de un limbaj agresiv, impropriu elitei culturale şi ştiinţifice. Am încrederea că discipolul lui Constantin Noica şi directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societăţii româneşti modelul solidarităţii, generozităţii şi înţelepciunii, «cuvânt împreună despre rostirea şi despre fiinţa românească»", a completat preşedintele Academiei.

Totodată, acesta precizează că Academia Română "a fost şi rămâne, conform menirii sale, cel mai înalt for de spiritualitate al României, chiar şi în condiţiile traversării, asemenea întregii societăţi româneşti, a unor vremuri bune şi vremuri tulburi, regimuri democratice sau dictatoriale, perioade faste sau mai puţin faste".

În scrisoarea sa deschisă, Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă el crede că dinlăuntrul "celui mai înalt for de spiritualitate" al României poate fi lansată o "instigaţie la crimă" precum cea a lui Nicolae Breban referitoare la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, într-o declaraţie acordată luni agenţiei MEDIAFAX, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici