Video ISTORIE. Mihail Kogălniceanu şi proclamaţia Independenţei României din 9 mai 1877

  • Pe 9 mai 1877, România îşi proclamă independeţa faţă de Imperiul Otoman
  • Personajul zilei este Mihail Kogălniceanu, ministrul român de externe, care are un discurs memorabil în faţa deputaţilor
  • Actul a căpătat putere de lege pe 10 mai 1877, când Carol I a semnat documentul
  • Proclamarea independenţei este urmată de războiul de independeţă din 1877-1878
Urmărește
2760 afișări

Principatele române îşi proclamă independenţa faţă de Imperiul Otoman înainte de a intra în Războiul de Independenţă din 1877-1878.

Tatiana Paşcovschi, corespondent: Lungul drum spre Independenţa principatelor române se încununează pe 9 mai 1877. În această zi, într-o sesiune extraodinara a Adunării Deputaţilor este proclamată independeţa României faţă de Imperiul Otoman. Pentru aceasta, guvernul român face o convenţie cu Imperiul Ţarist şi permite trupelor ruse să treacă pe teritoriul României spre Balcani pentru un nou război cu Înalta Poartă. Cu siguranţă, personajul principal al acestei zile a fost Mihail Kogălniceanu, ministrul român de externe de la acea vreme, care citeşte declaraţia de independenţă şi are un discurs memorabil.

George Constantin, în rolul lui Mihail Kogălniceanu: Va trebui să dovedim că suntem o naţiune vie, că avem conştiinţa măsurii noastre că suntem în stare să facem sacrificii ca să ne păstrăm această ţară şi drepturile ei pentru copiii noştri şi această misiune, în momentul de faţă este încredinţată fraţilor şi fiilor noştri care vor muri la hotare.

În acea zi, guvernul încetează plata tributului către Poarta Otomană, suma fiind direcţionată către bugetul apărării. Pe 10 mai, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I.

Azi însă, în Piaţa Mihail Kogălniceanu din Bucureşti nu-şi mai amiteşte nimeni de ziua proclamării independenţei.

Bărbat: Despre 9 mai? Chiar nu mai ştiu.

Reporter: De Kogălniceanu nu vă aduce aminte?

Bărbat: E ziua lui Kogălniceanu? Chiar nu ştiu.

9 mai 1977 proclamarea independenţei şi Kogălniceanu este personajul principal.

Da, într-adevăr, spre ruşinea mea nu mi-am amintit. Ziua independenţei e normal că o ştie toată lumea, dar n-am ştiut că e cu Kogălniceanu şi păcat că suntem în Piaţa Kogălniceanu.

După proclamarea Independenţei, România intră în război împotriva Imperiului Otoman alături de armata ţaristă. Războiul se încheie în ianuarie1878. Lui Mihail Kogălniceanu i-a revenit rolul de a convinge opinia publică internaţională să accepte dezideratul de independenţă al poporului român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici