Jiří Menzel: Acum, regizorii îşi observă actorii ca pe nişte animale în cuşcă

Regizorul ceh Jiří Menzel, care este prezent la Bucureşti pentru o retrospectivă a filmelor sale, organizată între 16 şi 19 mai la Cinema Studio, a declarat într-o conferinţă de presă că, în prezent, regizorii îşi privesc actorii "ca pe nişte animale în cuşcă", din artă lipsind "sufletul".

Urmărește
5 afișări

Menzel a spus că printre autorii care l-au inspirat se numără A. P. Cehov, Guy de Maupassant şi Mark Twain, scriitori pentru care "sentimentul" a însemnat totul, spre deosebire de autorii din prezent. "Sufletul lipseşte din filmele şi din cărţile actuale", a spus el. "Aşa cum am fost noi încorsetaţi în regimurile trecute (regimul comunist, n.r.), am avut un zid peste care să sărim. Totul ne-a dat forţă (...) Azi avem libertate şi nu avem cu ce forţe lupta", a mai spus el.

Jiří Menzel a declarat că una dintre cele mai mari provocări actuale este cea economică, el nefiind obişnuit să se învârtească, în calitate de artist, într-un mediu de afaceri.

De asemenea, în conferinţă, acesta a vorbit despre epopeea lungmetrajului "În slujba regelui Angliei", unul dintre cele mai importante filme ale sale. Menzel a spus că Bohumil Hrabal, scriitorul cu care a avut o prietenie şi o colaborare de lungă durată, i-a propus să îi regizeze romanul cu acelaşi titlu. "I-am zis că aş prefera să nu fac eu acest lucru (...), eu aveam un fel de etichetă lipită cum că sunt regizorul lui Hrabal şi nu îmi convenea, pentru că Hrabal este un autor mult mai bogat decât pot fi eu prin filme", a povestit cineastul. După ani de aşteptare, când un alt regizor a tot amânat realizarea proiectului, după un contract semnat cu Hrabal, şi după ce un producător a luat banii pe contract, Menzel a ajuns să îl bată, câţiva ani mai târziu, pe respectivul producător cu o nuieluşă, la Festivalul de la Karlovy Vary. "Afară mă aşteptau poliţia şi jurnaliştii", a încheiat, amuzat, regizorul. În cele din urmă, Menzel a ajuns să semneze regia filmului "În slujba regelui Angliei".

Regizorul a mai spus despre Hrabal, scriitorul cu care a colaborat cel mai mult, că i-a fost un prieten drag. "Cred că era o scânteie de simpatie între noi, căci altfel eram foarte diferiţi. El era un om cu o experienţă vastă în spate, iar eu eram un tânăr naiv", a spus Menzel, subliniind apoi: "Lui îi plăcea berea, eu sufeream când mergeam cu el în cârciumi şi îmi comandam ceai".

Cineastul a povestit că faptul că el şi Hrabal au fost interzişi în perioada comunistă i-a făcut să aibă mai mult timp pentru prietenia lor.

Regizorul ceh a spus că nu a avut suferinţe majore în ceea ce priveşte interzicerea sa în perioada comunistă. "Atunci, viaţa părea că s-a oprit, într-un fel, în Cehoslovacia", a povestit el despre perioada comunistă, remarcând drama prietenului său: "Lui Hrabal i s-a spus să nu mai scrie, că este un pensionar (...) era revolta celor incapabili, care au folosit sosirea tancurilor ruseşti în Cehoslovacia pentru a face carieră".

Regizorul ceh Jiří Menzel va primi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, miercuri, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) de la ministrul Kelemen Hunor.

Retrospectiva filmelor cineastului a debutat luni, cu proiecţia peliculei "Amintiri" (1980), la Cinema Studio din Bucureşti. Celelalte filme ce vor fi proiectate în timpul retrospectivei sunt "Micile Perle" (1965), "Trenuri bine păzite" (1966), "Vară capricioasă" (1968), "Ciocârliile pe sârma" (1969), "Sfârşitul vremurilor vechi" (1989) şi "În slujba regelui Angliei" (2006).

Biletul pentru o proiecţie costă 8 lei. Abonamentele pentru patru proiecţii costă 24 de lei şi se pot achiziţiona de la Cinema Studio.

Acest eveniment este organizat de Centrul Ceh din Bucureşti împreună cu Ambasada Cehiei din Capitală.

În vârstă de 73 de ani, Jiří Menzel este regizor de film, teatru, actor şi scenarist. Filmele sale îmbină adesea sarcasmul cu o viziune umanistă asupra lumii. O parte din filmele sale sunt adaptări după opere ale unor scriitori cehi, precum Bohumil Hrabal şi Vladislav Vančura.

A devenit celebru în 1967, când lungmetrajul său de debut, "Trenuri bine păzite", a fost recompensat cu un premiu Oscar. Filmul "Ciocârliile pe sârmă", realizat în 1969, a fost iniţial interzis de guvernul cehoslovac, fiind lansat abia în 1990, după căderea regimului comunist. Filmul a fost recompensat cu Ursul de Aur la a 40-a ediţie a Festivalului de la Berlin.

În 1986, Menzel a fost nominalizat iar la premiile Oscar, cu comedia sa neagră "Vesnicko má stredisková/ My Sweet Little Village". În 1987, a fost membru în juriul celei de-a 37-a ediţii a Berlinalei.

Pentru filmul său "În slujba regelui Angliei", el a fost recompensat premiul FIPRESCI la Berlinală, în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici