Kelemen: Fie ca Ziua Culturii Naţionale să fie o zi a bucuriei

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, transmite într-un comunicat că Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită sâmbătă, ar trebui să fie o zi a bucuriei şi că aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu era, de mult, "piatra albă care marca, în calendar, reverenţa în faţa a ceea ce este bun, frumos şi nobil".

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Fie ca Ziua Culturii Naţionale să fie o zi a bucuriei

Kelemen: Fie ca Ziua Culturii Naţionale să fie o zi a bucuriei (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului, "legea prin care s-a instituit această sărbătoare a oficializat, de fapt, o realitate: pentru toţi românii, aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu era, de mult, piatra albă care marca, în calendar, reverenţa în faţa a ceea ce este bun, frumos şi nobil".

"Împlinirea omului se face în cultură şi prin cultură şi, în România europeană de astăzi, cultura trebuie să fie asumată ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Act definitoriu al identităţii, cultura este, în acelaşi timp, caracteristica umanităţii cea mai integratoare. Cultura este şi cunoaştere, dar mai ales re-cunoaştere, pentru că sensul culturii apare din interacţiunea dintre oameni. De aceea, cea mai mare rătăcire este aceea de a opune culturile între ele. Particularitatea unei culturi nu poate fi un zid, ci trebuie să fie o fereastră spre universalitate. În cultură ne întâlnim cu toţii, ca într-o grădină minunată a unităţii în diversitate", se mai arată în mesaj.

"Fie, deci, ca această Zi a Culturii Naţionale să ne apropie, pe toţi cetăţenii României, în înţelegere şi recunoaştere. Fie ca Ziua Culturii Naţionale să fie o zi a bucuriei, pentru că, aşa cum spune Poetul, ar fi păcat ca să se lepede clipa cea repede ce ni s-a dat!", încheie ministrul.

Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, România sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua Culturii Naţionale. Alegerea datei a fost motivată de faptul că 15 ianuarie este aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu, cel care, după spusele lui Constantin Noica, a fost omul "cel mai deplin al culturii româneşti", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

Iniţiativa, venită din partea Academiei Române, a academicianului Eugen Simion, a devenit, prin voturile Senatului şi Camerei Deputaţilor, Legea privind declararea zilei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale, promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, pe data de 6 decembrie 2010.

Prin această lege, instituţiile publice sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul. În acest sens, MCPN va elabora, anual, un ghid de sugestii şi coordonare pentru instituţiile de cultură, "astfel încât 15 ianuarie să devină o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, dar şi o zi de largă participare la proiecte culturale de interes naţional, o sărbătoare autentică pentru toţi cetăţenii României".

Ministerul Culturii finanţează trei evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naţionale 2011 - prima ediţie a Galei Tinerilor Scriitori, la Bucureşti, cea de-a 42-a ediţie a Zilelor Eminescu de la Botoşani şi un spectacol de muzică şi poezie la Ploieşti. Suma totală alocată celor trei evenimente este de 30.000 de euro, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ministerului.

"În acest an, dat fiind timpul foarte scurt de la instituirea legii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a permis instituţiilor din subordine să marcheze evenimentul prin iniţiative proprii, urmând ca de anul viitor să se stabilească o tematică generală, precum şi concursuri de proiecte la care să participe cât mai mulţi artişti şi oameni de cultură. Nu în ultimul rând, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional îi felicită pe toţi românii şi îi îndeamnă să marcheze fiecare, după posibilităţi, cu o floare, cu un vers, cu un gând, Ziua Culturii Naţionale", se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici