Lorand Turos şi Valentin Alexandru Jucan, nominalizaţi pentru CNA

Comisiile reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat, luni, propunerile Senatului pentru două posturi de membru CNA, respectiv Lorand Turos şi Valentin Alexandru Jucan.

Urmărește
630 afișări
Imaginea articolului Lorand Turos şi Valentin Alexandru Jucan, nominalizaţi pentru CNA

Lorand Turos şi Valentin Alexandru Jucan, nominalizaţi pentru CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Comisiile de cultură au fost convocate de Birourile permanente reunite ale Parlamentului pentru a desemna doi membri în CNA pe posturile vacante, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei de cultură a Camerei, Raluca Turcan..

La şedinţa comisiilor au participat zece deputaţi din totalul celor 19 membri ai Comisiei de cultură a Camerei şi cinci senatori din totalul celor 11 parlamentari ai Comisiei de cultură a Senatului. Cei prezenţi au decis, în unanimitate, să îi avizeze pentru CNA pe Lorand Turos şi Valentin Alexandru Jucan, propunerile aparţinând Senatului.

Plenul Parlamentului urmează să se pronunţe asupra celor două nominalizări.

Biroul permanent al Senatului a luat act, luni, de starea de incompatibilitate în care se află membrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Attila Szasz, care a fost numit şi redactor-şef adjunct la Radio Târgu Mureş.

Attila Szasz a informat, printr-o adresă transmisă conducerii Senatului, de starea de incompatibilitate în care se află, precizând că va renunţa la calitatea de membru al CNA începând cu data de 13 martie.

Acesta a menţionat că se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 12 februarie când a fost numit în funcţia de redactor-şef adjunct la Radio Târgu Mureş, prin semnarea unui contract individual de muncă cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Attila Szasz, membru al CNA din mai 2008, a declarat în 9 februarie, pentru MEDIAFAX, că a decis să renunţe la mandatul său în cadrul CNA, pentru că a hotărât să lucreze în presa în limba maghiară. Mandatul slui Attila Szasz ar fi expirat în decembrie 2012.

În anul 2006, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului, pentru perioada 2006 - 2012. Atunci, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant al lui Attila Gasparik, care a fost desemnat membru titular al CNA de Parlament, la propunerea Senatului. În martie 2008, Attila Gasparik a decis să renunţe la mandatul său de membru în CNA, locul său fiind luat automat de membrul supleant Attila Szasz.

Acum, în urma plecării lui Attila Szasz din CNA, locul deţinut de acesta ar urma să fie ocupat, în urma algoritmului politic, tot de o persoană susţinută de UDMR.

Un alt membru al CNA propus de Senat şi susţinut de PSD, Grigore Zanc - al cărui mandat început în 2004 s-a încheiat în octombrie 2010 -, a fost propus de PSD pentru un nou mandat în Consiliu, însă până în prezent Parlamentul nu l-a numit. În iunie 2011, surse din Parlament au declarat pentru MEDIAFAX că PDL ar fi dorit să-l propună pe Valentin Alexandru Jucan ca membru în CNA (pe locul rămas vacant după încheierea mandatului lui Zanc), însă PSD nu a dorit să cedeze postul democrat-liberalilor.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici