Maugein, simbolul acordeonului francez, îşi încetează activitatea după 105 ani

  • Maugein, ultimul producător de acordeoane din Franţa, se închide după 105 ani, din cauza concurenţei chineze şi a pandemiei de Covid-19.
  • În ciuda eforturilor de diversificare şi a unui muzeu dedicat acordeonului, compania nu a reuşit să pătrundă pe piaţa chineză în creştere.
  • Fostul preşedinte François Hollande şi alţi investitori speră într-un proiect de preluare care să menţină brandul Maugein activ pe scenele muzicale.
Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Maugein, simbolul acordeonului francez, îşi încetează activitatea după 105 ani

Ultimul producător francez de acordeoane se închide după 105 ani

Maugein, ultimul producător de acordeoane din Franţa, şi-a închis porţile după 105 ani de activitate, scrie The Guardian. Proprietarul Richard Brandao, care a preluat afacerea în urmă cu 11 ani, a anunţat lichidarea companiei, invocând concurenţa puternică din partea producătorilor chinezi şi impactul devastator al pandemiei de Covid-19. “După Covid, totul s-a terminat”, a declarat Brandao, subliniind că afacerea mergea bine până în 2019, dar pandemia a pus o presiune enormă asupra companiei.

Fondată în 1919 de Jean Maugein, firma a angajat iniţial 290 de persoane în Tulle, în regiunea Corrèze din Franţa centrală. După Al Doilea Război Mondial, acordeoanele artizanale produse de Maugein au fost foarte populare, dar declinul a început în anii 1970, când piaţa globală a fost invadată de produse mai ieftine, în special din China. Deşi compania a încercat să se diversifice, producând şi armonice şi acordeoane electrice, nu a reuşit să pătrundă pe piaţa chineză, unde cererea pentru acest instrument este în creştere.

În prezent, compania are doar 10 angajaţi, iar ultimele instrumente sunt în curs de livrare. Cu toate acestea, François Hollande, fost preşedinte al Franţei şi rezident în Tulle, şi-a exprimat speranţa că firma ar putea continua să existe printr-un nou proiect de preluare. Patru dintre angajaţi lucrează la un plan de salvare, iar Hollande a declarat că brandul Maugein poate fi revitalizat, chiar dacă producţia va fi redusă. Astfel, Maugein ar putea continua să fie auzit pe scenele muzicale din Franţa, menţinând tradiţia vie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici