- Home
- Cultură-Media
- DEVA, (02.08.2011, 20:39)
- Nicoleta Medrea , Nicoleta Medrea , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Culturii a depus plângere penală în cazul lucrărilor la parcarea de la intrarea în cetatea Sarmizegetusa
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a depus o plângere penală în cazul lucrărilor la parcarea de la intrarea în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, care au fost făcute fără autorizaţie şi fără supraveghere arheologică, a anunţat, marţi, ministrul Kelemen Hunor.
Urmărește
149 afișări
Ministrul Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Prezent în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia alături de premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat că ministerul pe care îl conduce a depus o plângere penală în cazul parcării şi scărilor de piatră care au fost executate fără autorizaţiile legale în faţa zidului de vest al monumentului istoric.
"S-a depus deja o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara împotriva celor care au făcut aceste lucrări fără supraveghere arheologică şi fără descărcare arheologică. Aşteptăm să vedem ce spune justiţia", a declarat ministrul, în opinia căruia a fost încălcată Legea patrimoniului în acest caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Kelemen Hunor a adăugat că în plângerea penală înaintată nu este indicat un autor anume "al faptelor descrise", organele de cercetare penală urmând să decidă care sunt vinovaţii.
Declaraţia ministrului Kelemen Hunor a fost susţinută şi de premierul Emil Boc, care a spus că "Parchetul şi Poliţia vor trebui să identifice făptuitorii", instanţa de judecată urmând să stabilească pedeapsa care va fi aplicată împotriva celor care sunt vinovaţi.
Comisia de anchetă numită de prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ca urmare a situaţiei apărute în cursul lunii iulie la monumentul istoric Cetatea Dacică Sarmizegetusa Regia, când zidul porţii de vest de la intrarea în cetate a fost afectat de amenajările la parcare, a finalizat raportul, acesta fiind înaintat, luni, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Potrivit raportului, lucrările executate în perioada 15 iunie - 8 iulie 2011, la solicitarea beneficiarului - Consiliul Judeţean Hunedoara - nu deţin autorizaţie de construire şi s-au desfăşurat fără supraveghere arheologică, vestigiile posibile fiind compromise.
De asemenea, comisia a stabilit că lucrările au continuat după emiterea somaţiei de către Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Hunedoara, iar Primăria comunei Orăştioara de Sus nu şi-a exercitat controlul propriu, neluând nicio măsură faţă de executarea lucrărilor neautorizate.
În raport se specifică şi faptul că lucrările erau făcute în baza unei autorizaţii de construire emisă ilegal, în iunie 2005, neexistând o expertiză tehnică la bază şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara. Mai mult, lucrările nu au fost anunţate Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara.
Conform documentului, "toate lucrările efectuate atât în baza autorizaţiei de construcţie emisă în 2005, cât şi celelalte lucrări fără autorizaţie sunt ilegale, nesolicitându-se prezenţa arheologilor pe parcurs, în vederea efectuării raportului necesar de descărcare de sarcină arheologică".
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe