- Home
- Cultură-Media
- TIMIŞOARA, (16.03.2013, 19:18)
- Szasz Jutka , Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii susţine exproprierea în interes public a Casei Muhle
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, susţine exproprierea în interes public a Casei Muhle - un cunoscut imobil monument istoric, care a ajuns în proprietatea unui grup de romi - însă pentru a realiza acest lucru are nevoie de un proiect viabil pentru clădire din partea timişorenilor.
Urmărește
256 afișări
Ministrul Culturii susţine exproprierea în interes public a Casei Muhle (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafaxfoto)
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că susţine exproprierea Casei Muhle în interes public, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Există o soluţie pentru Casa Muhle. Înţeleg colegii de aici din Timişoara care mi-au spus despre ce e vorba, deşi Casa nu a fost explicit plasată ca monument, situl este protejat în categoria B. Ideea mea este următoarea: eu fără rezerve sunt gata să mă angajez într-o operaţiune de expropriere în interes public, în baza Legii 422. Desigur, îmi revine sarcina de a rescrie această lege pentru a crea un cadru normativ de protejare a monumentelor, în cazul în care monumente importante se degradează din rea voinţă sau din lipsă de capacitate economică", a declarat Daniel Barbu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
El a afirmat că pentru a putea realiza acest lucru are nevoie de un proiect viabil pentru acest monument din partea timişorenilor.
"Aş fi recunoscător cetăţenilor Timişoarei să ducă un pas mai departe implicarea lor civică şi să ne prezinte un proiect. Nu ne dumirim ce putem face acolo. Casa Muhle e dărâmată, să o reconstruim e foarte scump, poate că imaginaţia timişorenilor care au făcut din asta o cauză legitimă, să ne dea un proiect civic, să îl trimită la minister. În clipa în care voi avea un astfel de proiect, voi expropria în interes public, dar am vrea să ne fie limpede de ce facem acest lucru. Jumătate de răspuns îl avem: e o situaţie intolerabilă în oraş, sigur, mai sunt şi în alte oraşe cu probleme asemănătoare", a declarat Barbu.
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că proprietarii clădirii au solicitat Primăriei suma de 2,8 milioane de euro pentru cumpărarea monumentului, bani de care instituţia nu dispune.
În 9 ianuarie, aproximativ 150 de timişoreni s-au adunat în faţa Casei Muhle din Timişoara pentru a protesta faţă de proprietari, care au demolat acoperişul şi au lăsat imobilul în paragină. Tot atunci, doi consilieri locali ai PNŢCD au iniţiat un proiect de hotărâre pentru cumpărarea de către Primărie a imobilului.
În 11 ianuarie, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, anunţa că este dispus să înceapă negocieri cu proprietarii Casei Muhle, însă doar în anumite condiţii. El sublinia că Primăria Timişoara nu îşi permite să plătească sume mari de bani pentru imobil.
Ulterior, Consiliul Local Timişoara a respins proiectul de hotărâre iniţiat de doi consilieri ai PNŢCD prin care se dorea constituirea unei comisii de negociere cu proprietarii Casei Muhle, un monument aflat în paragină, pentru cumpărarea acesteia de către Primărie.
În luna mai a anului trecut, lucrările făcute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, Casa Muhle, au fost sistate de autorităţile locale deoarece proprietarul a demolat acoperişul, acţiune pentru care nu exista autorizaţie.
Casa Muhle a fost construită în secolul al XIX-lea şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în apropierea centrului Timişoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerată întotdeauna una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu.
La începutul anilor 2000, clădirea monument istoric a fost cumpărată de un grup de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe