- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.01.2014, 18:15)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificarea Legii cinematografiei şi a Legii drepturilor de autor, printre priorităţile ministrului Culturii
Modificarea Legii cinematografiei şi a Legii drepturilor de autor, dar şi elaborarea Codului patrimoniului naţional se numără printre priorităţile legislative ale Ministerului Culturii, a declarat ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, marţi, în Comisia de cultură a Senatului.
Urmărește
789 afișări
Gigel Ştirbu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
Gigel Ştirbu şi-a prezentat, marţi, în faţa senatorilor din Comisia pentru cultură planurile pe anul în curs. El a spus că, în scurta perioadă de când se află la conducerea acestei instituţii (din decembrie 2013, n.r.), şi-a creionat priorităţile legislative şi a solicitat sprijinul membrilor Comisiei pentru cultură a Senatului.
Astfel, Gigel Ştirbu a spus că este necesară modificarea Legii cinematografiei, deoarece România trebuie să aibă o Lege a cinematografiei "bună, aplicabilă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Gigel Ştirbu a mai spus că există o singură iniţiativă legislativă în prezent în acest sens, printre ai cărei iniţiatori se numără şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, asupra căreia Ministerul Culturii (condus de fostul ministru Daniel Barbu, n.r.) a dat un aviz negativ.
"Eu trebuie să spun de la bun început că am un alt punct de vedere. Eu sunt convins că această iniţiativă este perfectibilă, cred că, în urma dezbaterilor publice, în urma discuţiilor cu actorii principali angrenaţi în acest domeniu de activitate, se poate găsi formula agreată de toată lumea pentru ca acest domeniu să fie mult mai bine reglementat, pentru ca toate aceste neajunsuri sesizate de-a lungul timpului să fie eliminate", a spus ministrul Culturii, Gigel Ştirbu.
La rândul său, senatorul Sorin Roşca Stănescu a spus că este pregătit să primească toate observaţiile din partea Ministerului Culturii şi să le integreze în formula de proiect legislativ cu care va merge mai departe.
Totodată, senatorul PNL Sorin Ilieșiu a spus că membrii Comisiei pentru cultură a Senatului trebuie să facă un raport cu privire la această iniţiativă legislativă de modificare a Legii cinematografiei, în luna februarie. "Suntem presaţi să ne formulăm o decizie pro sau contra. După cum ştiţi probabil, fostul preşedinte al acestei comisii, regretatul Sergiu Nicolaescu, a fost patru ani de zile preocupat de această lege. E clar că legea existentă nu este perfectă, dar, în acelaşi timp, conform întâlnirilor cu reprezentanţilor cineaştilor, se conturează poziţii foarte ferme pro sau contra şi o decizie în acest sens este foarte delicată (...) Trebuie să cântărim foarte bine (...) Pe legea existentă, totuşi, cinematografia română a înregistrat succese pe care nu le-a înregistrat niciodată", a spus Sorin Ilieşiu.
La rândul său, Gigel Ştirbu a spus că niciodată nu va exista o unitate în gândire vizavi de un proiect legislativ din partea tuturor actorilor principali dintr-un domeniu de activitate. "Există foarte multe şi bune rezultate ale cinematografiei româneşti, premii foarte multe şi prestigioase (...) Sunt convins că, în urma discuţiilor pe care le vom avea, tot mai mulţi vor înţelege necesitatea modificărilor legislative care vor fi aduse (...) Sunt de acord să stăm la o masă rotundă cu toţi cei interesaţi de această modificare legislativă", a mai spus Gigel Ştirbu.
Pe de altă parte, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că este necesară o Lege a cinematografiei "după chipul şi asemănarea vremurilor".
"Legea cinematografiei aşa cum a fost ea promulgată acum 10-12 ani, a dat rezultate, ne place sau nu, este singurul domeniu unde strălucim şi unde nu avem noi mari merite, nici noi politicienii, nici Ministerul Culturii. Dar văd că vin diverse proiecte de lege. Vin proiecte de lege care, de fapt, în spate au viziunea proprietarilor de studiouri, avem proiecte de lege care au în spate vechea şcoală care totdeauna îşi propune să facă filme pe banii statului, avem acest nou val care ar cam vrea să fie lăsaţi în pace", a spus Georgică Severin.
El a mai spus că trebuie identificate în primul rând problemele din acest domeniu. "Există un ciolan, care sunt aceşti bani la dispoziţia Centrului Naţional al Cinematografiei, şi (...) fiecare încearcă să împartă acest ciolan care începe să devină din ce în ce mai mic (...) Cred că sarcina noastră este găsim nişte criterii cât mai obiective, să creăm bazele industriei cinematografice româneşti, adică să vedem ce scutiri de taxe putem acorda celor care investesc pe banii lor în producţia unui film, să vedem dacă putem să dăm nişte garanţii de stat pentru credite la bancă ca să se facă un film, să vedem în ce măsură putem ajuta creatorii cu recuzită, acces în zone de filmări. De exemplu, am putea să scutim de plata taxelor locale echipele care filmează, care sunt jecmănite (...) Am da un impuls celor care vor să facă filme pe banii lor, pentru că pe banii statului ştim şi noi cum se fac", a mai spus senatorul Georgică Severin.
De asemenea, în opinia acestuia, principala sarcină în privinţa Legii cinematografiei ar fi găsirea unor surse de finanţare pentru Fondul cinematografic. "Una din principalele surse - cota parte din publicitatea de la TVR - s-a diminuat radical, loteria nu mai dă bani, trebuie să găsim o formulă să alimentăm acest Fond al cinematografiei şi să vedem cum dăm aceşti bani", a spus Georgică Severin.
El a precizat că sunt necesare în primul rând discuţii cu "cei care fac filme pe banii lor", cu cei care au investit deja în producţie de filme, care au riscat. "În schimb, vin domnii care-şi supraevaluează devizul (...) şi constatăm că legea cinematografiei în viziunea pe care o promovează mulţi nu este nimic altceva decât împărţirea unei felii de tort din ce în ce mai mici", a spus Georgică Severin.
În acest context, senatorul Sorin Roşca Stănescu a spus că Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă privind industria cinematografică.
"Nu ştiu cum putem face o Lege a cinematografiei şi o Lege a industriei cinematografice", i-a răspuns Georgică Severin, în schimb Roşca Stănescu a spus: "Aşa a vrut Guvernul".
Şi Georgică Severin a spus că există un proiect de OUG privind cinematografia la Secretariatul General al Guvernului.
Pe de altă parte, ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a susţinut că nu există la ora actuală niciun proiect de modificare a Legii cinematografiei în dezbatere publică, la Ministerul Culturii. Singurul proiect este cel depus la Senat de Sorin Roşca Stănescu, a mai spus ministrul Culturii.
Gigel Ştirbu i-a dat totodată dreptate lui Georgică Severin. "Dacă banii s-ar fi reîntors la CNC, toţi banii care au fost daţi de-a lungul timpului şi toţi aceşti bani care ar fi alimentat acest fond al CNC, la ora actuală CNC era o instituţie extraordinar de puternică şi putea să finanţeze filme cu bugete mult mai mari decât în momentul de faţă. S-a văzut destul de clar că managementul, de-a lungul timpului - nu mai dezgrop morţii -, a adus instituţia în asemenea situaţie", a mai spus Ştirbu.
Pe de altă parte, o altă prioritate legislativă a Ministerului Culturii este modificarea Legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. În acest sens, Gigel Ştirbu a spus că a depus, în urmă cu câteva luni, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă preluată de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), întrucât, până la sfârşitul anului 2013, România trebuia să implementeze o normativă europeană din 2002.
Ştirbu a precizat că a retras această iniţiativă după ce a fost numit în funcţia de ministru al Culturii, pentru a nu crea o situaţie de incompatibilitate. Astfel, el a solicitat sprijinul senatorilor pentru elaborarea unui nou proiect legislativ de modificare a Legii drepturilor de autor, atât pentru implementarea respectivei normative europene, dar şi a altor aspecte.
În legătură cu acest aspect, senatorul Sorin Roşca Stănescu a spus că proiectul de modificare a Legii drepturilor de autor este unul "extrem de important şi delicat în acelaşi timp, dar care este extrem de necesar". "E un domeniu în care trebuie să resetăm lucrurile, undeva colateral au intervenit fel de fel de aberaţii derivate din normele de aplicare ale legii existente. Şi sunt foarte mulţi artişti din toate zonele care au o problemă cu drepturile de autor", a spus Roşca Stănescu.
Şi Gigel Ştirbu a spus că această iniţiativă legislativă este dificilă, "pentru că sunt interese financiare extraordinar de mari, iar oamenii care funcţionează în acest angrenaj din '96 au căpătat o anumită obişnuinţă şi sunt obişnuiţi cu anumite deprinderi care se întâmplă în acest domeniu de activitate".
El a mai spus că, de-a lungul timpului, a putut fi observat faptul că domeniul drepturilor de autor "nu funcţionează". "Eu cred în primul şi în primul rând că această modificare trebuie să plece de la faptul că şi în acest domeniu de activitate trebuie să existe transparenţă (...) Am văzut foarte multe ieşiri publice ale unor artişti care au spus că nu ştiu ce se întâmplă cu drepturile lor (...) Cred că, la ora actuală, viaţa publică, oamenii care sunt angrenaţi în acest domeniu al drepturilor de autor şi al drepturilor conexe, aşteaptă această modificare legislativă. Sunt convins că există posibilitatea urgentării modificării acestei legi, pentru că probabil niciodată nu s-a simţit o nevoie mai acută ca acum de modificare a acestei legi (...) Există de partea noastră opinia publică, care doreşte acest lucru", a spus ministrul Culturii, Gigel Ştirbu.
Totodată, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că guvernarea trecută a transformat domeniul dreptului de autor "dintr-un haos total într-unul absolut, dând posibilitatea apariţiei la numeroase alte societăţi de colectare de drepturi de autor, fiecare cu interesul, prigoana şi necazurile lui".
"Avem o sarcină pe care nu ştiu cum o putem rezolva (...) Cred că primul lucru ar fi dizolvarea ORDA şi să o luăm de la început. Dar nu sunt jurist şi poate spun prostii", a spus Georgică Severin.
Un alt proiect prioritar pentru Ministerul Culturii, prezentat marţi în Comisia de cultură a Senatului, este cel al Codului patrimoniului naţional.
"Suntem poate printre puţinele ţări din această parte de lume, din Uniunea Europeană, care duce lipsă de acest cod, această culegere a legilor în domeniul patrimoniului naţional (...) De fapt, reprezintă o culegere de acte de reformare a sistemului juridic care privesc patrimoniul naţional", a spus ministrul Culturii, Gigel Ştirbu.
El a mai spus că acest Cod al patrimoniului naţional vine şi "în întâmplinarea şi stoparea tuturor situaţiilor neplăcute" din domeniul patrimoniului. "În perioada imediat următoare, veţi intra în posesia draftului Codului patrimoniului, aşteptăm sugestii şi veţi vedea că există măsuri coercitive, care duc la un moment dat şi la privarea de libertate (în cazul nerespectării legislaţiei din domeniul patrimoniului, n.r.) (...) Spre exemplu, există foarte multe chestiuni care vor capacita proprietarul să aibă grijă mult mai mult decât până acum de acest monument istoric. Vom avea dezbateri publice cu toţi actorii implicaţi şi sunt convins că va ieşi o lege bună, care va pune ordine în acest domeniu, care până la un moment dat a fost haotic", a spus Gigel Ştirbu.
În schimb, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că acest Cod al patrimoniului naţional nu este o sarcină simplă. "Dacă veţi avea şansa să fie promulgat în mandatul dumneavoastră, veţi şti că aţi lăsat ceva în urmă", i-a spus Georgică Severin lui Gigel Ştirbu.
Georgică Severin a făcut referire şi la o situaţie care, în opinia sa, este "un abuz de patrimoniu": "S-a întâmplat în aceste zile o situaţie în Bucureşti în care aş folosi termenul de abuz de patrimoniu. Mă refer la situaţia legată de acţiunile judecătoreşti iniţiate de o serie de ong-uri pentru ceea ce înseamnă axa de la Piaţa Victoriei- Buzeşti - Berzei. Eu pot să înţeleg grija pentru patrimoniu, dar, în momentul în care deja lucrurile sunt realizate, închise, să mai vii cu ideea de a reconstrui clădiri pe banda întâi de circulaţie, cu tot respectul, frizăm ridicolul şi vom ostiliza cetăţenii obişnuiţi la problemele de patrimoniu, pentru că starea lor de normalitate e legată de posibilitatea de a circula, de capacitatea de a se deplasa (...) Dacă s-a greşit să răspundă cine a greşit, dar nu mai putem bloca anumite lucruri".
Georgică Severin a spus că trebuie găsită în acest Cod al patrimoniului "şi o anumită formulă prin care descărcarea arheologică în cazul marilor şantiere să se facă totuşi cu o celeritate mult mai mare".
"Nu ne permitem să blocăm investiţii de miliarde de euro pentru un şantier arheologic, care poate pentru noi are o oarecare valoare, dar, din punctul de vedere al ştiinţei istorice, nu are o semnificaţie", a spus Severin.
O altă prioritate legislativă a Ministerului Culturii este modificarea Legii de funcţionare a bibliotecilor publice. "Această modificare legislativă dă posibilitatea şi autorităţilor locale de a sponsoriza, finanţa aceste biblioteci locale, ele fiind judeţene, dar deservind şi autorităţi municipale şi spaţiul public municipal, fără ca municipalitatea să poată să ajute, să sponsorizeze, finanţeze asemenea spaţii culturale.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
astăzi, 17:42