Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici, printre artiştii premiaţi la gala "Cele mai frumoase cărţi"

Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici se numără printre artiştii premiaţi la gala Concursului naţional de design de carte "Cel mai frumoase cărţi din România", aflat anul acesta la cea de-a patra ediţie.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici, printre artiştii premiaţi la gala "Cele mai frumoase cărţi"

Nicu Ilfoveanu şi Radu Manelici, printre artiştii premiaţi la gala "Cele mai frumoase cărţi"

Gala a avut loc la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, iar cele opt premii au fost înmânate de membrii juriului şi de reprezentanţii partenerilor proiectului, care au prezentat fragmente din argumentaţia pentru acordarea fiecărei distincţii.

Marele premiu a fost acordat cărţii "Dear Money" şi designerului Radu Manelici. "Dear Money" este un proiect editorial complex, la care juriul a apreciat atât rigurozitatea, cât şi subtilităţile care punctează abordarea inteligentă şi ironică a designerului în relaţie cu tema centrală - raportul dintre artă şi bani. Conceptul editorial al lucrării aparţine Alexandrei Croitoru şi Magdei Radu, iar cartea a fost editată de Salonul de Proiecte.

În secţiunea Carte în ediţie limitată, premiul a fost acordat lucrării "Cutia", realizată de designerii Sorina Vazelina şi Alexandru Grigore Liteanu. "Cutia" este deopotrivă o carte de artist şi o carte de artă care, potrivit argumentaţiei juriului, a întrunit imediat consensul membrilor pentru categoria ei.

Premiul pentru tânăr designer a fost acordat de Institutul Cultural Român designerului Radu Manelici şi constă în susţinerea unei deplasări şi participarea artistului la programul unui târg internaţional de carte în străinătate.

Premiul pentru viitorul experiment tipografic a fost oferit de tipografia Alutus realizatorilor cărţii "Rescrierea secvenţei - Overriding sequence", Nicoleta Radu, Mihai Barabancea şi Nicu Ilfoveanu, şi constă în susţinerea unui exerciţiu de producţie.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun album a fost acordat proiectului "subREAL" (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), premiul pentru carte pentru copii, volumului "Praf de zâne" (Mădălina Andronic), premiul pentru ilustraţie de carte i-a revenit lui Mircea Pop, pentru mai multe volume editate de Editura Arthur, iar o menţiune specială a juriului a fost acordată proiectului editorial "RO-KIT".

Lista completă a premiilor se găseşte pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Gala de premiere, care a avut loc joi seară, a inclus şi vernisajul expoziţiei "Cele mai frumoase cărţi din România", ce va rămâne deschisă publicului până în aprilie 2016, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti. Prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti, alături de cele 34 de cărţi finaliste ale concursului, este expusă şi o selecţie de volume frumoase pentru copii din Franţa, de la editura Grasset Jeunesse, care oferă ocazia de a aşeza într-un context mai larg producţia de carte din România. Curatorul expoziţiei este Anca Verona Mihuleţ, iar crearea şi punerea în practică a conceptului expoziţional au fost realizate în colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc.

Proiectul este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici