O carte pe zi: „Bestia” de Carmen Mola

„Bestia este un amestec de genuri. Este un roman istoric, dar este şi un thriller, cu elemente de horror.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Bestia” de Carmen Mola

Este un pas înainte de la thrillerul obişnuit la un roman mai întunecat, a cărui acţiune se petrece în Madridul anului 1834, într-o perioadă foarte grea. Dar până la urmă există întotdeauna speranţă." - Carmen Mola.

Surprize mai multe cu cartea pe care o semnalăm astăzi. Întâi, a fost încununată cu prestigiosul premiul spaniol Planeta, în anul 2021. În al doiela rând, deşi la prima im presie autorul o femeie, adevărul că numele Carmen Mola e pseudonimul unui grup de trei bărbaţi.

În primăvara anului 2017, Carmen Mola este pseudonimul ales în primăvara anului 2017, madrilenii Jorge Díaz, Agustín Martínez şi Antonio Mercero au decis să se lanseze într-o aventură de creaţie colectivă, sub acest pseudonim. A apărut un prim roman, „La novia gitana”, urmat de „La red púrpura” şi „La nena”.

În paralel, cei trei autori şi-au continuat proiectele personale. Jorge Díaz (născut în1962) este autorul romanelor „Cartas a Palacio” şi „La justicia de los errantes”, printre altele, precum şi al unor seriale de televiziune. Agustín Martínez (născut în 1975) este creatorul unor seriale de televiziune şi al romanelor „Monteperdido” şi „La mala hierba”. Antonio Mercero (născut în 1969) a scris şi el scenarii de film şi televiziune, în paralel cu romane, printre care „Pleamaro”, „El final del hombre”. Dar succesul lui „Carmen Mola” a fost fulminant. „Într-o manieră magistrală, Carmen Mola ţese, cu firele celui mai bun thriller, acest roman captivant, febril şi implacabil despre infern şi tenebrele sale.” - Motivaţia juriului Premiului Planeta 2021.

Scriu editorii: „Suntem în anul 1834, iar Madridul, un oraş care încearcă să se deschidă dincolo de zidurile ce îl înconjoară, este afectat de o teribilă epidemie de holeră. Dar nu numai boala îi îngrozeşte pe locuitorii săi: prin mahalale apar cadavrele dezmembrate ale unor fete cărora nimeni nu le duce dorul. Zvonurile vorbesc despre Bestia, o fiinţă pe care nimeni nu a văzut-o, dar de care toată lumea se teme.

Când micuţa Clara dispare, sora ei, Lucia, împreună cu Donoso, un poliţist căruia îi lipseşte un ochi, şi Diego, un jurnalist care-şi bagă nasul peste tot, încep o cursă frenetică pentru a o găsi pe fetiţă în viaţă. Pe parcursul poveştii mai apar şi Braulio, un călugăr războinic, şi un misterios inel de aur cu două buzdugane încrucişate, pe care toată lumea îl caută şi pentru care unii sunt dispuşi să ucidă.”

Aşadar un roman captivant, cu o bogăţie de personaje, cu o acţiune complicată şi întorsături surprinzătoare, descrieri uimitoare ale unei societăţi spaniole în care izbucnise primul dintre războaiele carliste, ce avea să macine ţara aproape un secol, o societate în care mişunau sectele şi grupările secrete, încă mai aveau putere superstiţiile şi dogmele medievale, cunoştinţele medicale erau firave, bolile se răspândeau cu repeziciune transformându-se în molime, injustiţia socială era înfloritoare, femeile nu aveau drepturi („În viaţă, femeile sunt întodeauna închise într-o temniţă, aşteptând pe cineva care să le permită să iasă.”), viaţa omului conta prea puţin. Un roman pe alocuri crud, dar încântător.

Carmen Mola – Bestia. Traducere din limba spaniolă şi note de Ana-Maria Tamaş. Editura Trei, colecţia Fiction Connection Thriller. 574 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici