O carte pe zi: „Cu trenul expres spre moarte” de Leonard Zăicescu

„Eu şi tata, împreună cu alţi vecini, am fost înghesuiţi într-o coloană pestriţă de prizonieri evrei. Eram vreo sută de oameni sau chiar mai mulţi, adunaţi de pe străzile din preajmă, de-a valma: femei cu prunci în braţe, bărbaţi în puterea vârstei ori bătrâni cocoşaţi de povara anilor”.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cu trenul expres spre moarte” de Leonard Zăicescu

„Eram împresuraţi de un lanţ viu de soldaţi cu baioneta la armă, poliţişti subofiţeri şi ofiţeri cu pistoletul în mână, gata să tragă fără nicio ezitare”.

Leonard Zăicescu, născut în 1927, este un supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi. Avea doar 14 ani în vara când, împreună cu tatăl său au fost scoşi din casa de pe strada Vasile Stroescu, duşi la chestură, apoi îmbarcaţi în trenul „Iaşi-Podu Iloaiei”.

Tatăl său, rănit când se afla în curtea chesturii, a fost îmbarcat în trenul „Iaşi-Călăraşi” şi a decedat. Leonard a supravieţuit, dar ororile trăite în curtea Chesturii, în piaţa gării din Iaşi şi în Trenul Morţii Iaşi-Podu Iloaiei s-au transformat în amintiri dureroase despre suferinţă şi dispariţia celor dragi, dar şi despre pierderea demnităţii umane.

După încetarea războiului, a lucrat ca ziarist şi este membru al Sindicatului Mixt de Scriitori, Artişti şi Ziarişti, a studiat filologia, a lucrat la Agerpres, în radiodifuziune, în cinematografie şi la mai multe publicaţii şi reviste, până când i se interzice să mai activeze în presă, fiind evreu. Ulterior a fost profesor de română în învăţământul special.

„În perioada martie-septembrie 1941 – scrie Alexandru Florian în prefaţa cărţii -, «jidanii», căci aşa vorbea Cabinetul despre evrei, erau expuşi unor acţiuni de marginalizare, îndepărtare din societate sau reprimare. Iată cum se exprima Ion Antonescu la întrunirile Cabinetului: «Va trebui să inspirăm românilor ura împotriva duşmanilor naţiei. Aşa am fost crescut eu: cu ură împotriva turcilor, jidanilor şi ungurilor» (8 aprilie). Toată această incitare la ură împotriva evreilor s-a transformat într-un set de ordine privind uciderea în masă, deportarea şi moartea în Transnistria, iar semnalul începerii soluţiei finale a fost dat la Iaşi. Mărturiile din acest volum sunt importante pentru că redau o experienţă unică, a unui tânăr de 14 ani aflat, din voinţa altora, în faţa morţii. A unei morţi criminale.”

Leonard Zăicescu – Cu trenul expres spre moarte. Din mărturiile unui supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi. Ediţia a II-a adăugită. Ediţie îngrijită de Elisabeth Ungureanu. Cuvânt-înainte de Alexandru Florian. Editura Polirom. Coeditare cu Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. 287 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici