O carte pe zi: „Dactilografa cea nouă” de Suzanne Rindell

„Prin trimiteri la Marele Gatsby, romanul lui Rindell aspiră să recreeze New Yorkul din era Prohibiţiei, dar nu numai opulenţa sa, ci şi dedesubturile sordide”.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Dactilografa cea nouă” de Suzanne Rindell

O carte pe zi: „Dactilografa cea nouă” de Suzanne Rindell

Se întâmplă la jumătatea anilor 20 ai secolului trecut, în New Yorkul atracţie a lumii întregi, care suferă în timpul Prohibiţiei. „Nu sunt proastă sau genul de prsoană care se îmbată cu apă chioară, şi am înţeles cu mult timp în urmă că încântătoare nu este adjectivul pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu persoana mea. Pe scurt, sunt genul ct se poate de comun. Păr de culoarea şoarecelui de câmp. Ochi aşijderea. Trăsături banale, înălţime medie. Haine care atestă destul de clar clasa socială şi profesiunea. Sunt aproape remarcabil de comună. După doi ani petrecuţi lucrând într-o secţie de poliţie, timp suficient pentru a mă familiatriza cu specificul declaraţiilor martoirilor oculari, sunt convinsă că aş putea comite oricâte crime şi aş scăpa bama curată pentru simplu motiv că aş trece neobservată de toţi posibilii martori.”

Prin umare o femeie a cărei „banalitate a aspectului e o realitate de care sunt conştienţi până şi şefii ei”, care îşi face în schimb foarte bine meseria de dactiflografă, e aruncată într-o lume care o transformă şi în care i se întâmplă lucruri extreme, până la arestare şi condamnare. Doar pentru că într-o zi, în secţia de poliţie, a fost angajată o nouă dactilografă, cu totul opusă ei ca aspect, o femeie după care toată lumea întoarce capul, dezinvoltă, descurcăreaţă şi la polul opus ca temperament şi comportement.

Scriu editorii: „Rose Baker este dactilografă la o secţie de poliţie din New York, unde consemnează cu atenţie mărturiile infractorilor. Cu câteva apăsări pe taste, ea le pecetluieşte soarta. Şi, deşi zi de zi notează relatări despre crime pasionale, împuşcături, bătăi şi alte fapte îngrozitoare, de îndată ce îşi termină programul, ea redevine o doamnă fără cusur, aşa cum a fost educată în copilărie de măicuţe. Până când este angajată dactilografa cea nouă: eleganta şi cocheta Odalie.
Rose se lasă ademenită de farmecul lui Odalie, care o iniţiază în lumea interlopă strălucitoare şi luxoasă din New Yorkul anilor nebuni. Însă ceea ce debutează ca o simplă fascinaţie se transformă treptat într-o obsesie din care s-ar putea ca Rose să nu-şi mai revină niciodată.”

Un remarcabil roman care este simultan un thriller şi un roman psihologic, cu un personaj feminin care rivalizează cu Marele Gasby

„Prin trimiteri la Marele Gatsby, romanul lui Rindell aspiră să recreeze New Yorkul din era Prohibiţiei, dar nu numai opulenţa sa, ci şi dedesubturile sordide. O surprinde excelent, ţesând totodată o naraţiune delicată şi plină de suspans despre falsa prietenie, obsesii şi viaţa femeilor singure din New Yorkul anilor 1920.” Booklist

Un remarcabil debut, din 2013, tradus deja în 17 alte limbi şi achiziţionat pentru ecranizare.

Suzanne Rindell – Dactilografa cea nouă. Traducere din limba engleză şi note de Carmen Ion. Editura Corint fiction. 399 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici