- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.05.2019, 10:45)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: ”Globalizare şi identitate naţională” de Nicu Gavriluţă, Ioan Holban
”Convingerea noastră este că fenomenul globalizării şi vieţuirea de tip cosmopolit au o nevoie profundă de a se întemeia pe un fond cultural comun, în primul rând, religios”, se arată în volumul ”Globalizare şi identitate naţională”, publicat la editura Junimea.
Urmărește
284 afișări
O carte pe zi: ”Globalizare şi identitate naţională” de Nicu Gavriluţă, Ioan Holban
”Înainte de a fi unificată de internet, cultura globală a fost unificată de simboluri, mituri şi ritualuri magico-religioase atrăvechi”, se notează în dialogurile dintre cei doi intelectuali.
Nicu Gavriluţă este pofesor universitar doctor şi a fost decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A publicat enorm pe temele de care se ocupă. Ioan Holban este critic şi istoric şi a publicat, de asemenea, foarte mult. Cei doi au publicat anul trecut acest volum de dialoguri culturale extrem de incitant, care are la bază o serie de emisiuni difuzate de postul de televiziune ”Apollonia TV” din Iaşi, în perioada ianuarie-iulie 2017. O parte dintre dialoguri au apărut în două reviste naţionale de cultură – ”Scriptor” şi ”Ex-Ponto”. Cartea este gândită plecând de la realiutatea europeană a globalizării. Este evident că trăim într-o lume globalizată, dar fenomenul globalizării are envoie să se întemeieze pe un fond cultural comun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Volumul conţine cincisprezece dialoguri despre fundamentele culturale, cultura fiind înţeleasă de autori ca emblemă a supravieţuirii noastre. ”Noi credem cu tărie că adevărata integrare europeană nu o putem face la modul profund, autentic şi convingător doar în baza unor acorduri politice, diplomatice, legislative şi administrative. Ele sunt necesare, dar nu suficiente. Adevărata integrare europeană o reuşim doar atunci când ne regăsim rădăcinile culturale comune, în primul rând pe cele religioase, creştine şi chiar precreştine. Este vorba de celebrul fond spiritual (stră)vechi despre care a scris pagini minunate Mircea Eliade.”
Cei doi intelectuali ieşeni poartă dialoguri despre mitologiile şi nostalgiile regăsirii de sine, despre fricile românilor, despre ură, despre simbolistica arborilor sacri (bradul, mesteacănul, stejarul, plupul şi salcâmul), despre simbolistica animalelor sacre (lupul şi ursul, cerbul, calul, câinele, mielul şi ţapul), despre centru şi provincie, despre balcanism şi omul balcanic (”Balcanicii sunt nişte tipi care-s pus pe povestit, tot timpul să stea la taifas, la narghilea şi la un şerbet cu un pahar de apă rece, eventual, o cafea, într-o lume fanariotă din asta atemporală, cu oameni pierduţi în poveste şi care nu-s pragmatici şi care visează tot timpul”). Se atinge subiectul miturilor identitare. Volumul se încheie cu un dialog despre „casă” şi „acasă” la români, despre nostalgia sau moartea nostalgiei după locul natal.
Nicu Gavriluţă, Ioan Holban – Globalizare şi identitate naţională. Dialoguri culturale. Editura Junimea, colecţia Dialoguri XXI. 226 pag.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe