O carte pe zi: „Insula armelor”, de Amitav Ghosh

„Acest roman ambiţios trasează conexiuni memorabile între istorie, politică şi mitologie“ - Publishers Weekly

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Insula armelor”, de Amitav Ghosh

O carte pe zi: „Insula armelor”, de Amitav Ghosh

„Insula Armelor este un divertisment intelectual entuziast care abordează folclorul bengalez, traficul de persoane din timpurile moderne şi efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, străbătând generaţii şi ţări... Acest roman ambiţios trasează conexiuni memorabile între istorie, politică şi mitologie“ - Publishers Weekly.

Amitav Ghosh este un scriitor indian, născut la Calcutta, în 1956. I-am mai semnalat anii trecuţi un roman bun, „O mare de maci”. „Insula armelor” a apărut în 2019. Amitav Ghosh a câştigat al 54-lea premiu Jnanpith în 2018, cea mai înaltă onoare literară din India. Romanele ambiţioase ale lui Ghosh folosesc strategii narative complexe pentru a investiga natura identităţii naţionale şi personale, în special a oamenilor din India şi Asia de Sud.

În 2004, Amitav Ghosh a publicat „The Hungry Tide”, un roman în care descrie viaţa în Sundarbans („pădurea frumoasă”, în limba bengali), cea mai mare pădure de mangrove din lume, situată în Golful Bengal. Personaj principal este Kanai Dutta. O rudă a acestui Kanai devine personaj principal în noul roman – un negustor de cărţi rare originar din Calcutta, care trăieşte la New York. Alături de care apar Cinta, o profesoară reputată pentru cunoştinţele sale despre Veneţia, cerologul Piya şi alţii care încearcă să înţeleagă legenda Manasei, zeiţa şerpilor, care voia să-l transforme în şarpe pe unul dintre adepţii săi, Bonduki Sadagar, Negustorul de Arme. Acesta refuză să-şi onoreze zeiţa şi fuge pe Isula Armelor, Gun Island, tilul englez al romanului,.

Scriu editorii: „Bundook. Armă. Un cuvânt obişnuit, dar care dă peste cap lumea lui Deen Datta. Deen, un comerciant de cărţi rare, s-a obişnuit cu viaţa liniştită din spatele uşilor închise, dar, pe măsură ce credinţele lui cândva solide încep să se clatine, este forţat să pornească într-o călătorie extraordinară; o călătorie care îl poartă din India la Los Angeles şi de aici la Veneţia, străbătând amintirile încâlcite şi experienţele celor pe care-i întâlneşte în drumul său. Printre aceştia, Piya, americancă de origine bengaleză, care pune în mişcare călătoria lui; Tipu, un tânăr întreprinzător care-i deschide ochii asupra realităţii dure de a creşte în lumea de astăzi; Rafi, cu încercările lui disperate de a ajuta pe cineva aflat la nevoie; Cinta, o veche prietenă care îi furnizează verigile lipsă ale poveştii din care fac parte cu toţii. Este o călătorie care răstoarnă tot ce credea Deen că ştie despre sine, despre legendele bengaleze ale copilăriei sale şi despre lumea care îl înconjoară. Insula Armelor este un roman minunat scris, care străbate fără efort spaţiul şi timpul. Este povestea unei lumi aflate la limită, a migraţiei în creştere şi a tranziţiei implacabile. Este însă şi o poveste a speranţei, povestea unui bărbat a cărui încredere în această lume şi al cărui viitor sunt reclădite de două femei remarcabile”.

„Un experiment curajos care aduce schimbările climatice în atenţia cititorilor de romane de aventuri... Ghosh ne provoacă să ne amintim că, de-a lungul istoriei, am depăşit numeroase crize cu ajutorul poveştilor“ - The New York Times Book Review.

Amitav Ghosh – Insula armelor. Traducere din limba engleză de Adina şi Gabriel Raţiu. Editura Litera. Colecţia Clasici contemporani. 361 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici