O carte pe zi: „Kim Jiyeong, născută în 1982”, de Cho Nam-Joo

„Cel de-al treilea roman al lui Cho Nam-joo a fost aclamat ca unul care dă glas fiecărei femei neauzite. (...) Cartea a atins un nerv la nivel global.“ - The Guardian

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Kim Jiyeong, născută în 1982”, de Cho Nam-Joo

O carte pe zi: „Kim Jiyeong, născută în 1982”, de Cho Nam-Joo

„Mă gândesc mereu că Jiyeong trebuie să existe pe undeva – scrie Cho Nam-Joo într-un Cuvânt al autoarei. Probabil pentru că seamănă extrem de mult cu prietenele mele, cu colegele mai în vârstă sau mai tinere şi, într o bună măsură, şi cu mine. Pe tot parcursul cărţii am zugrăvit o pe Jiyeong frustrată şi nemulţumită, dar n am avut încotro, căci ştiu sigur că aşa a crescut şi aşa a trăit. Poate că şi eu am fost la fel.“

Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2016, s-a bucurat de un succes enorm, a fost premiată şi tradusă, nominalizată în Statele Unite şi în Franţa la mai multe premii, iar în urmă cu doi ani, a fost ecfranizată, cu acelaşi titlu şi cu acelaşi succes de casă.

E e carte care, cum s-a repetat, este mărturia unei generaţii, vorbeşte despre o societate în care soarta femeilor e pe ultimul loc, începând cu familia în care, apariţia unei fete la naştere e aproape un blestem, iar de-a lungul vieţii ei va suporta discriminare şi frustrări. Doar că lucrurile încep să se schimbe chiar în timpul vieţii acestei eroine, prin solidaritatea de gen şi prin conştiinţă.

Scriu editorii: „Kim Jiyeong are 33 de ani şi o viaţă normală, un soţ iubitor şi o fetiţă adorabilă. Locuieşte într-un apartament modern, într-un cartier rezidenţial nou din Seul. S-a născut într-o epocă în care fetele dobândiseră dreptul să meargă la şcoală, la facultate, să aibă o carieră. Ar trebui să fie fericită. Şi totuşi, într-o bună zi, tânăra începe să se poarte ciudat. La început, soţul crede că glumeşte imitându-şi mama sau fostele colege de facultate. Dar în curând Jiyeong ajunge la psihiatru, iar răceala clinică a consemnării specialistului ne dezvăluie o dramă care nu este doar personală. Ca atâtea alte fete, Kim Jiyeong nu ar fi trebuit să se nască. Pentru că era fată, şi-a dezamăgit părinţii în clipa când a venit pe lume. Pentru că era fată, la şcoală şi la facultate a fost tratată altfel decât colegii săi, exact cum i s-a întâmplat după absolvire, când şi-a găsit o slujbă. Mai târziu şi-a asumat rolul de mamă şi s-a dedicat copilului, sacrificându-şi cariera. Şi atunci, să fie <<nebunia>> lui Kim Jiyeong o exprimare exacerbată a ceea ce simt toate celelalte femei?”

Autoarea, Cho Nam-Joo, s-a născut la Seul în 1978, a urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Ehwa. A lucrat timp de zece ani ca scenaristă pentru diverse programe de televiziune, în 2011 a câştigat Premiul Grupului Editorial Munhakdongne cu romanul său de debut, povestea unui tânăr cu o inteligenţă extraordinară, care, deşi suferă de autism, reuşeşte să îşi găsească locul în lume. În 2016 a câştigat Premiul Hwangsan pentru tineri autori cu cel de-al doilea roman al său, Komanechireul wihayeo (Pentru Comăneci), inspirat din propria copilărie, în care protagonista, o tânără pe nume Ko Mani, îşi imaginează că este renumita gimnastă Nadia Comăneci.

„Cel de-al treilea roman al lui Cho Nam-joo a fost aclamat ca unul care dă glas fiecărei femei neauzite. [...] Cartea a atins un nerv la nivel global.“ — The Guardian

Cho Nam-Joo - Kim Jiyeong, născută în 1982. Traducere din coreeană şi note de Diana Yüksel. Editura Humanits Fiction, colecţia Raftul Denisei. 192 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici