O carte pe zi: „Kiwi 2022. Antologie de proză scurtă. Graniţe” - Editor Marius Chivu

Cel mai important aspect al tematicii introduse de conceptul de graniţă este cel al căutării dialogului dintre indivizi din spaţii culturale diferite. O antolgie de proză scurtă foarte vândută.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Kiwi 2022. Antologie de proză scurtă. Graniţe” - Editor Marius Chivu

În urmă cu doi apărea o antologie de proză scurtă purtând numele unei păsări exotice care trăieşte într-un habitat liniştit şi întunecos. Cuprindea texte scrise de 18 autori, adunate de un editor dotat cu un fler al pariului literar: Marius Chivu. Totul fusese pregătit în vreme de pandemie şi se spunea că pasărea Kiwi fusese aleasă ca simbol al antologiei şi pentru faptul că numele multora dintre autorii prozelor scurte incluse în volum nu ieşiseră încă la lumina rampei şi gloriei literare. Volumul se chema „Kiwi. Antologie de proză scurtă: Sosiri/Plecări”.

Anul trecut a apărut un al doilea volum, cel pe care îl semnalăm acum, intitulat „Graniţe”, datorat aceluiaşi neobosit editor care spunea: „În cele patruzeci de proze ale antologiei există istorii despre persecuţia Securităţii comuniste şi despre migraţia din UE; au loc întâmplări în târguri de vechituri şi cârciumi, în sanatorii conduse de vampiri şi cabinete de terapii high-tech ale viitorului; se desfăşoară călătorii peste hotare, în jurul camerei, în mintea umană, în timp sau în universuri paralele. Astfel, în fiecare povestire - fie că e vorba de monolog, dialog sau realism comportamentist, epistolă postumă, parabolă religioasă sau metanaraţiune livrescă, apocrife istorice, pastile filosofice ori microistorii cyber pop - se conturează o formă de graniţă, de trecere sau de încălcare a unei limite: între culturi, limbi şi ţări, între prezent, trecut şi viitor, între realitate, vis şi fantezie, între uman, animal şi nonuman, între public şi privat, inocenţă şi maturitate, decenţă şi obscenitate, luciditate şi nebunie, convenţional şi diferit, între viaţă şi moarte.”

În cuprinsul antologiei intră scriitori aflaţi la debutul lor absolut (Mihaela Voinescu, Doru Vatavului, Julien Britnic), prozatori nedebutaţi în volum, dar care au început să se impună (Gabriel Florin Macsim, Irina Lupu, Florentina Ionescu, Iulia Gherasim, Andrei Dumitrescu, Cristina Chira, Ana Alexandrescu, Ada Aitonean), scriitori români consacraţi (Răzvan Petrescu, Diana Geacăr, Adrian G. Romila, Ion Pleşa, Diana Bădica, Iulian Popa), o excepţie interesantă fiind M.T. Qwerty, pseudonimul sub care publică Maria Manolescu, o scriitoare cu multă experienţă, alături de soţul ei, Teodor Borşa, aflat şi el la debutul său în proză.

Noutatea acestei ediţii constă în faptul că un sfert dintre autorii din Kiwi sunt străini. David Vann, José Luís Peixoto, José María Merino, Blanca Llum Vidal, Jonathan Franzen şi Paul Bailey sunt prezenţi cu diferite povestiri publicate iniţial în volumele lor sau în revistele literare din ţările din care provin.


Kiwi 2022. Antologie de proză scurtă. Graniţe. Editor Marius Chivu. Editura Polirom. 405 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici