O carte pe zi: „Monarhia Habsburgică 1948-1918” Vol. III. Problema naţională

Al treilea volum (din cele şase câte vor apăera în româneşte) al monumentale lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Monarhia Habsburgică 1948-1918” Vol. III. Problema naţională

Sinteza în patru volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei a început să fie tradusă şi la noi în urmă cu câţiva ani de editura Polirom, în coeditare cu Academia Română şi Centrul de Studii Transilvane. Sunt preconizate să apară ân româneşte şase volume.

Primul volum avea ca subiect şi subtitl dezvoltarea economică, administraţia şi sistemul juridic, forţa armată. Volumul al doilea – poaparele Imperiului. Volumul al treilea, pe care îl semnalăm astăzi – Problema naţională. Cuprinde trei studeii semnate de istorici prestigioşi:

„Perioadele istoriei asutriece şi modificările semnificaţiei naţiunii de Austria până la sfârşitul Monarhiei Habsburgice” de Erich ZöLLner; „Egala îndreptăţire a naţiunilor ca principiu constituţional (1948-1918)” de Gerald Stourzh; „Despre problema naţionalităţilor în Monarhia Habsburgică (1948-1918). O sinteză” de Robert A. Kann

„Cele trei studiipublicate în acest volum, scrie Rudolf Gräf în nota asupra ediţiei, au meritul de a en lămuri asupra eforturilor depuse de Monarhia Habsburgică pentru asigurarea a ccea ce astăzi am numi stat de drept, în care popoarelor li se asigură prin lege libertăţi şi drepturi. Este o formă de constituţionalism pe care nu o găsim în niciunul dintre imperiile europene ale vremii (cu excepţia celui german, nefiind multinaţional) şi nici în statele succesoare, ce vor păşi pe alt drum, cel al statului naţional, în care minorităţile sunt considerate mai degrabă o piedică în calea atingerii propriilor năzuinţe.”

„Textele aduc o contribuţie esenţială la cunoaşterea monarhiei dunărene si mai ales la evidenţierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece in provinciile româneşti sau la detalierea relaţiilor dintre Regatul României şi Imperiul Habsburgic sau (între 1867 şi 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaţilor istorici austrieci ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai uşor cu cercetările şi concluziile specialiştilor din România, îmbunătăţind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, in spiritul adevărului omeneşte posibil, mereu perfectibil.” – scrie acad. Ioan-Aurel Pop pe coperta a patra.

Monarhia Habsburgică 1848-1918. Vol. III. Problema naţională. Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Graf. Traducere de Iosif Marin Balog, Loránd Mádly, Raluca Nelepcu, Daniela Stanciu-Păscăriţa Şi Nicolae Teşculă. Editura Polirom. 292 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici