O carte pe zi: "Monsieur Karenin", de Vesna Goldsworthy

Povestea marelui roman din veacul al XIX-lea pare să se repete, cu alte personaje.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Monsieur Karenin", de Vesna Goldsworthy

O carte pe zi: "Monsieur Karenin", de Vesna Goldsworthy

V-aţi imaginat vreodată că ficţiunea poate invada realitatea? Monsieur Karenin are peste optzeci de ani, trăieşte la Londra, fireşte sub un nume anglicizat (Carr), are un fiu şi un nepot care îi seamănă, e singur şi solicită ca o tânără să-l însoţească un număr de ore pe zi, să-i citească, să-l însoţească în eventualele scurte plimbări în care îi povesteşte viaţa, pe care, în clipele libere, tânăra o aşterne pe hârtie. Mama domnului Karenin a fost celebra Anna Karenina, care s-a aruncat în faţa trenului, după ani de adulter, pe când băiatul avea nouă ani. "M-am simţit atât de singur în copilărie, atât de neînţeles în acea casă a umbrelor. Era un mausoleu în care ne rugam pentru sufletul ei păcător (al mamei) de patru, cinci ori pe zi, cu o procesiune de preoţi şi călugări care se roteau în jurul tatei ca nişte vulturi în jurul unui cadavru suculent." Relaţiile cu tatăl său au fost mai mult decât reci toată viaţa: "Eram fiul şi moştenitorul lui, dar eram şi fiul Annei, şi el nu putea uita asta. Nici eu. Am ajuns s-o urăsc, pentru că, atunci când nu ne-a putut avea pe amândoi, ea l-a vrut mai mult pe celălalt bărbat, pe rivalul şi tizul tatei, decât pe mine. Multă vreme am considerat că păcatul ei faţă de mine era mai grav decât păcatul ei faţă de tata." Tânărul învaţă foarte bine, se îndreaptă spre studiul limbilor clasice, în Germania, la Tűbingen, ajunge bibliotecar, revoluţia bolşevică îl determină să fugă din ţară, ca pe mulţi alţi ruşi, se stabileşte la Londra.

Acţiunea romanului se petrece în 1947, în Londra devastată de război.

Albertine, tânăra franţuzoaică proaspăt căsătorită, care se angajează să-i ţină companie câteva zile pe săptămână bătrânului, suferă şi ea de singurătate. Părinţii şi sora i-au fost ucişi într-un accident, iar restul rudelor au pierit în lagărele naziste. Soţul ei, ofiţer britanic, călătoreşte frecvent în Europa cu misiuni învăluite în mister şi revine de fiecare dată mai dezolat, mai nefericit, iar până la urmă îşi pune capăt zilelor. Albertine îşi vede viaţa distrusă şi pentru că s-a lăsat atrasă de fiul bătrânului. Povestea marelui roman din veacul al XIX-lea pare să se repete, cu alte personaje.
"Tulburător şi puternic.“ scria Sunday Times.

Autoarea, Vesna Goldsworthy, s-a născut la Belgrad în 1961, unde a locuit până în 1986, când s-a căsătorit cu un diplomat britanic şi s-a stabilit la Londra. Aici a lucrat mai întâi la BBC World Service, apoi a îmbrăţişat cariera academică. Este autoarea a cinci cărţi, traduse în mai multe ţari şi recompensate cu premii literare.

Vesna Goldsworthy - "Monsieur Karenin". Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere şi note de Luana Schidu. 270 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici