O carte pe zi: „Neveste de nazişti” de James Wyllie

„Nevestelor liderilor nazişti s-au bucurat de numeroase privilegii şi de un stil de viaţă luxos pentru că Hitler le-a permis asta – e concluzia cărţii britanicului, o premieră în literatura istorică de aceste gen”.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Neveste de nazişti” de James Wyllie

O carte pe zi: „Neveste de nazişti” de James Wyllie

„Interesul lui faţă de aceste femei a fost legat de nevoia sa de a avea o familie mare – alegea cu mare grijă cadourile de Crăciun şi de zilele de naştere ale nevestelor şi ale copiilor - şi de faptul că se simţea mai relaxat şi mai confortabil în prezenţa femeilor, atâta timp cât acestea îl adorau necondiţionat şi pe faţă, nu vorbeau despre politică şi se conformau stereotipurilor pe care el le considera captivante. Orice putere deţinută de nevestele liderilor nazişti a depins în totalitate de bunăvoinţa lui.”

James Wyllie este scriitor, scenarist şi realizator britanic. Este autorul volumelor Goering and Goering şi The Codebreakers: the True Story of the Secret Intelligence Team That Changed the Course of the First World War. A lucrat la realizarea a numeroase filme pentru BBC şi Film4 şi a scris scenariul pentru mai multe seriale TV.V. Cartea de faţă a apărut în urmă cu trei ani.

Scriu editorii: „Goering, Goebbels, Himmler, Heydrich, Bormann, Hess – nume sinonime cu puterea şi influenţa în cel de-al Treilea Reich. Poate mai puţin cunoscute sunt Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Gerda şi Ilse... Acestea sunt femeile din spatele bărbaţilor de tristă amintire – individualităţi complexe cu personalităţi distincte, care au fost captivate de Hitler şi ale căror vieţi de zi cu zi erau guvernate de ideologia nazistă. Pe tot parcursul ascensiunii şi al căderii nazismului, aceste femei au iubit şi au pierdut, au crescut copii şi s-au certat cu soţii lor şi unele cu altele, în tot acest timp luptându-se pentru o poziţie cât mai apropiată de Führer însuşi. Şi, cu toate acestea, au fost tratate ca nişte personaje secundare, semnificaţia lor a fost ignorată, de parcă nu ar fi ştiut nimic despre actele criminale ale soţilor lor, în ciuda dovezilor care erau peste tot în jur: opere de artă furate care le împodobeau pereţii, sclavii care munceau în casa lor şi produsele cultivate în lagărele de concentrare care le ajungeau pe masă.

Neveste de nazişti le studiază în detaliu pe aceste femei pentru prima dată, împletind cu talent poveştile lor cu anii de lupte, putere, declin şi distrugere până spre apusul postbelic caracterizat de negare şi autoamăgire.”

„Wyllie spune povestea soţiilor lui Goering, Goebbels, Himmler şi a altora... o abordare inedită a unei epoci care încă îşi dezvăluie secretele.“ - The Guardian

James Wyllie – Neveste de nazişti. Femeile din elita Germaniei lui Hitler. Traducere din limba engleză de Mihaela Guţu. Editura Litera, colecţia Kronika. 320 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici