O carte pe zi. „Oamenii ţarului nostru” de Ludmila Uliţkaia

37 de povestiri despre destine mai mult sau mai puţin frânte. Tradusă în Franţa, cartea a câştigat Premiul Formentor anul trecut.

Urmărește
768 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Oamenii ţarului nostru” de Ludmila Uliţkaia

O carte pe zi. „Oamenii ţarului nostru” de Ludmila Uliţkaia

Juriul Premiul Formentor motiva: „Gama impresionantă de experienţe, idei şi emoţii capătă în opera Ludmilei Uliţkaia o formă literară impecabilă, fără a perturba naturaleţea limbajului şi spontaneitatea unei curgeri fluente a discursului. Cărţile sale pun în discuţie chestiuni incomode, care îi privesc deopotrivă pe învingători şi pe învinşi, eroi şi trădători, criminali şi victime. Cu un conţinut moral şi spiritual ridicat – ale cărui surse se găsesc în iudaism şi creştinism –, opera ei explorează relaţiile ambigue şi complexe dintre bine şi rău.“

Scriu editorii: „Oamenii ţarului nostru reuneşte tablouri şi personaje cât se poate de diverse – fiice de scriitoare împovărate de descendenţa lor, frumoase apăsate de propria frumuseţe, un reglor la o fabrică de ceasuri atras de scrierile lui Rudolf Steiner, o moldoveancă îndrăgostită de viaţă, un olandez antipatic, o pisică recalcitrantă, apartamente la comun în care locatarii sunt nevoiţi să-şi ducă zilele într-o resemnare mocnind a furie, un tren cu lume pestriţă, avioane militare străbătând neliniştitor cerul în august 1968... Crâmpeie de viaţă ce par a se combina infinit în imagini perfect coerente, ca bucăţelele de sticlă colorată dintr-un caleidoscop, pentru a reda povestea omului obişnuit, cu visuri mărunte sau mari aspiraţii, cu duioşii, răutăţi, iubiri, invidii, bucurii, suferinţă, dezamăgiri şi moarte.”

„Departe de nihilismul autorilor postmoderni, Ludmila Uliţkaia se reven-dică de la moştenirea umanistă a clasicilor ruşi, precum Tolstoi, Cehov şi Nabokov. Panorama înfăţişată de Uliţkaia este foarte departe de mitul sovietic al unei vieţi uşoare şi strălucitoare. Făcând ţăndări «optimismul istoric» de paradă, ea denunţă nedreptăţile şi discriminările din societatea rusă de ieri şi de azi.“ — Karine Alaverdian

Ludmila Uliţkaia – Oamenii ţarului nostru. Traducere din limba rusă şi note de Gabriela Russo şi Luana Schidu. Editura Humanista Fiction, colecţia Raftukl Denisei. 350 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici