O carte pe zi: "Scurtă istorie a şapte crime" de Marlon James

Rareori apare în vreun roman tragedia unei întregi ţări, cu războaiele între partide politice care acaparează puterea prin violenţă doar pentru care liderii lor să se îmbogăţească, cu războaiele între bande de răufăcători, cu trafic cu droguri ş.a. Se petrecea la jumătatea anilor 70, în Jamaica.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Scurtă istorie a şapte crime" de Marlon James

O carte pe zi: "Scurtă istorie a şapte crime" de Marlon James

Marlon James s-a născut în 1970, e un scriitor jamaican care trăieşte în Statele Unite, în Minneapolis. A publicat trei romane, cel mai recent, cel de faţă, încununat în 2015 cu prestigiosul premiu Man Booker, unul dintre marile premii acordate literaturii scrise în limba engleză.

Scurtă istorie a şapte crime este un roman fascinant, fascinant şi tradus, cu o poveste impresionantă în care se învârt mai bine de 75 de personaje şi voci şi care are drept punct de plecare încercarea de asasinare din 1976 a cântăreţului Bob Marley, tentativă care capătă în scrisul lui James dimensiuni mitice.

Iată cum prezintă editorii cartea: ”Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica şi cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbeşte, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, şapte indivizi înarmaţi au luat cu asalt locuinţa cântăreţului. În atac au fost răniţi Marley, soţia sa şi impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovaţii nu au fost prinşi şi ancheta oficială a rămas prea puţin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporţii aproape mitice.

Scurtă istorie a şapte crime este o explorare în profunzime a acelei perioade instabile şi primejdioase din istoria Jamaicăi şi a urmărilor sale pe termen lung. Marlon James plăsmuieşte cu măiestrie cronica vieţii unui şir întreg de personaje memorabile – asasini profesionişti, lorzi ai drogurilor, jurnalişti, prostituate, agenţi CIA –, pe parcursul a treizeci de ani şi traversând mai multe continente, pentru a le reuni destinele în Jamaica anilor ‘90, radical schimbată. Palpitant şi inventiv, ambiţios şi irezistibil, Scurtă istorie a şapte crime este unul dintre cele mai fascinante şi remarcabile romane ale secolului XXI.”

Romanul e dens, lectura e copleşitoare nu doar prin faptul că cele 654 de pagini sunt tipărite cu un corp de literă foarte mic, ci mai ales prin complexitatea personajelor, violenţa acţiunilor şi chiar violenţa şi realismul limbajului. Marlon James dobândeşte cu acest roman recunoaştere internaţională.

Rareori apare în vreun roman tragedia unei întregi ţări, cu războaiele între partide politice care acaparează puterea prin violenţă doar pentru care liderii lor să se îmbogăţească, cu războaiele între bande de răufăcători, implicarea CIA în menţinerea autorităţilor departe de influenţele comunsite, traficul cu droguri în care Jamaica a devenit un popas în accesul cărăuşilor columbieni spre America. La jumătatea anilor 70. cântăreţul reggae Bob Marley, numit în roman scurt Cântăreţul, e prins între aceste violenţe, pe când urma că organizeze un concert pentru pace, este rănit într-un atentat în care mor câţiva apropiaţi. Iar apoi, decenii la rând, crimele iniţiale cer alte crime, pentru a le absolvi, iar acestea - altele.

Concluzia nu poate fi decât una: adevărul nu va fi cunoscut vreodată.


Marlon James – Scurtă istorie a şapte crime. Editura Lietra, colecţia Clasici contenmporani. Traducere din engleză şi note de Ciprian Şiulea. 654 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici