O carte pe zi: „Seria Tommy şi Tuppence", de Agatha Christie

Romanele noii serii Agatha Christie de la Litera nu-l au în centru pe celebrul detectiv Hercule Poirot şi nici pe la fel de celebra bătrânică Miss Marple, ci doi tineri, Tommy şi Tuppence. Dar nu mai puţin inteligenţi.

Urmărește
483 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Seria Tommy şi Tuppence", de Agatha Christie

O carte pe zi: „Seria Tommy şi Tuppence", de Agatha Christie

Era imposibil ca romanele celui mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, Agatha Christie, să nu fi fost traduse de mai multe ori şi publicate în mai multe ediţii şi în limba română. Este ceea ce se întâmplă şi cu romanele de faţă, ale noii serii de la Litera, care nu-l au în centru pe celebrul detectiv Hercule Poirot şi nici pe la fel de celebra bătrânică Miss Marple. În centrul acestora sunt doi tineri, Tommy şi Tuppence. Au apărut în ultimii ani mai multe titluri: "N sau M?", "Parteneri contra crimei", "Poarta destinului". Astăzi prezentăm ultimele două titluri ale seriei.

„Adversarul secret”

Tommy "avea un chip plăcut de urât - greu de descris aşa şi, totuşi, fără îndoială, chipul unui gentilom şi individ cinstit". Tuppence "nu era frumoasă, dar exista distincţie şi farmec pe chipul său, cu bărbia hotărâtă şi ochi mari, cenuşii, depărtaţi, care priveau pe sub sprâncele negre şi drepte". Păreau un cuplu modern, deşi nu erau. Doar doi tineri în căutare de locuri de muncă sau mijloace de subzistenbţă, la sfârşitul Primului Război Mondial - el, fost soldat, ea, fostă informieră pe front. Romanul "Adversarul secret" este primul al seriei, primul dintre cazurile pe care le vor rezolva Tommy şi Tuppence.

În căutările lor disperate de a face rost de bani, Tommy şi Tuppence se trezesc într-o afacere de spionaj cu miză foarte importantă pentru Marea Britanie şi SUA: cele două ţări, dar şi un misterios şi puternic adversar vor să pună mâna pe nişte documente. În timpul războiului fusese elaborat proiectul unui tratat care a fost dus din SUA în Marea Britanie de un individ îmbarcat pe vasul Lusitania, scufundat de germani. Bărbatul a apucat să-i înmâneze documentul unei tinere înainte ca el să piară, împreună cu vasul, în ocean. Doar că tânăra, care se număra printre cei salvaţi, n-a mai fost găsită nici ea după debarcarea pe vechiul continent, iar acum, după război, documentul încredinţat e o adevărată bombă ce ar putea duce la izbucnirea unui nou conflict. "Documentul cu pricina îi implică pe câţiva dintre oamenii noştri de stat care nu îşi permit să fie discreditaţi". Găsirea lui ar putea impiedica izbucnirea unui nou război.

„Tabloul”

Scriu editorii: "Când Tommy şi Tuppence o vizitează pe bătrâna lor mătuşă într-un azil de bătrâni, nu dau atenţie prea mare nici motivelor ei de supărare, nici pacientei care se plânge că a fost otrăvită. La urma urmelor, toţi bătrânii sunt putin senili, îşi spun ei. Insă cineva pomeneşte de un copil care ar fi fost ascuns în spatele unui şemineu, iar după câteva săptămâni mătuşa celor doi detectivi moare, lăsându-le moştenire un tablou care începe să o obsedeze pe Tuppence.

Pornită în căutarea casei din tablou, se trezeşte prinsă într-o aventură periculoasă, în urma căreia va descoperi întâmplări vechi, poveşti despre copii omorâţi şi... o grămadă de diamante transportate în 1915 pe vasul Lusitania".

Agatha Christie - "Adversarul secret". Traducere din limba engleză de Bianca Paulevici. 393 pag. "Tabloul". Traducere din engleză de Bianca Paulevici. 366 pag. Editura Litera, seria "Tommy şi Tuppence".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici