O carte pe zi: „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? ” de Horace McCoy

O carte pe zi: „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?” de Horace McCoy. „Primul roman existenţialist american“ - Simone de Beauvoir.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? ” de Horace McCoy

Romanul acesta celebru a fost momentul culminant al carierei de scriitor a lui Horace McCoy şi a stat la baza unui film celebru din 1969, nominalizat la nouă premii ale Academiei Americane de Film, în regia lui Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young (Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar) şi Red Buttons.

Precizăm aceste amănunte pentru că, în mod cert, la noi cel puţin, filmul a fost văzut înainte de a fi fost citit romanul şi cei mai mulţi au fost îndemnaţi abia apoi să citească şi cartea.

Acţiunea se petrece în America, în anii Marii Crize din anii 30. Scriu editorii: „În 1932, Marea Criză îi împingea pe oameni la gesturi disperate. Doi actori lipsiţi de şansă, Gloria şi Robert, se înscriu la una dintre marile atracţii ale vremii: maratonul de dans. Obligaţi să danseze săptămâni la rând, sub ochii spectatorilor în căutare de senzaţii tari, concurenţii traversează un calvar inimaginabil, care devine o metaforă a supravieţuirii în anii cumpliţi ai recesiunii.”

Horace McCoy (1897 – 1955) s-a născut într-o familie de origine americano-irlandeză, în Nashville, Tennessee. A părăsit şcoala la şaisprezece ani, şi-a câştigat existenţa ca şofer de taxi, mecanic şi comis voiajor. A luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat pentru bravură. În anii '30, pleacă la Hollywood, e angajat ca bodyguard la un maraton de dans în Santa Monica, experienţă care va sta la baza romanului Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? publicat în 1935. La mijlocul anilor '40, Jean-Paul Sartre, André Gide şi André Malraux descoperă romanul Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?, pe care Simone de Beauvoir îl va considera „primul roman existenţialist american”. Deşi scriitorii europeni îl pun alături de Faulkner, Steinbeck şi Hemingway, McCoy, falit şi alcoolic, cade pradă depresiei.

„Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? îl aşază pe Horace McCoy alături de alţi mari autori, precum Nathanael West sau F. Scott Fitzgerald, cei care au pus sub lupă atmosfera viciată a Hollywoodului şi, prin aceasta, capcanele şi falsitatea visului american.“ - John Harvey



Horace McCoy - Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? Ediţie revăzută. Traducere de Dan Croitoru. Editura Humanitas Fiction. Colecţia Raftul Denisei. 127 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici