O carte pe zi: „Strategii de legitimare a războiului” de Cătălina Nastasiu

„Confruntarea militară şi informaţională din Ucraina este în plină desfăşurare, iar deznodământul nu poate fi încă întrevăzut. Lucrarea de faţă se axează pe analiza naraţiunilor utilizate de actorii instituţionali şi mediatici din Rusia în contextul invaziei asupra Ucrainei.” (Alina Bârgăoanu)

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Strategii de legitimare a războiului” de Cătălina Nastasiu

O carte pe zi: „Strategii de legitimare a războiului” de Cătălina Nastasiu

La februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Puţin a anunţat că Rusia va conduce o „operaţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare” în Ucraina. în discursul său, Vladimir Puţin a făcut referire la „evenimentele tragice care au loc în Donbas”, „ameninţările fundamentale create de politicienii iresponsabili din Occident faţă de Rusia”, „neonaziştii de astăzi care au preluat puterea în Ucraina”, precum şi extinderea blocului NATO spre est, fapt care „a adus infrastructura militară mai aproape de graniţele ruse”. Astfel, preşedintele rus a făcut mai multe precizări cu privire la cauzele percepute ale crizei din 2014, istoria Ucrainei, în termenii unei ţări „create de Lenin”, făcând şi numeroase trimiteri la perioada celui de-al Doilea Război Mondial, precum necesitatea de „apărare a patriei” şi „victoria Uniunii Sovietice asupra nazismului”. Discursul din dimineaţa invaziei părea să cuprindă o serie de „argumente” care ar justifica „operaţiunea militară speciala' în Ucraina. De fapt, aceste argumente sau naraţiuni strategice despre autorităţile „naziste” sau „fasciste” din Ucraina, „genocidul” etnicilor ruşi din Ucraina sau ameninţările la adresa Rusiei din partea ţărilor din Occident sau a Ucrainei au fost invocate, în mod constant.

Analizând pas cu pas acţiunile ruseşti, lucrarea şi-a propus să surprindă elementele de propagandă, persuasiune şi comunicare strategică în segmentul non-militar al războiului din Ucraina şi modul în care cadrajele şi naraţiunile strategice sunt folosite de către actori statali în vederea mobilizării opiniei publice. Invazia declanşată în februarie 2022 confirmă ideea că un conflict major înseamnă atât acţiuni militare, cât şi o uriaşă bătălie pentru interpretare şi mobilizare a opiniei publice. în zilele noastre, dimensiunea comunicaţională a unui război este la fel de importantă, posibil chiar mai importantă decât tacticile convenţionale. Derularea evenimentelor din Ucraina reprezintă o adevărată incursiune în realităţile emergente ale conflictelor viitoare.


Cătălina Nastasiu – Strategii de legitimare a razboiului. Naraţiuni şi cadraje mediatice în contextul invaziei din Ucraina. Editura Tritoniuc, colecţia Comunicare media. 199 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici