Obiecte dispărute de la Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti. Poliţia a fost sesizată

Un medalion în valoare de 2.000 de lei a dispărut de la Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti, conducerea memorialului având suspiciuni că şi alte obiecte din argint, printre care sfeşnice, pocale şi o strecurătoare, nu ar fi cele autentice, fapt pentru care poliţia a fost sesizată.

Urmărește
418 afișări
Imaginea articolului Obiecte dispărute de la Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti. Poliţia a fost sesizată

Obiecte dispărute de la Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti. Poliţia a fost sesizată (Imagine: Doru Nica/Arhiva Mediafax Foto)

Jîjîie Miluţă, managerul Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", a declarat pentru MEDIAFAX că Poliţia a fost sesizată pentru că a fost constatată dispariţia unui medalion în valoare de 2.000 de lei, în timp ce mai multe obiecte din argint par a nu fi cele autentice. Aceste obiecte nu i-au aparţinut lui Mihai Eminescu, a spus Jîjîie Miluţă, precizând că ele aparţin perioadei în care a trăit poetul.

Valoarea tuturor acestor obiecte, printre care şi medalionul, se ridică la 79.000 de lei, potrivit lui Jîjîie Miluţă, care conduce Memorialul Ipoteşti de aproape doi ani.

Totodată, potrivit lui Jîjîie Miluţă, o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Botoşani, ai Direcţiei pentru Cultură din Botoşani şi ai Memorialului Ipoteşti are suspiciuni că obiectele din argint nu ar fi autentice, însă acestea trebuie expertizate de un specialist acreditat, care va da un verdict în acest caz.

Jîjîie Miluţă a precizat că dispariţia medalionului şi suspiciunile privind celelalte obiecte s-au constatat la inventarul de predare - primire, după ce Ana Florescu, fostul şef al Serviciului muzeografie din cadrul Memorialului, a părăsit instituţia. "Când a plecat, ea trebuia să predea inventarul", a mai spus Jîjîie Miluţă.

Întrebat dacă, de când conduce Memorialul Ipoteşti, nu a constatat că lipseşte medalionul şi că obiectele nu ar fi autentice, Jîjîie Miluţă a spus că medalionul nu a lipsit.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Ana Florescu nu a putut fi contactată.

Înfiinţat în anul 1992, Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu realiza dezideratul multor cărturari ce şi-au legat numele de satul copilăriei lui Eminescu, anume înglobarea tradiţionalei activităţi muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei şi operei eminesciene şi deschis oricăror manifestări de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice.

Până la acea dată, Ipoteştii dispuneau de trei obiective muzeale: Casa memorială a familiei Eminovici, Biserica de familie şi Biserica nouă. Muzeul Mihai Eminescu, Biblioteca Naţională de Poezie şi Casa Papadopol sunt alte trei obiective de interes cultural realizate la Ipoteşti în perioada 1992-2000. Proiectele culturale ale Memorialului Ipoteşti includ, alături de activitatea specifică unui centru muzeal şi organizarea periodică de colocvii, simpozioane, cursuri de vară, tabere de creaţie.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici