- Home
- Cultură-Media
- BISTRIŢA, (19.11.2013, 19:49)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Our Heritage", portal cu informaţii despre 2.300 de monumente din Transilvania, lansat la Bistriţa
Un portal cu informaţii despre 2.300 de monumente istorice din Transilvania, din cele peste 8.100 existente, şi care poate fi folosit de turişti ca ghid online, a fost lansat, marţi, la Bistriţa, de o asociaţie din municipiul Sibiu.
Urmărește
347 afișări
"Our Heritage", portal cu informaţii despre 2.300 de monumente din Transilvania, lansat la Bistriţa (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
Preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS), Tudor Popa, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că proiectul "Our Heritage" a fost iniţiat la începutul anului şi constă în identificarea, fotografierea şi cercetarea tuturor monumentelor istorice din Transilvania incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în total, 8.134 monumente.
"Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, timp necesar acoperirii tuturor monumentelor. Până acum, am reuşit să postăm pe site informaţii despre 2.300 de monumente, o treime din totalul lor. S-au documentat toate monumentele istorice din judeţul Sibiu, circa o mie de monumente, şi cele mai importante din celelalte judeţe din Transilvania - Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Sălaj. Beneficiem de susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional care a finanţat o bună parte din cheltuieli", a declarat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Întrucât este vorba de un proiect cultural, Popa a spus că toate informaţiile culese din teren au fost supervizate de un Consiliu ştiinţific format din experţi, istorici, cercetatori şi arhitecţi din Transilvania.
"Proiectul îşi propune realizarea unui plan de promovare a Transilvaniei în special în mediul online prin prisma monumentelor sale. Este probabil cel mai complex proiect de acest gen şi care a reuşit identificarea nevoilor patrimoniului cultural transilvan în vederea conservării monumentelor istorice. Conţinutul site-ului e pe înţelesul tuturor, nu e unul academic. Consiliul ştiinţific a selectat cele mai importante monumente din toate perioadele, din toate culturile. Noi am fotografiat aceste monumente, unele au şi câte zece fotografii, în funcţie de cât de uşor ne-a fost să avem acces la ele - deoarece unele sunt proprietate privată - dar şi de importanţă. O biserică fortificată a fost fotografiată din mai multe unghiuri, iar la unele am avut şi filmări aeriene", a declarat Popa.
Acesta a precizat că portalul este foarte accesibil şi poate fi citit inclusiv de pe telefonul mobil sau tabletă.
"Se poate citi foarte uşor. Sunt nişte filtre cu care utilizatorul îşi poate alege ce vrea să viziteze. De exemplu, poate selecta bisericile fortificate. Pur şi simplu apasă un buton şi vede pe hartă doar bisericile fortificate. Dacă vrea să vadă doar bisericile fortificate din Bistriţa-Năsăud, le poate vedea doar pe acestea. În detaliu se pot filtra aceste monumente şi pe hartă să le vadă inclusiv în zona de unde accesează", a explicat Tudor Popa.
El a menţionat că printre obiectivele de pe site se numără şi parcuri sau linii ferate.
"Cred că aceasta este şi noutatea acestui proiect. Nu am urmărit să documentăm doar cele mai importante monumente, doar bisericile, am încercat să documentăm tot ce e pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Sunt şi căi ferate, sunt şi statui, sunt şi parcuri - monument istoric. Pe site există o modalitate de a vota monumentele în aşa fel încât cei care vizitează site-ul să vadă care sunt cele mai atractive din punctul de vedere al utilizatorilor acestui site. Este foarte important să ne cunoaştem valorile, pentru că mulţi vor să promoveze monumentele istorice, dar poate că nu le cunosc. Our Heritage este, să spunem, o Wikipedia a monumentelor istorice din Transilvania", a spus Popa.
La rândul lui, Răzvan Pop, membru al Consiliului ştiinţific, a declarat că site-ul prezintă monumente din toate perioadele istorice şi toate tipurile arhitecturale şi din toate zonele transilvănene.
"Sunt patru motoare mari de căutare ale monumentelor din Transilvania: judeţul, categoria, arhitectură, patrimoniu. De exemplu, dacă un turist ajunge în Bistriţa-Năsăud şi vrea să vadă toate monumentele, selectează judeţul şi vede tot ce există aici. Dacă selectează un traseu de o sută de kilometri şi vrea să vadă doar biserici, fie ele ortodoxe, catolice, reformate, poate crea un traseu. Dacă vrea să înţeleagă care e harta arhitecturală de secol XIV, o poate vedea. Site-ul are un spirit ludic în sensul că te provoacă, dar reţii mai uşor informaţia şi aici cred că este cheia şi inovaţia acestui site", a spus el.
"Our Heritage" este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de AIOS. Site-ul va fi promovat în toate judeţele Transilvaniei, iar informaţiile despre monumente vor fi încărcate treptat.
Fondată în octombrie 2009, Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu are ca scop promovarea culturii, istoriei, stilului de viaţă şi moştenirii sibiene pe plan local, naţional şi internaţional, contribuind, astfel, la abordarea durabilă a dezvoltării oraşului Sibiu şi, prin aceasta, la asigurarea unui nivel cât mai ridicat al calităţii vieţii in Sibiu. De asemenea, AIOS sprijină şi se implică activ în proiectele culturale regionale, care au ca obiectiv promovarea valorilor esenţiale ale Transilvaniei.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse