Poveşti despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, la lansarea volumului "Maşinile Regelui" - FOTO

Principele Radu al României, care semnează cartea "Maşinile Regelui", a vorbit despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, despre maşinile preferate ale monarhului, dar şi despre dragostea acestuia pentru viteză, vineri, cu ocazia lansării volumului, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului Poveşti despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, la lansarea volumului "Maşinile Regelui" - FOTO

Poveşti despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, la lansarea volumului "Maşinile Regelui" (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Lansarea cărţii "Maşinile Regelui", apărută la Curtea Veche Publishing şi care sărbătoreşte o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I - automobilul -, s-a desfăşurat în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), în prezenţa principesei Margareta, a principelui Radu şi a principelui Nicolae.

Cu numeroase imagini inedite din arhiva personală a Casei Regale, însoţite de explicaţii ce depăşesc simplele detalii tehnice şi pătrund în viaţa membrilor Familiei Regale, "Maşinile Regelui" este un volum de colecţie şi un deliciu pentru cunoscători. Cartea-album prezintă automobilele de epocă pe care Regele Mihai le-a condus de-a lungul timpului, dar şi pasiunea sa pentru avioane.

La evenimentul de lansare a cărţii, principele Radu a spus că volumul pe care îl semnează este unul rar, pentru că motivele pasiunii Regelui Mihai pentru maşini sunt neobişnuite pentru societatea de azi. "Maşinile scumpe sunt apanajul oamenilor cu bani, ceea ce nu a fost cazul regelui", a spus principele Radu, care a menţionat că maşinile nu au fost niciodată nişte trofee pentru Regele Mihai. "A iubit maşinile bune, dar pentru calitatea lor. A considerat că maşina, ca şi omul, trebuie respectată (...) şi-a tratat volanul cum şi-a tratat miniştrii", a adăugat principele Radu.

"Maşinile sale nu au fost niciodată murdare (...) aceste gesturi nu veneau din obsesie, ci au venit din iubire", a adăugat autorul volumului "Maşinile Regelui".

Principele Radu a mai spus că una dintre etapele cele mai minuţioase în realizarea cărţii a fost intervievarea treptată a Regelui Mihai, căruia nu îi place să fie chestionat. Astfel, autorul a trebuit să aştepte răbdător momentele în care Regele Mihai era dispus să depene amintiri.

De asemenea, principele Radu a vorbit despre pasiunea Regelui Mihai pentru viteză. Principele a povestit că, în urmă cu şapte ani, regele a condus cu 200 de kilometri pe oră, pe teritoriul Ungariei, pentru a ajunge la o întâlnire foarte importantă.

Totodată, Iren Arsene, managing partner la Curtea Veche Publishing, a spus că volumul "Maşinile Regelui" va avea mai multe evenimente de lansare până pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai. Arsene a şi rezumat pasiunea Regelui Mihai în cifre: 38 de automobile, care au mers în total două milioane de kilometri, şi, dintre care, preferata era un Jaguar SS100.

"Legătura dintre rege şi maşini este unul dintre cele mai spectaculoase aspecte din biografia Majestăţii Sale. Peste opt decenii de performanţă la volan, de fidelitate şi admiraţie faţă de motoare, de extraordinară dexteritate în domeniul tehnologiei auto. Astăzi, după optzeci şi cinci de ani de condus, regele se urcă la volan cu aceeaşi siguranţă discretă, cu o plăcere sfioasă, cu o robusteţe uşor de remarcat. Tratează maşina cu respect, cu atenţie, are un anume fel profund de a «simţi» motorul, pe care îl ascultă cu sufletul şi cu mintea. Automobilul pe care îl conduce, ca şi traficul auto şi celelalte maşini de pe şosea, sunt tratate de rege tot atât de frumos şi de respectuos pe cât sunt trataţi oamenii pe care îi întâlneşte zi de zi. La 25 octombrie 2011, regele a inaugurat Muzeul Regal a Automobilului de la Săvârşin. Dacă garajul regal de la Săvârşin este o ctitorie a dragostei Majestăţii Sale pentru maşini, acest volum doreşte să fie o ilustrare a relaţiei dintre rege şi automobile şi avioane", spune principele Radu în prezentarea volumului.

De asemenea, principele Radu a adăugat, la evenimentul de vineri, că, din 2013, Regele Mihai poate reveni la pasiunea sa de o viaţă, reparatul şi recondiţionatul maşinilor. Astfel, Regele Mihai va putea să recondiţioneze cel de-al nouălea Jeep în locul amenajat la Muzeul Regal al Automobilului.

De altfel, singurele vehicule prezente la acest muzeu, în care sunt expuse fotografii ale unor maşini care i-au aparţinut regelui, sunt o trăsură din perioada regelui Ferdinand şi un Volvo din 1976, pe care regele l-a făcut cadou principelui Radu şi principesei Margareta în urmă cu şase ani, deoarece, din cauza preţului foarte mic, nimeni nu voia să îl cumpere.

Albumul "Maşinile Regelui" continuă seria volumelor dedicate Familiei Regale începută de Curtea Veche Publishing anul trecut. După volumele "Carte Regală de bucate", "Anul Regelui", "Muzica Regelui", "Poveştile Reginei Maria" şi "Jubileul Regelui", "Maşinile Regelui" reprezintă un omagiu adus unei pasiuni regale, automobilul.

Volumul este disponibil în librării şi pe site-ul www.curteaveche.ro la preţul de 39 de lei, respectiv 33 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici