Premiul César pentru cel mai bun film, acordat peliculei "La Graine et le Mulet"

"La Graine et le Mulet", în regia lui Abdellatif Kechiche, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 33-a ediţie a premiilor César, care a avut loc vineri, la Paris, şi a fost difuzată de Canal+.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Premiul César pentru cel mai bun film, acordat peliculei "La Graine et le Mulet"

Premiul César pentru cel mai bun film, acordat peliculei "La Graine et le Mulet"

"La Graine et le Mulet", în regia lui Abdellatif Kechiche, a mai câştigat premiile pentru cel mai bun scenariu original şi cea mai bună speranţă feminină - Hafsia Herzi.

Deja aclamat la Festivalul de la Veneţia, unde a primit trei distincţii, printre care şi Premiul special al Juriului şi cel pentru cea mai bună speranţă, care a revenit actriţei Hafsia Herzi, "La Graine et le mulet" realizează portretul unei familii franco-tunisiene. Lungmetrajul prezintă povestea unui bătrân imigrant, fost lucrător pe un şantier naval, care îşi deschide un restaurant cu couscous de peşte în sudul Franţei, pe un vapor vechi, mâncat de rugină. Abdellatif Kechiche abordează criza şomajului în acest al treilea film al său, după ce a evocat problemele imigrării în "La faute à Voltaire" (2000) şi cele ale cartierelor din suburbii în "L'Esquive" (2003), recompensat în 2004 cu patru premii César, echivalentul francez al premiilor Oscar.

Filmul "La vie en rose/ La Môme", de Olivier Dahan, care a dominat în topul nominalizărilor, cu 11, nu a reuşit să obţină decât cinci premii, printre care cel mai important a fost decernat actriţei Marion Cotillard.

Premiul César pentru cel mai bun film străin, la care a concurat şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, a fost decernat peliculei germane "Viaţa celorlalţi", în regia lui Florian Henckel von Donnersmarck. Premiul César este al treilea trofeu cinematografic important pe care "4,3,2" îl ratează, după Globul de Aur şi nominalizarea la Oscarul pentru film străin.

O producţie franceză despre un copil surdo-mut român care se ocupă de furtişaguri în suburbiile Parisului, "Le Mozart des pickpockets", în regia lui Philippe Pollet-Villard, a câştigat premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj.

Prezentăm lista completă a câştigătorilor, la cea de-a 33-a ediţie a premiilor César:

Cel mai bun film: "La Graine et le mulet" - Abdellatif Kechiche

Cel mai bun regizor: Abdellatif Kechiche - "La Graine et le mulet"

Cel mai bun film de debut: "Persépolis" - Marjane Satrapi /Vincent Paronnaud

Cel mai bun film străin: "Viaţa celorlalţi" de Florian Henckel von Donnersmarck

Cea mai bună actriţă: Marion Cotillard - "La vie en rose"

Cel mai bun actor în rol principal: Mathieu Amalric - "Le Scaphandre et le papillon"

Cel mai bun rol secundar feminin: Julie Depardieu - "Un secret"

Cel mai bun rol secundar masculin: Sami Bouajila - "Les Témoins"

Cea mai bună speranţă masculină: Laurent Stocker - "Ensemble c'est tout"

Cea mai bună speranţă feminină: Hafsia Herzi - "La Graine et le mulet"

Cel mai bun scenariu original: "La Graine et le mulet"

Cel mai bun scenariu adaptat: "Persépolis"

Cel mai bun scurtmetraj: "Le Mozart des pickpockets" - Philippe Pollet-Villard

Cel mai bun documentar: "L'Avocat de la terreur" - Barbet Schroeder

Cea mai bună coloană sonoră: "Les Chansons d'Amour"

Cele mai bune costume: "La vie en rose"

Cel mai bun sunet: "La vie en rose"

Cea mai bună imagine: "La vie en Rose"

Cele mai bune decoruri: "La vie en rose"

Cel mai bun montaj: "Le Scaphandre et le Papillon"

Jeanne Moreau - actriţa favorită a lui Louis Malle ("Amanţii"), Francois Truffaut ("Jules şi Jim") şi Luis Bunuel ("Jurnalul unei cameriste"), care încă mai oferă prestaţii excelente pe marele ecran, aşa cum a făcut-o în 2005, în filmul lui Francois Ozon "Timpul rămas" - a fost onorată cu ocazia împlinirii a 60 de ani de carieră.

Roberto Benigni, actor, producător, regizor şi scenarist italian ("Viaţa e frumoasă", "The Tiger in the Snow"), a primit un premiu César pentru întreaga carieră.

Un alt premiu César onorific a fost acordat actriţei Romy Schneider, postum, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici